Rock-, indie-, pop- en folkbandjes, dance, stand-upcomedy, cabaret, filosofie, colleges en straatartiesten. Dat is in het kort de inhoud van het culturele popfestival Lowlands, dat plaatsvond van 16 t/m 18 augustus. Maar hoe online was het festival eigenlijk dit jaar? Een aantal elementen die mij opvielen op een rij.

Nedap Magnetic Meeting Point

Lowlands_Nedap-paaltjeHet viel me al snel op; bij elke tent stond zo’n vreemde oranje paal. Bright.nl meldde het al vooraf; een selecte groep bezoekers (5.000 van de 55.000) kreeg een speciaal bandje met rfid-chip van Nedap, waarmee ze bij elke tent konden inchecken via Facebook. Zo wisten hun vrienden waar ze waren én konden ze zelf een mooi overzicht maken van waar ze geweest waren. Leuk hoor, maar hoe zit het met de privacy? Een aanwezige medewerker van Nedap wist te vertellen dat je zelf kiest met wie je deze aanwezigheidsberichten wilt delen. De medewerker ging ervan uit dat het een groot succes zou worden en dat ze dit zeker volgend jaar zouden uitbreiden. Want wie wil nou niet zijn kwijtgeraakte vrienden weer terugvinden?! Volgens hun Facebook-pagina hebben ze deze week de ‘festival reports’ aan alle deelnemers gestuurd. Best laat, het effect is er nu wel een beetje af. Verder vraag ik me af of het écht gewerkt heeft! De reacties op Facebook zijn erg wisselend; van ‘helemaal leuk’ tot ‘hier klopt helemaal niets van’.Lowlans_Nedap meetingpoint

Hi Plug&Play

Dit was een geinig uitziend platform om je telefoon op te laden, gekke foto’s te laten maken (Festigram), kaartjes te sturen (slow message service), andere mensen te ontmoeten en te twitteren. Het was daar best druk!Lowlands_Hiplug&play

LowSofie

Lowlands_Jos de MulIn het filosofisch programma van Lowlands vertelde hoogleraar filosofie Jos de Mul dat we moeten leren omgaan met information overload en dat we dat allemaal verschillend doen. Je kunt volgens hem niet zomaar zeggen dat het veel bezig zijn met sociale media slecht is. Het is er gewoon en er horen nieuwe vaardigheden bij, net als toen het geschrift en later de radio en televisie erbij kwamen.

Superstijl

Lowlands_SuperstijlZondagavond was het tijd voor interactie, en wel met de app Superstijl. Je kon ermee stemmen op de categorie muziek die je het komende kwartier wilde horen. Keuze uit drie mogelijkheden! Fun! Alleen jammer dat het aanwezige publiek ietwat jonger was dan ik en ik me niet meer zo op mijn plek voelde toen de categorie ‘klassenfeest 2005’ won.. Maar leuk concept!

Twitter/Facebook

Over het algemeen heb ik weinig bezoekers gezien die veelvuldig met hun telefoon bezig waren, vergeleken met wat ik in het dagelijks leven om me heen zie. En dat vind ik ook wel logisch, want je komt voor een belevenis, om met andere muziekliefhebbers te genieten. Die belevenis wordt toch minder als je constant alles doortweet of -facebookt. Het viel dus wel mee met FOMO, het gevoel iets te missen.

Zoeken op #Lowlands of #LL13 leverde voor een aanzienlijk deel tweets op van thuisblijvers die op tv optredens bekeken. Wel hadden velen, zoals ik, achteraf de behoefte om te vertellen hoe leuk het was geweest! :-)

YouTube

Voor de tweede keer was Lowlands live te volgen via YouTube. Wat er te zien was, hing af van welke artiesten er toestemming voor gaven dat hun optreden via dit kanaal werd uitgezonden. Sowieso zijn vele filmpjes van het festival te checken op hun YouTube-kanaal.

Fotografeer de verdachte

Lowlands_diefstalMet een smartphone kun je natuurlijk ook heel handig en snel foto’s maken. Vanwege het eerder genoemde diefstalprobleem, riep de organisatie van Lowlands op om van een verdacht persoon een foto te maken en deze te mailen naar een mailadres van Lowlands. Hoe dit gelopen is, is mij onbekend. Het Twitter-account van Lowlands, @Rapid_Razor_Bob, gaf op die vraag helaas geen antwoord. Volgens de politie is het aantal diefstallen uit tenten in elk geval fors gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Slotsom

Al met al waren er aardig wat online elementen aanwezig. Voor mij was de balans tussen offline en online goed; ik kon van het festival genieten met de toegevoegde online elementen zonder dat ik constant met mijn smartphone bezig hoefde te zijn.

Ben je er ook geweest en heb jij het anders ervaren? Laat een reactie achter!

0 Shares:
2 comments
  1. Ahaa, its nice conversation regarding this article
    here at this website, I have read all that, so at this time me
    also commenting at this place.

Comments are closed.

Dit artikel is 21.890 keer gelezen