Er zijn veel bekende Nederlanders actief op Twitter. Cabaretiers, zangers, politici, topsporters, dj’s, acteurs. We kennen ze allemaal. Maar wie zijn nu leuk om te volgen? Echt het allerleukst? Wie is populair? Wie heeft interessante tweets?

Lachen op Twitter

Via een online poll stelde ik de vraag: “Welke “Bekende Nederlander” volg jij graag op Twitter? Wie vind je het leukst?”. Deze poll heb ik geplaatst via verschillende socialmedianetwerken. Zo’n 300 reacties kwamen er. En het was duidelijk. Op Twitter volgen we kennelijk graag mannen met humor. Op de eerste plaats staat namelijk Jeroen van Koningsbrugge met 15% van de stemmen en op de tweede plaats (14%) zien we Jochem Myjer. Daarna volgt Humberto Tan met 13% om dan met Youp van ’t Hek (9%) en Guido Weijers (8%) de top 5 compleet te maken.

Nederlandse Twop 1.000

Maar wie zijn nu eigenlijk de populairste twitteraars als het gaat om het aantal volgers? Twopcharts houdt een lijst bij van populaire Nederlandssprekende twitteraars. In deze Nederlandse Twop 1.000 staan alleen actieve twitteraars die minimaal 100 volgers hebben en minstens 1 keer per week een tweet versturen. We zien in deze lijst een heel ander resultaat. Voetballers en dj’s voeren deze lijst aan!

Internationale succes

Als het gaat om de populariteit op Twitter, en veel volgers dus, hebben we een internationale top 3 die bestaat uit artiesten: Justin Bieber, Katy Perry en Lady Gaga. En alle drie meer of rond de 40 miljoen volgers! Maar Barack Obama staat er ook, op een prachtige vierde plaats. De volledige lijst zie je via TwitterCounter. Voor de top 5-accounts met de meeste tweets komen we terecht in Azië… De nummer 1 van deze lijst (@Yougakudan) heeft ruim 37 miljoen tweets! Hoe krijg je dat voor elkaar?

Twittermania

Onlangs zag ik op Twittermania een blog van Bert Kok over de 100 invloedrijkste Nederlandse twitteraars. Hier is Giel Beelen nummer 1, Carice van Houten nummer 2 en Jeroen van Koningsbrugge nummer 3! De twee factoren die hier bepalend zijn geweest zijn het aantal volgers maar ook het aantal ‘invloedrijke’ volgers. Ook hier zien we weer dat alleen het aantal volgers lang niet altijd wat zegt over de populariteit en/of de invloed.

Kortom: lijstjes zeggen niet alles…. Als ik uitga van de resultaten van de poll zou ik zeggen: humor loont. Maar ook sporters, artiesten en dj’s hebben veel leuke tweets. Daarbij is het hebben van veel volgers natuurlijk interessant, maar het zou pas écht leuk zijn als de BN’ers (veel) vaker interactief met de volgers omgaan. Persoonlijk reageren en direct contact met fans. Een eenvoudige mogelijkheid om de eigen invloed en de populariteit op Twitter te verhogen!

0 Shares:
Dit artikel is 12.876 keer gelezen