Met de pensionering van Johan Derksen als hoofdredacteur waait er een frisse wind door het weekblad Voetbal International (VI). Binnen een week na het vertrek van Derksen zijn zowel een nieuwe app als een nieuwe website verschenen. Een recensie.

Na de start van het voetbalseizoen loopt iedereen hier in de binnenstad van Groningen met een vrolijk gezicht rond. De FC staat na 1 wedstrijd bovenaan! Dat gebeurt niet zo vaak dus je begrijpt dat pagina 819 van Teletekst de hele dag in beeld staat. Ook kijk ik geregeld op de website en smartphone app van VI wie er koploper is :-)

Storing?

Eerder deze week werkte de app van VI op mijn iPhone ineens niet meer. Eerst dacht ik dat het een storing betrof. Al snel zag ik op Twitter berichten langskomen dat er een nieuwe app klaar stond in de App Store. Waarom de oude dan ineens niet meer werkt is me niet duidelijk. Een melding over de nieuwe app had mensen duidelijkheid verschaft.

Reacties

Na het updaten viel het mij meteen op dat ik de nieuwsberichten niet in de liggende weergave (landscape) kan openen. Zo word ik gedwongen om de app in staande (portrait) positie te gebruiken. Dat is geen ramp. Mensen die gewend zijn aan de weergave liggend beleven een plotselinge overgang op staand echter wel als vreemd en onwennig.

Het officiële Twitteraccount @VI_nl reageert zoals altijd snel op klachten die worden gemeld: “Portrait is gesneuveld omdat het te veel tijd zou kosten om twee verhoudingen te maken, helaas. Landscape went wel snel.”  Waar de medewerker van dienst portrait (staand) zegt bedoelt hij trouwens landscape (liggend). Of toch niet? In de app voor tablet computers is juist liggend de enig mogelijke weergave en ontbreekt staand.

Voor mensen die, net als ik, zowel een smartphone als tablet computer gebruiken is dit verwarrend. De medewerker geeft aan dat tijd de reden is om voor slechts één weergave te kiezen. Dit zou erop kunnen duiden dat binnenkort, als de ontwikkelaars meer tijd hebben gehad, in een update alsnog de liggende weergave wordt toegevoegd. Dat zou een verbetering zijn omdat gebruikers van apps daar juist inmiddels aan gewend zijn.

Gebruiksgemak

Schermafbeelding VI appDe smartphone app is er over het algemeen beter op geworden. Het nieuwsoverzicht is overzichtelijk waarbij elk item met een duidelijke scheidingslijn van elkaar wordt gescheiden. Goed dat de foto’s allemaal hetzelfde formaat hebben, dat geeft rust. Het is me alleen niet duidelijk waarom de eerste drie items een andere achtergrondkleur hebben. Misschien wil de redactie daarmee aangeven dat het om belangrijker nieuws gaat, dat zou kunnen.

Een minpunt is dat de titels van de nieuwsberichten en die van de artikelen niet goed leesbaar zijn. Dat komt voornamelijk doordat de tekst te klein en in een grijstint wordt weergegeven. Dat werkt niet goed op smartphones en apps. Op Twitter schrijft @musicforanurse: “Dat lettertype in de nieuwe @VI_nl iPhone app is overigens redelijk beroerd. Artikelen zijn bijzonder moeilijk te lezen.”

@wmhartog tweet “@VI_nl mooi jullie nieuwe i-phone app. Maar het lettertype mag wel een tikkie donkerder. Bijna niet te lezen.”. Ook over dit aspect komt VI snel met een reactie, dat doen ze absoluut goed: “@wmhartog We krijgen inderdaad veel feedback binnen over (slechte) leesbaarheid van artikelen in de apps. Dit wordt z.s.m. verbeterd”.

Niet getest?

Bij een reactie als deze vraag ik mezelf altijd af in hoeverre er voor de lancering van een nieuwe app of website sprake is geweest van het testen van prototypes. Daarmee worden problemen al gesignaleerd voor er ook maar een programmeur aan het werk gaat. Ik krijg de indruk dat er geen, of onvoldoende gebruiksonderzoek is verricht.

Dat maakt dat na de ontwikkeling herstelwerkzaamheden uitgevoerd zullen moeten worden. VI zal de ingehuurde programmeurs opnieuw moeten betalen. Voor deze naar mijn mening onnodige extra kosten had de organisatie een onafhankelijke usability specialist in kunnen huren ;-) Of had een liggende weergave ontwikkeld kunnen worden.

