Onlangs kwam ik via een collega in aanraking met Lego® Serious Play®. Aangezien ik meer dan gemiddelde interesse heb in gamification en professioneel spelen, en mijn collega dat ook weet, ben ik me er verder in gaan verdiepen.

De achtergrond

Johan Roos en Bart Victor creëerden het ‘serious play’ concept, als een methode voor managers om hun ideeën, visie en uitdagingen vorm te geven,  toen zij beiden als professor aan het IMD in Lausanne, Zwitserland verbonden waren.  Nadat ze hun concept presenteerden aan de eigenaar van Lego® kwam het onder de vleugels van Lego® tot volledige wasdom. Samen met een designer van Lego® werd het product verder ontwikkeld. Inmiddels heeft Lego® de Serious Play® methode vrijgegeven via een Creative Commons licentie.
Lego SP doos

Waarom bouwen in plaats van praten?

Iedereen kent wel de setting van een doorsnee meeting of vergadering. Degene met de hoogste functie of de meest uitgesproken persoonlijkheid is 80% van de tijd aan het woord en de rest zit er maar een beetje bij, is afgeleid of durft zich niet uit te spreken. Hierdoor krijgen de aangedragen oplossingen een eenzijdig karakter, en uiteindelijk, weinig draagvlak. Er is immers maar één persoon die heeft bijgedragen aan deze oplossing. Door iedereen voor zichzelf een oplossing te laten bouwen binnen een opdracht en er daarna over te vertellen, komt iedereen aan het woord.  De keuze om dit met Lego® te doen is een logische.

Lego2kleiner

Waarom Lego®?

Het voordeel van Lego® is dat vrijwel iedereen het kent en er al eens mee gespeeld heeft. Hierdoor fungeren de Lego® steentjes als universele taal die iedereen begrijpt.  Onderzoek heeft aangetoond dat het proces van eerst iets maken en er dan  over discussiëren, kan leiden tot waardevollere inzichten en discussies.  Doordat je iets maakt, met je handen, werken je hersenen ook op een andere manier. Je spreekt je creatieve rechter hersenhelft aan en hierdoor kijk je naar een probleem vanuit een ander perspectief.
Juist bij brainstormsessies of zogenaamde strategische sessies is het van belang dat je buiten je normale patronen denkt en dat er vanaf het begin draagvlak is. Door elke participant een stem en dus een bijdrage te geven aan de uiteindelijke oplossing, creëer je draagvlak.
Mensen zijn visueel ingesteld. We denken en onthouden makkelijker in beelden. Door ideeën en inzichten te bouwen en daarna het verhaal erbij te vertellen maak je het visueel. De met Lego® Serious Play® gebouwde en vertelde ideeën en inzichten worden dus beter onthouden.

Lego1

De praktijk

Een sessie gebruikmakend van de Lego® Serious Play® methodiek begint in principe altijd met een (aantal) opwarmrondes. Je kunt immers geen knop omzetten en ineens je rechter hersenhelft aanzetten in plaats van je ‘standaard’ linker hersenhelft. Het grappige is dat je op een gegeven moment inderdaad merkt dat de ‘knop’ is omgezet en dat wat je bouwt ook inderdaad is wat jij vindt dat het is. Inmiddels heb ik bij een aantal interne sessie gebruik gemaakt van de Lego® Serious Play® methode. De reacties als ik met de dozen Lego® voorbij loop zijn niet van de lucht maar in de sessies zelf merk je dat het werkt. Iedereen vindt het leuk om met Lego® te ‘spelen’ en de participatie is dan ook groot. De stemming is positief, ook tijdens de wat zwaardere onderwerpen en de ideeën komen gaandeweg ook vanzelf.

Ik ben benieuwd. Is dit een methode die je binnen jouw organisatie zou gebruiken? Waarom wel of waarom niet? Ook als je nog wat meer wilt weten over Lego® Serious Play® zie ik je reactie tegemoet.

0 Shares:
8 comments
  1. Prikkelend. Maar ik heb nog niet goed voor ogen wat zo'n sessie inhoudt. Is daar ergens info over te vinden?

  2. Gaaf! Ik kende de combinatie Lego en Lean al wel en daar werkt het heel goed! Dit is nieuw en zeker de moeite waard om eens beter te bekijken!

  3. Welke collega sprak je dan? Zie dat je geconnect bent met Raymond Hendriks. Hij zou vast zo'n workshop kunnen geven. Ik begeleid zelf ook workshops, daar heeft Fleur Been onlangs nog aan meegedaan.

    1. Een collega die tijdens een Scrum cursus waarin de LSP methode gebruikt werd attendeerde mij erop. Bij Raymond heb ik zelf een workshop gevolgd. Inmiddels faciliteer ik bij het bedrijf waar ik werkzaam ben regelmatig strategische sessies waarbij ik gebruik maak van LSP. Fleur vertelde inderdaad al enthousiast dat zij LSP al kende. Leuk dat jij degene bent die haar een workshop hebt gegeven en dat je nu hier reageert :)

Comments are closed.

Dit artikel is 8.689 keer gelezen