In Engeland wordt programmeren op lagere scholen al verplicht. Dat zouden meer landen moeten doen. Maar totdat het zo ver is heb ik een aantal plekken voor je gevonden waar je nu al het een en ander gratis kunt leren. Voor tijdens de zomervakantie, omdat je zo ambitieus en leergierig bent.

En ja, deze links zijn voor de absolute beginner. Maar geef maar toe, dat zijn veel van jullie.

HTML

HTML is natuurlijk geen programmeertaal, maar een zettaal. Maar laten we eerlijk zijn, als webprofessional kom je daadwerkelijk nergens als je niet basaal kunt HTML´en. En geloof me, ik kom er nog veel te veel tegen die dat niet kunnen. Damn you WYSIWYG! Hier kun je je HTML ophalen of ermee starten.

Extra tip: download een WYSIWYG-editor en maak daarin een pagina aan. Zet de View (Beeld) op split screen zodat je op de ene helft jouw opmaak ziet en op de andere helft de HTML-code die het genereert. Zo heb ik ooit HTML geleerd. Er is echt geen enkel excuus om de basics van HTML niet te kennen. Go go go!

CSS

Alweer geen echte programmeertaal. Maar echt, je komt nergens zonder CSS. En met CSS kun je ook steeds mooiere dingen doen. Hier kun je het leren.

Extra tip: Zen Garden is een site waar je precies kunt zien wat voor mooie dingen je met CSS kunt maken. Met een en hetzelfde HTML-bestand wordt met wat CSS-magie steeds een andere look getoond (klik steeds onder Select a design). Erg mooi.

Javascript

Browse je wel eens over het web zonder Javascript? Dan weet je hoe belangrijk Javascript is: de meeste sites gebruiken het wel ergens in hun code en je kunt er apps en games mee maken. Handig om te leren dus.

Extra tip: Javascript is geen makkie, maar je komt het wel genoeg tegen als webbie. Je hoeft dus geen Javascript-oloog te worden, maar basaal snappen wat het doet en hoe het dat doet is wel handig.

PHP

De meest gebruikte CMS’en zijn gebaseerd op PHP: ik zeg WordPress, Joomla en bijvoorbeeld. Natuurlijk zijn er andere CMS’en en andere technologieën, maar die laat ik hier even buiten beschouwing. Ook hier geldt: tenzij je er zin in hebt hoef je geen PHP-oloog te worden, maar zorg in elk geval dat je snapt wat het is, wat het doet en dat je hoofd niet ontploft als iemand deze afkorting bezigt.

Er is meer…

Gegrepen door de basics hierboven? Zelf verder op pad gegaan en nu toe aan iets nieuws? Há, er is meer. Misschien zit hier een taal (of framework) bij voor jou.

-oloog

Er is nog veel te leren zoals je ziet. Uiteraard hoef je het niet allemaal te leren. Maar ben je online marketeer (wat voor smaak dan ook) of online communicatiespecialist zorg er dan in elk geval voor dat je HTML ként, CSS kunt lezen, Javascript herkent en PHP kan schuiven.

Speel ermee, maak iets moois, het zal de gesprekken die je hebt met techneuten goed doen. Zelfs de zware jongens zullen je een stuk serieuzer nemen als je in elk geval wat basale kennis hebt. En geloof me, die techneuten heb je keihard nodig met je ambitieuze plannen!

0 Shares:
2 comments
  1. Handig overzicht! Op W3Schools.com vind je ook veel informatie over verschillende talen. Hun online Try It Yourself Editor heeft ook een split-screen-functie, scheelt er weer eentje downloaden.

  2. Als je dan tocht tijd over hebt: de cursus van Hackdesign.org leert je in 'n jaar zo'n beetje alles over ontwerp, ux, ui, grid, typografie, etc. Een mooie aanvulling op het programmeerstuk…

Comments are closed.

Dit artikel is 5.380 keer gelezen