Teams

schermafbeelding VI appBij de info van het door mij geselecteerde team FC Groningen zie ik onder de kop Nieuws dat de “informatie (nog) niet beschikbaar” is. Ehh… we staan bovenaan en er is geen nieuws over de FC? Gelukkig kan ik met een veeg over het scherm de wedstrijden van mijn club wel in beeld krijgen. Op een overzichtelijke manier staan namen, logo’s, de datum van de wedstrijd en de uitslag dan wel de aanvangstijd vermeld.

Bij elke wedstrijd staat een knop om een alert in te stellen. Die zorgt dat er een pushbericht door de smartphone wordt verzonden als er gescoord wordt of een eindstand is bereikt. De vertrouwde alerts waarmee ik per club, dus niet per wedstrijd, van alles kan instellen heb ik in deze nieuwe app nog niet terug kunnen vinden.

Schermafbeelding VI appRechtsboven in de app staat een icoon voor mijn account. Dit levert deze melding op: “Inloggen met je VI account is tijdelijk niet mogelijk in deze app. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Houd de mijn VI omgeving dus goed in de gaten”. Benieuwd hoe Johan Derksen had gereageerd als hij dit soort meldingen had aangetroffen. Wat denk jij?

Conclusie nieuwe app

Helaas is de nieuwe app van VI nog niet volledig af. Ik vind dat je in zo’n geval nooit over moet gaan tot publicatie ervan. Een eerste indruk wek je namelijk maar een keer. En die indruk is dat er weliswaar op diverse punten verbetering valt waar te nemen ten opzichte van de vorige versie. Het knaagt wel behoorlijk dat info ontbreekt of slecht leesbaar is.

Nieuwe website

Wanneer een website die je vaak bezoekt ineens compleet is veranderd schrik je wel even. Zelf schiet ik altijd meteen in een reflex waarbij ik schermafbeeldingen ga maken. Deze gebruik ik voor analyses van usability aspecten, lezingen en colleges bij Human Technology. De nieuwe VI-website heeft voor mijn presentaties zeer bruikbaar materiaal opgeleverd ;-)

Website VI.nl

Mijn eerste bezoek aan de nieuwe vi.nl website was op donderdag 8 augustus 2013. Ik gebruikte Google Chrome als browser op een 13 inch Apple MacBook Pro. De schermresolutie van deze laptop is 1280 bij 800 pixels. Ik noem dit met name omdat ik al op de homepage de indruk krijg dat er iets niet klopt. Niet alles past in beeld en ik moet horizontaal naar rechts scrollen om te zien wat daar zoal staat. Bijzonder storend!

Homepage

Op de homepage valt als eerste op dat er in vergelijking met de vorige versie veel meer rust is gekomen. Waar het venster eerst volgepropt was met secties die allemaal om de aandacht van de gebruikers leken te vechten is er nu meer duidelijkheid. Bovenaan staat een duidelijke sectie met links het logo, op de plaats waar gebruikers het verwachten.

Het logo lijkt strak tegen de bovenkant en linkerkant aangedrukt. Dat geeft mij de indruk dat er iets nog niet helemaal goed gaat. Enige marge ten opzichte van de rand van deze navigatiesectie zou logischer zijn geweest. Helemaal rechts zie ik een kleine blauwe streep waardoor ik word gesterkt in mijn gevoel dat er iets niet klopt.

Meteen rechts naast het logo staat het nieuwe hoofdmenu. Het aantal van zeven items is helemaal zoals het volgens usability richtlijnen hoort. Met een plusknop kunnen extra items over de VI organisatie worden geopend. Het contrast van de zwarte achtergrondkleur en de vette witte labels van de menu-items zorgt voor duidelijkheid.

In de sectie onder de hoofdnavigatie staan de logo’s van de clubs uit de eredivisie. Voor mij als FC Groningen supporter is het leuk dat de sortering op basis van positie van de clubs op de ranglijst wordt bepaald. Voor de fans van Roda JC en NEC is het minder leuk dat de logo’s van hun club buiten beeld vallen. Er gaat duidelijk iets mis met de stylesheets.

Nieuws

Het concept van de nieuwsberichten is sterk. De tekst is zeer goed leesbaar. Rechts naast het bericht staan links naar extra informatie over een speler, clubs, competitie en gerelateerd nieuws. De links naar de meest gelezen berichten maken het interessant om door de website heen te surfen. Onder elk bericht staan links naar het laatste nieuws.

