Mijn vrienden moeten altijd een beetje om me lachen als ik vertel dat mijn Kloutscore weer eens omhoog is gegaan doordat ik een leuk blogje heb geschreven, of doordat iemand me geretweet heeft. Maar op enige interesse in mijn Kloutscore kan ik ze niet betrappen.

Wat is Klout

Perfect Klout ScoreWat is Klout ook alweer? Klout geeft met een score tot 100 aan hoe groot iemands invloed is op sociale netwerken als Twitter, Facebook, LinkedIn, Wikipedia en Google+.

Klout omschrijft het zelf zo:

“Influence is the ability to drive action. When you share something on social media or in real life and people respond, that’s influence. The more influential you are, the higher your Klout Score.”

Je Kloutscore wordt berekend aan de hand van het aantal volgers dat je op de verschillende social mediakanalen hebt, hoe vaak je genoemd wordt en hoe vaak er gereageerd wordt op je uitingen. Het is dus belangrijk dat je je profielen op sociale netwerken aan elkaar koppelt en actief meedoet. Je zult niet binnen een dag een hoge Kloutscore hebben, daar gaat wel wat tijd overheen. Als je meer wilt weten over de berekening van de Kloutscore, lees dan het blog van Mark Schaefer uit augustus 2012: ‘How the Klout Score is calculated‘.

In het begin werd er veel gepraat over alle Kloutscores en welke betekenis die zouden hebben. Zo werd er gezegd dat je Kloutscore wel eens invloed zou kunnen hebben bij sollicitaties. Kloutscore niet hoog genoeg, jammer, maar dan kom je niet in aanmerking voor deze baan. Ook zouden er feestjes georganiseerd worden voor mensen met een Kloutscore van minstens 50.

Maar de laatste tijd hoor ik niets meer over Klout. Af en toe krijg ik nog een mailtje als ze weer eens wat aangepast hebben, maar het verleidt me er niet toe om op de site te gaan kijken hoe het nu eigenlijk met mijn eigen Kloutscore gaat.

Geschiedenis

Klout wordt in 2008 gelanceerd. Het gaat zo goed met het bedrijf dat het in 2009 naar San Francisco verhuist. In 2010 komt Klout met Perks. Virgin America is het eerste bedrijf dat Perks uitdeelt. [Perks zijn gratis cadeaus voor mensen met een hoge Kloutscore]. In september 2011 wordt ook Google+ geïntegreerd. In oktober 2011 past Klout zijn algoritme aan. Voor veel mensen betekent dit een daling van hun Kloutscore en er komt veel kritiek op dit initiatief. In 2012 verklaart Microsoft een niet nader bekend te maken bedrag te investeren in Klout.

Mei 2013: Gebruikers van Klout zouden meer dan 1 miloen Perks hebben ontvangen, verdeeld over 400 campagnes. Ik wacht nog op m’n eerste.

Plussen en minnen

Ja, er zijn mensen die duidelijk voordeel hebben van een goede Kloutscore, zo schrijft Jeff Haden dat hij door een organisatie benaderd wordt om een nieuwe laptop uit te proberen. Het bedrijf spoort mensen met invloed op en laat ze hun product proberen, in de verwachting dat deze mensen hun enthousiasme over het product zullen delen met hun achterban. Betere reclame bestaat er niet. Voor Jeff Haden, columnist van Inc.com en schrijver van managementboeken, reden om toch een beetje moeite te doen om zijn Kloutscore op niveau te houden. Ik moet zeggen, hij krijgt weinig negatieve reacties over Klout.

Er zullen vast mensen ontzettend enthousiast zijn geweest over Klout, maar een rondje over het World Wide Web laat vooral veel gemopper en kritiek zien.

Zo klaagt Collin Kromke in december 2011 over het feit dat je meteen een drastische daling van je Kloutscore ziet als je even op vakantie gaat, terwijl je toch nog steeds dezelfde invloed hebt. Daarnaast kunnen veel mensen het niet verteren dat Justin Bieber een perfecte kloutscore van 100 krijgt, terwijl president Barack Obama een lagere score heeft.

En ook al past Klout zijn algoritme aan, het enthousiasme neemt niet echt toe.

Wat is ervan terechtgekomen?

In Nederland hoor je niets meer over Klout en ik geloof niet dat ooit iemand mij naar mijn Kloutscore heeft gevraagd. Is het een zachte dood gestorven? Zelf vindt Klout natuurlijk van niet. In mei van dit jaar kwamen ze nog met de aankondiging dat American Airlines mensen met een hoge Kloutscore van 55 of hoger uitnodigt in zijn lounges op 40 luchthavens. Is het dan alleen in Nederland zo stil?

Of is mijn Kloutscore gewoon te laag en hoor ik niets van al die fantastische bijeenkomsten van de echte influencers en mis ik al die hippe en trendy dingen die mensen met echte invloed doen?

