En dat bedoel ik alleen maar goed. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben geen fan van de iPhone, maar op elk potje past een deksel toch? Even goede vrienden. Nee, ik wilde alleen maar jouw mobieltje opladen. Dat kan tegenwoordig. Met urine.

Stroom uit menselijke urine

Voor het eerst hebben Engelse onderzoekers genoeg energie opgewekt uit menselijke urine om een mobiele telefoon op te laden. De stroom wordt gegenereerd door brandstofcellen waar kleine organismen in zitten die zich eigenlijk thuis voelen in de grond en in menselijke ingewanden.

Elektronen poep

De kleine organismen eten de brandstof die we ze geven en vervolgens maken ze hier elektronen van. Je moet er niet te veel bij nadenken, maar eigenlijk komt het er dus op neer dat urine gegeten wordt en dat we met de uitwerpselen onze telefoon op kunnen laden. Goed.

Technische doorbraak

“Als we van één product zeker weten dat het nooit op raakt, is dat onze urine.” zegt Ioannis Ieropoulos, onderzoeker bij het Bristol Robotics Laborotory. Daarnaast zijn we ook niet afhankelijk van onregelmatige kracht van de wind of zon. Het hoeft niet eens te stromen.

Smartphone in de toekomst

Het onderzoek is uitgevoerd op een “ouderwetse” telefoon. Zo eentje die je alleen maar gebruikt om mee te bellen en te sms’en. Voor het onderzoek werd de Samsung E2121b gebruikt en na 24 uur hadden de onderzoekers genoeg energie gegenereerd om de telefoon 25 minuten aan te houden. Met deze energie konden ze 6 minuten bellen en meerdere sms’jes versturen en ontvangen. Je kunt je voorstellen dat het nog even duurt voor we onze smartphones op kunnen laden bij het urinoir van de kroeg.

Meer lezen

Op NUtech kun je meer over het onderzoek lezen en de bijhorende video bekijken.

 

0 Shares:
Dit artikel is 2.494 keer gelezen