Na ruim 20 asielverzoeken naar verschillende landen te hebben gestuurd, heeft Edward Snowden eindelijk een concreet, positief antwoord ontvangen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft hem vannacht asiel aangeboden in zijn land. Maduro maakte zijn beslissing bekend tijdens een parade tijdens de Venezolaanse Onafhankelijkheidsdag.

maduroMaduro stelde dat Snowden naar zijn land mag komen om ‘ver weg van de imperiale Noord-Amerikaase vervolging te wonen, in het vaderland van Bolivar en Chavez te leven. Ook Nicaragua heeft aangegeven dat ze de klokkenluider asiel zouden willen geven ‘als de omstandigheden dat toelaten’.

Snowden zou nog vastzitten in de transitzone van de internationale Sjeremetjevo-luchthaven in Moskou. Of hij in gaat op de asieltoekenning van Venezuela en hoe hij naar dit land zou moeten doorreizen, is nog niet bekend.

Opschudding in Zuid-Amerika

Afgelopen week zorgde de zaak Snowden voor aardig wat beroering in Zuid-Amerika. Donderdag werd het regeringsvliegtuig van Bolivia, met daarin president Morales, 13 uur vastgehouden in Wenen. Het vliegtuig was op weg van Rusland naar Bolivia en het vermoeden was dat Snowden aan boord zat. Enkele Europese landen zouden daarom geen toestemming hebben gegeven om door het luchtruim te vliegen. Of dit daadwerkelijk het geval is geweest, is onduidelijk. Franse, Spaanse en Portugese functionarissen zeggen dat er wel toestemming was verleend om door het luchtruim te vliegen.

Desalniettemin zorgde de gedwongen tussenlanding voor grote verontwaardiging in Zuid-Amerika en leidde deze tot een spoedberaad tussen de leiders van verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Morales zelf noemde de weigering een provocatie en riep de Europese landen op ‘zichzelf te bevrijden van het Amerikaanse imperialisme’. De president noemde de manier waarop hij werd behandeld “geen belediging voor de president, maar voor een volledig volk, voor heel Latijns-Amerika”. Verschillende Zuid-Amerikaanse naties hebben de Europese landen al opgeroepen om hun excuses aan te bieden.

 

0 Shares:
Dit artikel is 2.237 keer gelezen