Je laatste aankopen, vakantiefoto’s van vroeger, high scores van je meest favoriete games en zelfs intieme chats met een nieuwe lover. Het grote boze oog van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA ziet alles. Met hun programma Xkeyscore is een e-mailadres  al voldoende.

Hartstikke staatsgevaarlijk

Het is een raar idee dat terwijl je dit leest, een Amerikaanse ambtenaar zit te koekeloeren naar wat je schrijft, wat je doet en hoe je denkt. Zittend aan een steriel bureautje ving hij namelijk achter de computer enkele trefwoorden van je op:  ‘nuke those bastards’ voor de grap bij een youtube-filmpje en een e-mail naar een oud-studiegenoot dat je geen Koningsdag viert. De inlichtingenofficier raakt in paniek: jij bent hartstikke staatsgevaarlijk. Dus terwijl de ambitieuze ambtenaar een banaan uit zijn ladekastje ontdoet van het verkoelend zilverpapiertje, vorst hij ijverig verder en bouwt een dossier van je op. Dit voorbeeld is gechargeerd. Toch is het maar de vraag of de werkelijkheid satire niet inhaalt.

 

snowden

Ultiem geheim wapen

Een stuk over privacy zonder Snowden is geen stuk over privacy, dus bij deze.  Toen Snowden nog op de loonlijst van de CIA stond, kon hij met een paar simpele drukken op de knop zien wie je was. Dat claimt hij tenminste in the Guardian. Hiervoor had hij naast PRISM ook XKeyscore als het ultieme geheime wapen. Mocht je dus lachen om deze foto van Barack Obama, no problemo want je bent anoniem. Voorlopig dan, want reageer je er online op en weten die NSA-nerdy’s je e-mailadres te achterhalen dan wordt het een ander verhaal. Dat e-mailaccount is de sleutel tot de poort der geheimen. XKeyscore is de truc uit hun hoge gleufhoed om vanuit je e-mailadres alle internetverkeer op social media en metadata te achterhalen. Het erge is, volgens Snowden, dat zo elke NSA-analist jou zonder politieke verantwoording kan natrekken.

Dikke complottenstierenpoep

Dus NSA kan met XKeyscore je hele leven vastleggen op de harde schijf? Is dat mogelijk? Nee, want juist doordat het systeem miljarden data per dag opslaat, kan deze alle informatie slechts een paar dagen opslaan. Het verhaal kent dus ook wel een ietsje andere kant. Ter wederhoor: alles wat Snowden zegt, is dikke stierenpoep volgens de spionnen van de NSA. In een persverklaring verweren ze dat toegang tot zulke data alleen is gegeven aan uitverkoren analisten die info nodig hebben voor hun werk. Leuk en aardig, maar zo’n verklaring is heel rekbaar. Niks is uitgesloten. Zelfs nu ontkennen de Amerikanen niet dat je als bezitter van een e-mailaccount schuldig bent, tenzij tegendeel is bewezen. En het is juist dat wat een programma als XKeyscore een erg ondemocratisch wapen maakt voor de bescherming van het vrije Westen.

Terroristengespuis

Vraag je daarbij dus vooral hardop af of zo’n politiek paardenmiddel nodig is om onze Westerse samenleving te beschermen van anarchistengekkies en islamitisch terroristengespuis. Ook al dekt NSA alles met de mantel der liefde van wereldvrede af. Ook al claimen ze dat veel geoorloofd is in de strijd tegen terrorisme. Toch kan hun heilige hebbedingetje niet voorkomen dat bijvoorbeeld moslimterroristen een Britse militair in zijn eigen thuisland neersteken. De Amerikanen hebben hun collega’s van de Britse MI-5 daar dus niets over gezegd of ze wisten het gewoon niet omdat ze door de bomen van hun buitgemaakte info het bos niet meer zagen.

Bureaucratische omslachtigheid

Het probleem van programma’s als XKeystroke is daarbij het teveel aan informatie die er al is in de onderling verdeelde intelligence community. Er zijn teveel tegengestelde belangen bij opsporingsinstanties om het wereldbelang van een alziend oog als XKeystroke te rechtvaardigen. De boekenkasten puilen uit van dit omslachtige en bureaucratische fenomeen. Alle deskundigen zeggen hetzelfde. Of een supertool als XKeyscore ons dus echt beschermd ondanks verdeeldheid binnen ambtelijke inlichtingenapparaten? Nee, dus. Voorlopig is het enige effect dat het iedere onschuldige bezitter van een e-mailadres een potentieel terrorist maakt en voorlopig weigert NSA kritisch na te denken over een efficiëntere terrorismeaanpak.

 

 

0 Shares:
4 comments
 1. Ik roep al jaren: lang leve de republiek en dat ReneSmurf president der lage landen moet worden, ben benieuwd of dat telt als staatsgevaarlijk en wat voor dossier ze dan van mij hebben en hoezeer ze daarin zijn doorgeslagen en waarom ze niet gewoon in gesprek zijn gegaan..

  Laat de banaantjes hun alu-hoedjes maar ophouden.. boobah doet met denken aan zombo.com :)

  (ps je was de dubbele punt bij http vergeten in de links… of iets in die trant)

 2. Het is niet zo erg als je denkt, het is erger…

  – Het is niet waar dat je alleen gevaar loopt als je een mailadres hebt. Ook als je een website bezoekt wordt je IP adres en dat bezoek opgeslagen. Overigens hebben we daar de NSA niet eens voor nodig, we hebben onze eigen providers daar al toe verplicht. Maar ook in de VS wordt dit gedaan. Ook als je iemand belt of smst. Of gewoon je telefoon hebt aanstaan, en dus gezien kan worden waar je bent.
  Zie bijvoorbeeld hoe wat online surfen door een braaf gezinnetje tot een inval leidde: http://www.theguardian.com/world/2013/aug/01/new-

  – Het is niet waar dat de verzamelde data maar een paar dagen wordt opgeslagen. Sowieso, als je tekst opslaat neemt dat maar weinig ruimte in beslag. Hoe lang zaken precies wel wordt bewaard is niet duidelijk, maar ga liever van jaren uit.

  – Het beeld van een schimmige ambtenaar achter een bureau die alles leest is natuurlijk leuk, maar zo gaat het niet in het echt. Datamining doe je via software die enorme bergen informatie doorspit op bepaalde contacten en verbanden tussen mensen, op keywords, op ras, geaardheid, politieke overtuiging, locatie enzovoorts. In het begin van internetspionage (Echelon) kon je wellicht nog wat verwarring stichten door met wat keywords rond te strooien, intussen is dat een stuk moeilijker geworden. De tijd dat een ambtenaar één voor één elk berichtje las ligt ver achter ons.

  – Onze banken hebben toestemming gekregen om met cloudsoftware van Amazon te gaan werken. Amazon valt onder de patriot act. Je bankgegevens worden nu dus ook doorgespit. En zo kunnen we nog wel even doorgaan over RFID chips, klantenpassen, kentekenherkenning, enzovoorts enzovoorts.

  Oftewel: informeer jezelf voor je gaat schrijven.

 3. Kurai –) Misschien ben ik die links wel expres vergeten en zit er een plan achter ;) Nee is doorgegeven, dank u.
  Bert Haanstra –) Uiteraard zijn er tig methoden en technieken waarop inlichtingendiensten in de computer kunnen inbreken. Maar daar heb ik me in dit stuk niet op gefocussed. Uitgangspunt en strekking van dit stuk is dat het in ieder geval al via XKeyscore kan. Voor de rest zou ik zeggen lees het artikel ietsje beter voordat…. ;)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.567 keer gelezen