Ben Affleck als nieuwe Batman roept veel digitale boosheid op.  Fans vinden zijn Daredevil-films maar niks en klagen op social media dat de acteur beter bij de Batcave weg kan blijven. Word je als acteur dan eerlijk weggestemd of lullig weggepest? 

Batmans belagen

Batman

In de comic- en filmgeschiedenis is het aantrekken van Batmans cape erg ondankbaar werk. Wie onze vleermuisvriend speelt, moet naast een batarang ook een dikke olifantenhuid hebben. Veel acteurs die de digitaal verguisde Affleck voorgingen, kunnen daarover meepraten. Kritiek is er al vanaf de allereerste Batman-film, maar zoals met alles is het in de www-tijd allemaal veel erger.

BatmanAdamWest

Gordel

Oké, ook zonder computers en social media leed Bats televisieserie in 1966 aan massahysterie. ‘Batmania’ noemt acteur Adam West dit in zijn autobiografie Back to the Batcave, waar hij ingaat op zijn tijd in het vleermuizenpak.

Grote groepen verontrustte ouders klommen massaal in de pen om hun onvrede te laten blijken: “Waarom rijdt Robin zonder gordel in de Batmobiel?” Met humor lostte hij en zijn collega’s dat toen op: “Ouders mochten natuurlijk niet denken dat Batman verkeersregels aan zijn laars lapt. Dus schreven wij nadrukkelijk in het script dat Batman Robin aan moest spreken zijn gordel om te doen. Gosh Batman, stom dat ik dat ben vergeten, was dan mijn sidekicks reactie.”

Beetlejuice

Het voorbeeld van de gordel heeft iets oubolligs. Desondanks verliezen deze reacties een kleine twintig jaar later hun onschuld. Bij gebrek aan internet houden fans in 1998 een handtekeningenactie -oldschool op papier- omdat komiek Keaton van hen geen Batman mág spelen. Want hoe kan Beetlejuice een boze wreker in vleermuispak spelen! Niet, is hun opvatting. De twijfel van de harde kern blijkt onterecht, want Keaton schittert in twee Batman-films en wordt een stijlicoon.

Batman Returns - Batsuit

Franchise films

Keaton zet de rol zelfs zo overtuigend neer, dat de volgende acteurs alleen maar in zijn donkere schaduw staan.

Val Kilmer wordt mondjesmaat geplaagd om zijn hazentandjes, toen hij in 1995 de cape op zich nam voor Batman Forever. Maar, anders dan bij Affleck nu, blijft het dan stil op internet. Dat staat immers nog in de kinderschoenen.

George Clooney zet vervolgens de slechtste Batman ooit neer in de film ‘Batman en Robin’. Toch blijft het wel stil op de nieuwsgroepen van die tijd. Pas achteraf zwerven er wel tal van spoofs om spot met deze film te drijven (aanklikken, grappig). Saillant detail is dat producer Joel Schumacher beide films vooral maakt voor de speelgoedindustrie en niet om een kwalitatieve Batmanfilm te maken. Schumacher zei hierover later voorzichtig ‘sorry’ tegen de fans.

BATKBARV-05

Van goede huize

Ook zonder social media en digitale hetzes zien fans en filmliefhebbers ‘Batman en Robin’ als de slechtse Batman-film ooit. Als Christopher Nolan  aankondigt in 2005 met een trilogie rond Bats te starten, denkt iedereen: die heeft lef. Nolan snoert de publieke opinie op internet de mond: dit wordt geen speelgoedfilm. Dat Nolan niet bluft, zien de fans  vanaf het eerste deel van zijn reeks. Dat is een grimmige  hervertelling van oorspronkelijke Batman-strips als ‘Year One’, ‘Year two’ en ‘Contagion.‘ Ondanks dat Nolan zich meteen bewijst, twijfelen fans wel op social media over Heath Ledger, zijn inzet als Joker in het tweede deel.

Discriminerend

Die discussie over Ledger op social media gaat erg ver. Net als dat fans aanvankelijk Keaton zien als een Beetlejuice, veroordelen zij Ledger omdat hij  hij een homoseksuele cowboy speelde in Brokeback Mountain. Beledigend en zelfs discriminerend verwijzen internethoolies naar die rol:  “Straks bespringt hij Batman.” Ledger verrast vriend en vijand met zijn vertolking van de Joker. Na zijn dood ontvangt een Oscar voor deze rol. De ironie wil dat hij sterft aan een overdosis slaappillen die hij slikt vanwege de hoge verwachtingen door zijn Joker-rol. De fans – moedig achter hun toetsenbord – die later met hem weglopen, dreven de acteur deels de dood in.

 Heath_ledger_joker

Groot compliment

Het is opvallend dat fans fel reageren met een vorige filmrol als inzet. Legder associëren zij eerst met de homofiele cowboy en eerder al Keaton met Beetlejuice. Dat ze dat beeld niet loslaten is wel iets om in je broekzak te steken als acteur. Het geeft namelijk aan hoe geloofwaardig je karakter in de film is. Maar daar koop je hoogstwaarschijnlijk weinig voor als je zoveel beledigingen voor de kiezen krijgt.

Aan de andere kant is het verwijt naar Affleck dat hij helemaal niet kan acteren, want dat ‘blijkt’ uit Daredevil. Maar juist deze stripheld vertolkt de acteur precies als in de comic: namelijk erg vlak. Het karakter is ‘the man without fear’ gevoelloos dus en zeker geen wrokkige ‘dark knight’. Dat komt bij Affleck zo goed naar voren dat je moet concluderen dat fans hem op een zelfde manier vastpinnen op een oude rol.

Batman-shortlist-round-up-1-43

Impact social media

De impact van social media maakt het alleen wel heftiger voor de acteur. Je vraagt je af wat de uitwerking kon zijn van twitter en internetpolls toen Keaton Batman werd? De drempel voor grote tegenacties is namelijk nu erg laag. En word je dan als Affleck op zo’n groot digitaal podium eerlijk weggestemd of lullig weggepest?

Geen van beide: hij is lullig weggestemd. Immers vooraf krijgt hij geen eerlijke kans  te laten zien dat hij naast een rood Daredevil masker ook de zwarte cape van Batman kan dragen. Polls over dit onderwerp komen zelfs op de site van het witte huis terecht. Blijkbaar is er een hoge nood om hierover democratisch te stemmen in een week dat bijvoorbeeld een Assad zijn bevolking – waaronder kleine kinderen- met gifgas bestookt.

Hoeveel zin heeft het dan nog om een democratisch recht te grijpen om een entertainer weg te stemmen? Het gaat niet om iets levenbedreigends toch? Just entertainment. Zijn er dan geen relevantere zaken om polls over te houden. Kijk die film dan gewoon lekker niet. If you don’t like the show change the channel.

 

 Daredevil_batman_by_jeffieb

 

 

 

 

0 Shares:
1 comment
  1. Kweet niet….Aflleck. zat hij niet in die shampoo-reclame? Aan de andere kant…hij is actreutel he. Val Kilmer kende ik vroeger ook vooral van de film Top Secret – op basis daarvan zou je hem ook niet Batmannen, maar toch ging dat best oké.

Comments are closed.

Dit artikel is 16.920 keer gelezen