De manier waarop deze informatie wordt aangeboden is een vooruitgang. Ook goed dat ik eenvoudig een nieuwsitem kan delen met volgers en vrienden op de sociale media. Onderaan elke pagina staat een overzichtelijke sitemap met links naar algemene pagina’s over de organisatie, de social media accounts van VI en de RSS-feed.

Teams en Spelers

In de rubriek Teams kan ik via een zoekvak clubs zoeken. Ik vraag me af waarom deze rubriek niet gewoon Clubs heet in plaats van Teams. Bij een team denk ik meer aan een elftal binnen een Club. VI heeft zes nationale en acht internationale clubs geselecteerd in een overzicht. Mijn club staat er niet standaard bij en zo te zien kan ik die er ook niet aan toevoegen voor een volgende keer.

Met 172 pixels breed vind ik de logo’s aan de grote kant. Ik zou adviseren ze kleiner te maken en logo’s van meer clubs toe te voegen. In de rubriek Spelers zie ik hetzelfde. Voor de weergave op een laptop kunnen de foto’s wel wat kleiner worden weergegeven. En kunnen er meerdere spelers worden toegevoegd aan het overzicht. Een mooie functionaliteit zou het automatisch toevoegen zijn van clubs of spelers waarvan ik als gebruiker info heb bekeken. Zo zal het overzicht na enige tijd steeds meer op mij worden afgestemd.

De informatie van spelers is een sterk punt van de website. Nog beter dan voorheen zie ik in een overzicht relevante info over bijvoorbeeld Theo Janssen. De laatste drie berichten over deze, tot mijn favorieten behorende, speler worden met bijbehorende foto gevisualiseerd. Ook kan ik met een klik zien hoe zijn carrière is verlopen waarbij ik kan sorteren op diverse aspecten. Er wordt zelfs vermeld dat Theo 1.80 meter groot is en slechts 80 kilo weegt. En dan zijn er nog mensen die hem te zwaar vinden ook…

Het valt me pas na enige tijd op dat er ook advertenties van Zalando op de website staan. Dat is een goed teken. Die hebben me kennelijk niet gestoord. Dat komt volgens mij doordat ze op twee vaste plaatsen in het venster staan. Ze zijn niet op steeds weer verschillende plaatsen in de tekst als een knipperende kerstboom aanwezig.

Toegankelijkheid

Bij een nieuwe website ga ik ook altijd even kijken hoe hij de toets van Webrichtlijnen.nl zal doorstaan. Op deze overheidswebsite kunnen websites gratis en online worden gecontroleerd op 47 van de 125 richtlijnen. De nieuwe VI website scoort op dit punt op slechts 26 van de 47 punten een voldoende. Dat kan en moet echt beter!

Conclusie nieuwe website

Ondanks dat er op het oog iets niet klopt, waardoor de website (nog) niet past binnen de schermresolutie van 1280 bij 800 pixels, zie ik veel verbeteringen. Waar ik in de oude site vaak niet wist hoe snel ik het weg moest klikken merk ik dat de rust die hij nu uitstraalt maakt dat ik eerder verder ga lezen. Niet relevante links staan ook niet meer in beeld. Op het gebied van toegankelijkheid kan er alleen nog wel het een en ander verbeteren. Ik zie geen reden voor de ontwikkelaars van deze website om de aandachtspunten uit de online analyse niet aan te pakken.

Algehele conclusie

Zowel bij de app als de website is het het jammer dat verbeteringen nu pas uitgevoerd kunnen worden nadat de site al is gepubliceerd. Dat kan worden voorkomen door vanaf de start van het ontwikkeltraject de eigenschappen, behoeften en beleving van de toekomstige doelgroep erbij te betrekken. Leg concepten en prototypen als schets voor aan een groep gebruikers. Vraag feedback op de testversies. Pas die vervolgens aan en vraag weer feedback. Ga pas over tot publiceren als de kinderziekten zijn opgelost.

In de afgelopen jaren maakte Johan Derksen duidelijk dat hij als man van de oude stempel niet zoveel moest hebben van al die nieuwe media. Als de kinderziekten uit de nieuwe app en website zijn zal de gebruiksvriendelijkheid ten opzichte van de oude versies dermate zijn toegenomen dat ook hij er prima zijn weg in zal kunnen vinden. Dat is winst!

Ik ben benieuwd naar jouw mening over de nieuwe app en website van Voetbal International. Laat het me weten in het formulier hieronder.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 7.714 keer gelezen