Wie op Instragram langs alle gelakte nagels, katten en ‘selfies’ kijkt, vindt een ware community aan mobiele amateurfotografen. Mobiele fotografie is hot en iedereen doet mee: van professionele fotografen tot de gemiddelde gebruiker zoals jij en ik. Met platformen als Instagram bestaat er de mogelijkheid om je creativiteit tentoon te stellen en een trouwe groep volgers te verzamelen. In dit artikel enkele tips voor de eerste stappen, het vergroten van je bereik en het maken van de mooiste foto’s.

Instagram heeft inmiddels meer dan 130 miljoen actieve gebruikers per maand. Hoe spring je er nog tussenuit? Hoewel ik zelf ook graag kiekjes maak met mijn telefoon, leek het me verstandig de hulp van een expert in te schakelen. Voor dit artikel sprak ik met @fredvtn (ook wel Frederik Vieten), een van de populairste Instagrammers uit Nederland.

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

Van Zero naar Hero

Frederik’s Instagram avontuur begon ongeveer een jaar geleden. “Hoewel ik de app tijdens een reis door Europa in 2011 had gedownload, duurde het een jaar voordat ik echt geïnteresseerd raakte”, legt hij uit. Pas toen hij Instagram’s ‘Voorgestelde Gebruikers‘ begon te volgen werd hij actiever. “Er ontstond in mij een passie voor mobiele fotografie. Ik vind het fijn om met mijn iPhone op pad te gaan en foto’s te maken van wat ik zie, voornamelijk natuur”, zwijmelt hij. Hij deelde zijn creaties, begon op andermans werk te reageren en deed actief mee aan de community. Op deze manier leerde hij andere amateurfotografen kennen en maakte nieuwe vrienden.

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

Een jaar verder en Frederik heeft meer dan tienduizend volgers en honderden likes en reacties op zijn foto’s. Hij organiseert regelmatig “Instameets“, bijeenkomsten voor Instagrammers, en werd dit jaar door Instagram toegevoegd aan de lijst van Voorgestelde Gebruikers voor nieuwe accounts. Toch doet Frederik het niet voor de likes. “Ik vind het gaaf dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in mijn foto’s, maar het zijn de echte connecties en vriendschappen waar ik het voor doe. Dat is uniek.

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

Ontwikkel je vaardigheden

Als beginnend mobiel fotograaf wil je natuurlijk snel beter worden en meer mensen bereiken met je foto’s. Frederik liet zich in het begin vooral inspireren door anderen. “Veel mensen volgen, goed kijken en veel vragen stellen! Ga op zoek naar foto’s en gebruikers die je aanspreken en stel jezelf de vraag: wat maakt deze foto’s zo goed? Je zult merken dat je steeds meer gaat nadenken over zaken als compositie, licht en onderwerp.”

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

Toch is authenticiteit en het ontwikkelen van je eigen stijl minstens zo belangrijk. “Sommige foto’s doen het beter dan anderen. Ik merk dat mistige foto’s enorm populair zijn, terwijl portretten het (helaas) vaak minder goed doen. Deze observaties neem je mee, maar je laat je er zeker niet door leiden. Het zijn jouw foto’s en je drukt er je eigen creativiteit mee uit. Probeer dus niet alleen het publiek tevreden te stellen, maar werk vanuit je eigen overtuiging.”

Vooral veel leren van anderen, dus. Online, of door deel te nemen aan initiatieven zoals SeeMyCity, waar workshops gehouden worden over mobiel fotograferen. Ook Instameets zijn uitgelezen kans om in contact te komen met andere mobiele fotografen en van hen te leren.

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

De Mooiste Plaatjes

Ook wat betreft de foto’s zelf heeft Frederik natuurlijk wat tips. Voor hem is de belangrijkste tip voor nabewerking: Less is more.”Ik raad je aan zo beperkt mogelijk om te gaan met allerlei effecten, noem ze filters, presets of layers. Foto’s worden niet beter naarmate je meer filters eroverheen dumpt. Natuurlijk retoucheer ik mijn werk, maar ik besteed veel meer aandacht aan de compositie en het licht van de initiële foto.”

“Ik gebruik vooral Snapseed, VSCOCAM en Camera+ om mijn foto’s te maken. Ik schiet de foto met de standaard Camera app van de iPhone, of met Camera+.” Vervolgens gaat Frederik thuis aan de slag met zijn foto’s. Hij maakt een eerste selectie en kiest de foto’s die hij graag verder wilt retoucheren. “In Snapseed begin ik met het aanpassen van de basics. Ik maak de foto vierkant en kijk naar de belichting, contrast en verzadiging. Af en toe gebruik ik de ‘selective adjustments’ om specifieke plekken donkerder of lichter te maken, het zogenaamde dodge & burn.”

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

“Wanneer ik tevreden ben met het resultaat importeer ik de foto in VSCOCAM. Deze app kent een aantal presets om de foto de sfeer mee te geven die er volgens mij bij past: koud, warm, mellow, etc.” aldus Frederik. Hij gebruikt de voorinstellingen van VSCOCAM als vervanging van de Instagram filters voor optimale controle over het resultaat. “Zo bereik ik de subtiele analoge filmlook en sfeer, zonder de originele foto te verliezen. Dat maakt het plaatje vaak toch net wat interessanter.”

Naast deze drie zijn er nog enkele apps die Frederik op zijn iPhone heeft voor bijzondere effecten. “Krijg je op een gegeven moment genoeg van de Basic apps en wil je experimenteren? Gebruik dan apps als AvgCamPro, SlowShutter Cam en Blender. Hier kan je veel leuke dingen mee doen.”

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

Laatste Tips

Wellicht ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met mobiele fotografie. Om af te sluiten hebben we nog enkele tips voor de beginner.  “Laat je in het begin vooral niet afschrikken door weinig of geen likes of comments!” aldus Frederik. “Ga zelf op zoek naar de interactie. Door te reageren op de foto’s van anderen zullen mensen sneller geneigd zijn om ook jouw werk aandacht te geven.”

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

Ook handig is het slim gebruik maken van hashtags. Hashtags spelen op Instagram een belangrijke rol in het vinden van foto’s. Op websites zoals webstagram vind je lijsten met veelgebruikte hashtags. Het is niet bepaald smaakvol om zomaar willekeurige tags te gebruiken alleen voor de likes, maar bepaalde communities hebben hun eigen hashtags en fotowedstrijden. Voorbeelden zijn #JustGoShoot, #allshots_ of #photowall; door deze tags te gebruiken maakt jouw beste foto kans om getoond te worden op hun account! Leer ze dus kennen en volg deze accounts.

Maar de beste tip die we je kunnen geven is: Veel plezier! Blijf jezelf, ontwikkel je eigen stijl en laat je niet afschrikken door wat anderen ervan vinden. Je hebt je doel bereikt wanneer jouw foto iets is waar je zelf gelukkig van wordt. Iets waar je zelf trots op bent!

Fotograaf: Frederik Vieten (@fredvtn)

0 Shares:
Dit artikel is 20.099 keer gelezen