Ontwikkelingen op technologisch gebied maken ‘sociaal doen’ steeds eenvoudiger. Toch zijn er mensen die het lastig vinden om aan alle sociale verplichtingen te voldoen. Voor deze mensen is er nu een speciale app ontwikkeld:  Sociaal Op Stap.

httpv://youtu.be/Ts8cVs_UIls

Wat houdt de app in?

Sociaal Op Stap is een applicatie gemaakt voor jongeren met een autismespectrum-stoornis, maar ook voor mensen die moeite hebben met het begrijpen van sociale situaties. Een van de kenmerken van autisme is het niet/nauwelijks begrijpen van sociale situaties. Deze applicatie is ontwikkeld door de CED-groep en het Landelijk Netwerk Autisme. Door steun van het Mooiste Contact Fonds (een initiatief van KPN, UWV en Stichting Jong) is dit project mogelijk gemaakt. De applicatie is alleen te gebruiken voor smartphones met een Android-besturingssysteem.SOS-578x387

Hoe werkt de app?

De app werkt samen met de website sociaalopstap.nl. Op deze website staan sociale verhalen en stappenplannen. Je maakt een account aan via de website en dit account kun je gebruiken om ook in te loggen op de applicatie. Als je voor het eerst inlogt op de applicatie, gaat deze eerst synchroniseren met de website. Na aanmelding kom je terecht bij het opstartscherm. Bij dit scherm kan je kiezen uit de volgende categorieën; Basisschool, Middelbare School, Stage en Werk. In deze categorieën staan verschillende onderwerpen uitgelegd in sociale verhalen.

Stappenplannen

Enkele voorbeelden van stappenplannen zijn: Autisme, Uit Eten, Omgaan met kritiek en Begrafenis. In de sociale verhalen wordt er met behulp van plaatjes en/of tekst uitgelegd hoe je bijvoorbeeld kan uitleggen dat je autisme hebt of hoe je het beste iemand kunt begroeten. Bij het verhaal ‘Omgaan met kritiek’ wordt er eerst uitgelegd waarom er kritiek gegeven wordt en waarvoor het bedoeld is, maar ook hoe je ermee om kunt gaan en wat je kunt doen als je het er wel of niet mee eens bent. In het tabblad ‘Mijn stappenplannen’ vind je de stappenplannen die je zelf gemaakt hebt op de website of in de applicatie. De gemaakte stappenplannen kun je eventueel ook aanpassen vanuit de applicatie. De afbeeldingen die de applicatie gebruikt, kun je vervangen door een foto die je zelf gemaakt heb. Ook bij het maken van een eigen stappenplan kun je dus zelf gemaakte foto’s gebruiken.Wanneer je weer inlogt op de website, kun je alle zelfgemaakte en bewerkte stappenplannen bekijken.

Overige opties

Je kunt de app helemaal naar eigen smaak aanpassen. Vind je de geluiden storend? Schakel ze dan uit. Ook kun je de lettergroottes en thema’s aanpassen en instellen of de afbeeldingen wel of niet worden getoond.

Mijn ervaring

Ik heb de applicatie een maand lang uitgeprobeerd. Als eerste vond ik het een goed initiatief om een applicatie te maken voor mensen met autisme. De levensfases (basis- en middelbare school) waar met name aandacht aan wordt besteed in de applicatie, vereisen erg veel sociaal contact. Dan is deze applicatie een handig hulpmiddel. Toch ben ik van de applicatie zelf nog niet volledig overtuigd. Misschien omdat ik buiten de doelgroep val. Maar er zijn ook andere minpunten. Het synchroniseren duurt erg lang. Het is daarom verstandig om de optie ‘wachtwoord onthouden’ aan te vinken. Dit scheelt toch wel bijna 3 minuten bij het opstarten. De app bevat eenvoudige plaatjes die je kunt uitschakelen als je je eraan stoort. De plaatjes vond ik storend, omdat ze zo simpel er uit zagen. Zonder de plaatjes kon ik de tekst beter begrijpen. Van de geluiden had ik geen last, want mijn mobiel stond standaard op ‘geluid uit’. Het viel mij ook op dat applicatie voornamelijk is gericht op jongeren. Nu is de applicatie nog niet zo lang op de markt en er komen steeds meer verhalen bij. Er bestaat dus een kans dat de applicatie zich ook gaat richten op (jong)volwassenen met autisme.

Eindoordeel

Ondanks de genoemde minpunten, zie ik deze applicatie in de toekomst wel degelijk een vorm krijgen die alle groepen binnen het autismespectrum-stoornis kan helpen om te gaan met sociale situaties. Het concept is goed en de app is nog vrij nieuw. De app wordt uitgebreid met ervaringen en verhalen van gebruikers en zal zich daarom automatisch vormen naar de wensen van de gebruiker en dus de doelgroep zelf.

0 Shares:
2 comments
  1. Gaaf dat je de potentie van de app er zo goed uithaalt! Want de huidige app werkt nog niet optimaal. Maar op dit moment werken we hard aan apps voor iOS en tablet formaat. Ook krijgt de website een aardige opknapbeurt. Dit alles komt voor het eind van je haar beschikbaar, als de updates er zijn zal ik nog eens een seintje geven!

    1. Daar ben ik zeer naar benieuwd! Mocht ik op de een of andere manier een steentje kunnen bijdragen dan hoor ik dat graag :)

Comments are closed.

Dit artikel is 5.982 keer gelezen