Trage websites: we hebben er allemaal een hekel aan. Te lang ladende pagina’s of afbeeldingen die niet snel geladen worden. Duurt dit te lang, dan klikken we gewoon weg en gaan we naar een website van de concurrent die wel snel genoeg laadt. In deze blog geef ik een aantal tips om je website te versnellen. In dit geval geeft ik tips voor je WordPress website. In de volgende delen zal ik ook ingaan op Drupal, Joomla en Magento.

Test de snelheid van je website

Het belangrijkste is natuurlijk om te weten hoe snel je website daadwerkelijk is. Deze laadsnelheid van je website is te testen via de Pagespeed tool van Google of via Pingdom Tools.

Pingdom Tools en Google Page Speed

Als je via Pingdom Tools je website wilt testen dan is het aan te raden om de instellingen aan te passen en dan met name de “Test from:” instelling. Deze moet op Amsterdam staan. Vervolgens voer je de link naar je website in en klik je op de grote “Test now” knop. Als de test voltooid is scroll je naar beneden om te zien wat er precies wordt geladen en wat de laadtijd per bestandje is. Op deze manier kun je snel zien waar er een snelheidsverbetering te halen is, bijvoorbeeld qua afbeeldingen.

Wanneer je je website test via de Pagespeed tool van Google dan krijgt je website een cijfer op basis van de snelheid. Op basis van dit cijfer is er nog veel of weinig te verbeteren aan je website. De verbeteringen naar aanleiding van de analyse staan aan de linkerkant van het scherm en zijn gesorteerd op hoogte van prioriteit. Wanneer je deze verbeterpunten wilt doorvoeren heb je wel wat meer technische kennis nodig. Denk hierbij aan kennis over browser-caching en compressie. Hierover meer in een volgende blog.

Installeer niet te veel plugins

Plugins kunnen vaak handig zijn om bepaalde functionaliteit van je WordPress website te ondersteunen. Let echter wel op dat je niet te veel plugins installeert, want hier kan je website traag van worden. Hoe meer plugins er ingeladen moeten worden hoe langzamer de website natuurlijk wordt. Kijk daarom goed welke plugins je geïnstalleerd hebt en welke je daarvan ook daadwerkelijk gebruikt. Alle plugins die je niet gebruikt kun je beter deactiveren en verwijderen.

Optimaliseer je afbeeldingen

Als een website veel of veel grote afbeeldingen bevat, dan kan dit de laadtijd van de website zeker beïnvloeden. Om je afbeeldingen op je WordPress website te optimaliseren zijn er verschillende oplossingen, zoals Hammy of EWWW Image Optimizer. Een andere populaire WordPress plugin is WP Smush.it. De werking van deze plugin is eenvoudig: wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd wordt elke afbeelding die je vanaf dan toevoegt aan een bericht of pagina automatisch geoptimaliseerd. Ook is het mogelijk om de afbeeldingen die je hebt toegevoegd vóórdat je de plugin hebt geïnstalleerd alsnog te optimaliseren. Dit kan snel en makkelijk via de WordPress Media Library. Je kunt dan per afbeelding klikken op de “Smush.it now!” link achter de afbeelding of alle niet-geoptimaliseerde afbeeldingen in een keer optimaliseren.

Bron: http://wordpress.org/plugins/wp-smushit/

WordPress plugin: W3 Total Cache

Om je website écht snel te maken kun je gebruik maken van caching. Caching houdt simpel gezegd in dat informatie tijdelijk opgeslagen wordt, zodat deze bij een volgend bezoek sneller getoond kan worden. Voor WordPress is er in mijn ogen één plugin die hier geschikt voor is en dat is de W3 Total Cache plugin. Het installeren van deze plugin geschiedt volgens de gebruikelijke manier in WordPress. Nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt kun je via de instellingen van deze plugin alle caching aanzetten.

Download de W3 Total Cache plugin

w3-total-cache

Je hebt nu enkele tips gekregen om je WordPress website te optimaliseren qua snelheid.Ik raad je aan om sowieso de W3 Total Cache plugin te installeren, aangezien je de website hiermee merkbaar sneller wordt. Verder kan het natuurlijk geen kwaad om al je plugins eens te checken en waar nodig plugins te verwijderen die je toch niet gebruikt.

Wat doen jullie om de snelheid van je WordPress website te optimaliseren? Maken jullie gebruik van een plugin of heb je hier nooit zo aan gedacht? Laat het weten in de comments!

0 Shares:
Dit artikel is 13.824 keer gelezen