De Free Record Shop is bankroet. Paradoxaal genoeg omdat hun platen helemaal niet “free” waren, alleen maar “goedkoper dan de rest”. En dat is tegenwoordig niet meer genoeg: de concurrentie is namelijk pas écht free. En hoe kun je daar nog mee concurreren?

Nu alles, van boeken, tot muziek, tot films, digitaal verkrijgbaar wordt, is ook alles perfect te kopiëren. We kunnen er lang over discussiëren of dat goed of slecht is; of een kopie diefstal is, of dat het auteursrecht hopeloos achterhaald is. Maar voor wie z’n inkomsten moet halen uit digitale media is dat verder een vrij theoretische discussie. Als alles gekopieerd kan worden, hoe verdien je er dan nog geld aan?

You Wouldn’t Steal a Handbag

We kunnen natuurlijk proberen om de handhaving steeds strenger te maken. Alle muziek en video voorzien van DRM en andere beveiliging. En elke legaal verkochte DVD voorzien van een waarschuwing dat je écht niet moet kopiëren, want dat is tenslotte “diefstal”. De ironie van die filmpjes is dat je ze niet kunt skippen, en ik daardoor elke keer denk “had ik de torrent maar gedownload!”. Voor de piraat die echt wil, is de beveiliging niet veel meer dan amusant. Voor de betalende consument is het een grote ergernis.

Ergernis

Amazon, Apple, en Google begrijpen heel erg goed dat die ergernis daarover klanten kost, en leveren tegenwoordig DRM-vrije muziek. Kennelijk begrijpen die de nieuwe werkelijkheid een stuk beter dan een willekeurige platenzaak. Want als een perfecte kopie gratis te krijgen is, moet je dus beter dan gratis zijn. Oftewel, “better than free”.

Beter dan Gratis

Als ik nadenk over het verbeteren van een dienst of nieuwe mogelijkheden, is dit het stuk dat ik altijd even herlees: Kevin Kelly geeft een perfect overzicht van hoe je “better than free” kunt zijn. Wat is beter dan gratis?

  • Actualiteit: Iets meteen krijgen zodra het er is, in plaats van te moeten wachten of zoeken.
  • Personalisatie: Iets dat aan je aangepast is, in plaats van de generieke versie, bijvoorbeeld aan de akoestiek van je woonkamer.
  • Interpretatie: Support of een andere vorm van uitleg of hulp bij bijvoorbeeld software.
  • Authenticiteit: De garantie dat je geen virus in je download hebt, of dat je ook daadwerkelijk de laatste vijf minuten van de film krijgt.
  • Toegankelijkheid: Overal en altijd bij je muziek, boeken, software kunnen, op verschillende apparaten en waar dan ook.
  • Belichaming: Het oorspronkelijke schilderij, het papieren boek voor in de kast, maar ook bijvoorbeeld de 1080p 3d versie van een film in een hogere bitrate dan je zou downloaden.
  • Begunstiging: Fans willen graag betalen voor iets dat ze waardevol vinden, zeker als ze dat kunnen doen met de zekerheid dat het rechtstreeks naar hun idolen gaat.
  • Vindbaarheid: Als er miljoenen boeken of films zijn, is het wat waard te kunnen vinden wat je wil lezen of zien.

Het Goede Voorbeeld

Als je naar die lijst kijkt, waar verdienen Amazon, Netflix, iTunes, of Redhat geld mee? Elk weet meer dan één van de “better than free” criteria toe te passen. En dat is precies waarom ze groeien — terwijl de niet-better-than-Free Record Shop failliet is.

0 Shares:
Dit artikel is 2.668 keer gelezen