Herken je dit: “Hij is zó knap, wat vind jij?” Er verschijnt een foto op het scherm van je smartphone (misschien wel met link naar een Facebookprofiel). Vrienden hebben veel invloed op jouw kijk op de wereld; naar mensen, naar situaties, je relatiekeuzes. Vroeger hadden ze pas een oordeel als je een nieuw vriendje voor het eerst meenam naar een verjaardag. Nu hebben zij al invloed vóór de eerste date!

Blind dates bestaan dus niet meer. Tenzij de naam van je blind date ook anoniem is. Die eerste indruk maken wordt steeds moeilijker. Social media bepalen al een groot deel van die eerste indruk. Foto’s en quotes worden voordat de date plaatsvindt al besproken met vrienden en vriendinnen. Maakt dat het nu juist leuker of minder leuk?

Op Mashable las ik een onderzoek onder Amerikaanse jongeren over social media en daten. Het onderzoek leverde een paar leuke feiten op.

We beoordelen personen op basis van …

… uiterlijk. Je kunt nog zo hard roepen dat je meer om innerlijk geeft dan om uiterlijk, je eerste indruk is bijna altijd gebaseerd op uiterlijk, tenzij je slechtziend bent. Profielen met foto’s zijn altijd populairder dan profielen zonder foto. Kies je ervoor geen foto te gebruiken, dan vormt de ander zich in zijn hoofd wel een beeld van je. Dat kan tegenvallen als je elkaar voor het eerst ontmoet. 25% van de singles is al Facebookvrienden vóór de eerste date. En wat doe je op Facebook: je zoekt naar dingen die je gemeen hebt. Muziek, films, hobby’s; op basis hiervan stop je iemand in een hokje en bepaal je wat je van iemand vindt. Hoe ziet mijn date eruit? Hoe zien de vrienden van mijn date eruit? Is hij eigenlijk wel avontuurlijk en hoe vaak feest mijn date eigenlijk? 

Neem je vrienden mee op date

Mijn vrienden mee op date? Ja, dat is wat je doet wanneer je je telefoon op tafel legt en besluit gesprekken te voeren op Facebook of WhatsApp. Waarom ligt je telefoon daar eigenlijk? Ben je van plan zijn leukste quotes direct op Facebook te zetten of je relatiestatus aan te passen na de eerste zoen? Het klinkt gek, maar het is toch waar, 12,3% van de singles speelt volgens het onderzoek met zijn telefoon op de eerste date. 37,1% is nog zo netjes om alleen zijn telefoon te pakken als zijn date de kamer even verlaat. Vind jij dat dit kan? Xaviera Ringeling deelde eerder al een telefoon etiquette tijdens je eerste date.

Hij is online! Waarom zegt hij niets?

Gemiddeld 4% van de daters pakt na een eerste date niet de telefoon, maar stuurt je een bericht op Facebook. Verandert dit het daten: ja. Is dit erg? Het is in elk geval wel anders, je hoeft geen uren meer te wachten bij de telefoon. In plaats daarvan kijk je neurotisch elke 10 seconden op Facebook en WhatsApp of je date al online is geweest, om vervolgens conclusies te trekken: “Hij/zij was net online en heeft nog niets gezegd”, “Hij/zij vond onze date vast ruk” of “Hij/zij is nog niet online geweest, ik ben geblokt!”.

 

Een eerste date is al zo moeilijk …

Nu moet je dus al ook letten op je taal voor je überhaupt een date hebt gehad. Het is toch al moeilijk genoeg om geen stomme dingen te zeggen tijdens je eerste date …

 

Hoe bereid jij je voor op je eerste date?

0 Shares:
1 comment
  1. Leuk geschreven, en zeer waar! Mijn eigen vriendin kende mijn Facebookprofiel ook al zo'n beetje van buiten. Het blijft vreemd, maar het is iets waar we geloof ik simpelweg aan moeten wennen. Dit verschijnsel wordt trouwens ook zeer leuk besproken in een How I Met Your Mother aflevering.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.691 keer gelezen