Wat hebben Roodkapje, Batman, Frodo, en Jack Bauer met elkaar gemeen? Alle vier zijn ze de hoofdpersonen van wereldberoemde verhalen. Er zijn maar weinig mensen die deze personages en de verhalen waar ze in voorkomen niet kennen.

Maar wat maakt deze verhalen tot goede verhalen? Welke ingrediënten moet een goed verhaal bevatten? Volgens Pacelle van Goethem, schrijfster van “IJs verkopen aan eskimo’s”, moet een verhaal voldoen aan de SOAP-structuur: Situatie, Obstakel, Aanpak en Plan.

Situatie

De oma van Roodkapje is ziek en zoals je van de perfecte kleindochter kunt verwachten gaat Roodkapje met een mandje vol met lekkere dingen naar oma toe. Een herkenbare situatie, hier kan iedereen zich in verplaatsen. Het verhaal is nu al gelijk persoonlijk.

8175094934_dfd15d622e_b

Obstakel

Batman is geen held. Batman is een symbool dat grof geweld met grof geweld bestrijdt. Deze misdaadbestrijder komt dagelijks de nodige obstakels tegen die zijn doel in de weg staan: van Gotham City een veilige stad maken. En zeg nou zelf, zonder obstakels zoals de Joker en de Penguin zou Batman maar een saaie miljardair zijn.

6910971608_17e761a42f_b

Aanpak

Frodo heeft een duidelijke missie. Hij moet een toverring vernietigen voordat die in verkeerde handen valt. De ring heeft niets weg van een normale ring en kan dus ook niet op de traditionele manier, als die er al is, vernietigd worden. Er is dus een andere aanpak nodig. Frodo zal namelijk met een klein team af moeten reizen, dwars door Midden Aarde, om de ring in de Doemberg te gooien. Samen met het team kijkt Frodo naar de veiligste en snelste weg. Alle opties worden gewogen en hieruit volgt een plan.

7362636056_16775f5c2e_o

Plan

CTU agent Jack Bauer heeft 24 uur om de wereld te behoeden van een verschrikkelijke ramp. Op het moment dat hij hoort dat de ‘bad guy’ Victor Drazen zijn vrouw en dochter ontvoerd heeft, kan Jack maar 1 plan bedenken: zijn gezin bevrijden en Victor Drazen vermoorden. Helder plan lijkt me.

3273960402_3276c34043

Ik vind het fijn om de SOAP-structuur te gebruiken voor overtuigende teksten. Deze ingrediënten geven mij houvast bij het schrijven. Welke ingrediënten zou jij nog toevoegen? En welke vind jij overbodig? Ik lees het graag!

 

0 Shares:
2 comments
  1. Ik mis hier in alleen nog een ingredient (welke voor het doel van je tekst niet nodig is, maar in de context die je plaatst wel): Houthakker, Robin/Alfred, Sam, President, etc. Een goed verhaal is niet een dimensionaal (en daar komt het dan wel weer terug in je daadwerkelijke bedoeling).

    1. Bedankt voor jouw reactie! Beetje late reactie van mij kant, maar het was moeilijk reageren vanaf mijn vakantieadres. Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt, maar ook weer niet helemaal. Zou je mij uit kunnen leggen wat je bedoelt met een dimensionaal?

Comments are closed.

Dit artikel is 10.602 keer gelezen