0 Shares:
11 comments
 1. Heb
  zelf ook best wel een hoge score maar het boeit mij totaal niet. Zolang
  er goed contact is met mijn sociale netwerk en mensen mij nog aanbevelen bij organisaties, komen er nog steeds
  opdrachten uit. Daar kan geen Kloutscore tegenop. ;)

  Ik hoorde overigens wel dat er een feestje zit aan te komen in Antwerpen. Iedereen mag komen! Willen ze dan toch echt van hun slechte voortrekkers imago af? http://www.stylehasnosize.com/2013/home/the-first

 2. Ik heb aardige score, maar ,doe er ook niets mee, is in Nederland volgens mij niet echt een Hot Item, zie ook weinig van deze club zelf

 3. Sinds een paar weken krijg ik ineens weer allerlei Klout updates. Ik kan er alleen niet zo veel mee. Okee 100 is veel invloed en 0 heel weinig, maar wat is 54 dan? Net voldoende? Een ruime vijf of toch een 6-? Geen idee. Het zegt me allemaal weinig als het gaat om Klout… En ik geloof ook dat ik niet veel mis. Behalve leuke exclusieve feestjes :-)

 4. ik heb de indruk dat Klout als te spammerig wordt gezien, omdat je als gebruiker steeds bestookt wordt je vrienden op FB en Twitter uit te nodigen. Ook heeft het de opbouw van zijn score niet prijsgegeven. Wat is het bereik? Hoe effectief zijn je tweets of andere berichten los van het bereik? Hoe zwaar wegen alle termijnen in?

  Een tijdje kreeg je nog de opbouw uit je verschillende social media. Ik legde allerlei lijsten aan per onderwerp. Nu niet meer. Daar scoorde ik met 52 a 54 redelijk hoog in, met maar handvol vakgenoten boven me. Maar ik heb natuurlijk al mijn accounts netjes gekoppeld. Velen hebben ook geen Klout-account, ook grote organisaties niet. Per onderwerp heb ik ook nog tweede en derde accounts of werkte ik voor enkele verenigingen, en dan kwam ik ook op 40, ook goede middenmoter.

  Wat nog leuk is aan Klout, is dat je kan zien hoeveel retweets, plussen, likes en reacties al je berichten op alle platformen krijgen. Ook kan je dat anderen nakijken. Maar op de platformen zelf krijg je er ook aardige feedback van, tenminste van je eigen profielen.

  Reacties op mijn Klout-cijfers zijn erg negatief, dus om die reden zullen mensen er niet snel meer over berichten, als ze het nog (stiekem) naar kijken. De laatste week is de hoeveelheid informatie vanuit Klout over je verrichtingen flink terug geschroefd. Raakt hun geld op of zijn ze bezig nieuwe algoritmen te installeren, die nog niet goed werken? Dus weer een stap terug met Klout. Het wordt blijkbaar tijd om eens overstappen op een professioneler analyse-applicatie.

 5. Iemand aannemen, enkel en alleen vanwege een hoge Klout score? Dat zal niet gebeuren. Als ik op zoek ben naar een programmeur zal ik eerder naar de skills op LinkedIn kijken (ook al zo'n twijfelachtige indicator) dan naar de score op Klout.

  Toch kan het voor bepaalde functies wel interessant zijn om even naar de Klout score te kijken. Of als je zo'n functie hebt, die Klout score op peil te houden. Het geeft in ieder geval aan dat iemand actief bezig is om sociale contacten te leggen en te onderhouden. Veelal met in eerste instantie onbekenden. Het geeft ook aan of dat ook daadwerkelijk lukt.

  Als ik op zoek zou zijn naar iemand voor marketing of community management, of iets in sales of partner management, dan zou een hoge Klout score een extra plusje zijn. Ook dan, enkel een plusje op een reeks van veel andere factoren die meespelen. Maar toch, het kan net het doorslaggevende plusje zijn.

  My 5 cents, Klout score is een goede indicator om activiteit op Social Media te meten. Handig, in een aantal gevallen nuttig, maar over het algemeen niet meer dan dat.

  p.s. Had ik al gezegd dat ik een score van 66 heb!! ;-)

 6. Ik zat altijd rond de 60/61… en zag het effect van likes/comments op Facebook en retweets op Twitter met 1 a 2 dagen vertraging terug. Gek genoeg leek een blogpost met meer dan 300 views op WordPress (wel gelinkt) GEEN ENKEL invloed op je score te hebben… en heb ik mijn hele zware bedenkingen bij de validiteit van het algorithme. Het zegt (vrijwel) niets over invloed, slechts iets over clicks, views en likes. Het feit dat je – inderdaad – na een weekendje offline opeens 1 a 1,5 punt was gezakt in je Kloutscore bevestigd dit al. Alsof een invloedrijk persoon in enkele dagen radiostilte in invloed inboet…

  Toegegeven. Uit ijdelheid check ik m'n Klout nog steeds af en toe. Maar de gestage daling de laatste anderhalve maand (na te hebben gepiekt op 64 nu op 50) kietelt mijn ego toch steeds minder.

  Misschien tijd voor een Over And Klout!

 7. Tuurlijk check ik uit ijdelheid steeds mijn score, ben ik geërgerd dat mijn Google+-account maar niet gekoppeld wordt en word ik helemaal gek van het gestalk om al mijn vrienden (ze zien me aankomen zeg) uitnodig voor Klout, maar dat stemmetje in mijn achterhoofd bleef maar zeuren "Wat kan ik er nou mee" en zo kwam ik op het idee om het blogje te schrijven.

 8. Ja, leuke plaatjes posten en wat quotes op twitter slingeren doet wonderen… die krijgen in de regel de nodige likes/retweets wat goed is voor je score…

  Dus ja, het geeft wel aan of je actief bent op Social Media… en dat je volgers hebt die ook daadwerkelijk reageren… maar over de inhoud zegt het verder weinig tot niets…

Comments are closed.

Dit artikel is 17.258 keer gelezen