Je hebt eindelijk een domeinnaam gekozen, je wilt je domeinnaam registreren en dan blijkt deze niet vrij te zijn. Met miljoenen geregistreerde domeinnamen, is deze kans erg groot. Wat kun je precies doen als bij domeinregistratie blijkt dat je gekozen domeinnaam niet vrij is?

Zoekwoorden in je domeinnaam

Waar wil je op gevonden worden in Google of andere zoekmachines? Ofwel wat zijn je belangrijkste zoekwoorden? Ben je bijvoorbeeld een schildersbedrijf en is je bedrijfsnaam ‘abcd’? Geen probleem als ‘abcd.nl’ dan al bezet is, het is dan beter om de domeinnaam ‘schildersbedrijfabcd.nl’ te gebruiken. Probeer het belangrijkste zoekwoord in je domeinnaam te plaatsen. De zoekmachine geeft jouw website namelijk een hogere waardering als er zoekwoorden in de domeinnaam staan. Dit zorgt voor meer relevantie, waardoor de Search Engine Optimalization (SEO), ofwel zoekmachine optimalisatie, wordt verbeterd. De zoekmachine zal jouw website vervolgens hoger in de zoekresultaten tonen.

Denk na over je toekomst

Heb je een Nederlands bedrijf en bevindt je doelgroep zich in Nederland, dan is het logisch om voor de extensie .nl te kiezen. Is de domeinnaam met deze extensie al bezet, dan kun je voor een ander extensie kiezen. Je hoeft je domeinnaam dan niet aan te passen. De extensies .net, .nu of .info worden ook vaak gebruikt. Een opvallende extensie zoals bij feest.je is ook nog een optie, zolang het bij je bedrijf past. Heb je misschien in de (verre) toekomst plannen om internationaal uit te breiden, kies dan voor een internationale extensie, zoals .com.

Brainstormen!

Kom je er echt niet uit met het aanpassen van je domeinnaam of extensie? Ga dan brainstormen over een andere domeinnaam. Combineer bijvoorbeeld je bedrijfsnaam met je product of branche. Dit zorgt ook nog vaak voor een extra zoekwoord. Er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van het woord ‘online’, wat achter de bedrijfsnaam wordt geplaatst. Een voorbeeld hiervan is www.elektronica-online.nl. Is jouw bedrijf zeer lokaal gericht, dan is het een optie om de plaatsnaam of regio in de domeinnaam te vermelden. Een goede partij voor webhosting of domeinregistratie kan je hierin goed adviseren.

Bezet! Of toch niet…

Voordat je een domeinnaam registreert, die eigenlijk niet je eerste keus is, check dan eerst of de domeinnaam ook daadwerkelijk bezet is. Het registreren van een domeinnaam is goedkoop en eenvoudig. Veel domeinnamen zijn dan ook geregistreerd, terwijl deze helemaal niet in gebruik zijn. De eigenaar komt er dan niet aan toe om er iets mee te doen, of de website is verplaatst of verwijderd. Ook komt het voor dat de domeinnaam geregistreerd is om juist weer door te verkopen. Via SIDN.nl kun je achterhalen wie de eigenaar is van de domeinnaam. Je kunt dan contact opnemen en vragen of deze persoon de domeinnaam eventueel wil overdragen (gratis) of wil verkopen. Een goede domeinnaam is geld waard. Het werkt namelijk positief voor SEO én met een goede domeinnaam bespaar je tenslotte op je advertentiekosten!

Hoe heb jij jouw domeinnaam gekozen? Heb jij hem overgenomen, afgekocht of had je geluk en was hij nog vrij? Heb je zelf al voor langere tijd domeinnamen vastgelegd?

 

0 Shares:
Dit artikel is 9.436 keer gelezen