De Amerikaanse uitgeverij Marvel Comics, bekend van onder andere Spider-Man, X-Men en the Avengers, lanceerde onlangs de mobiele app Marvel Unlimited. Daarmee kun je 70 jaar Marvel-geschiedenis aan strips op je telefoon of tablet lezen. En dat voor maar 69,99 dollar per jaar! Eerst was de app alleen beschikbaar voor IOS, maar sindskort ook voor Android.

Van de site van Marvel Unlimited:

  • “Explore the Marvel archive, spanning over 70 years of comics
  • Read more classic and newer issues every week — added as soon as 6 months after they hit stores!
  • Catch up with full runs of classic series and epic events”

Ongelimiteerd?

Maar wie door de naam Unlimited denkt dat het hier gaat om een app waarmee je ongelimiteerd het gehele digitale archief van Marvel kunt inkijken, komt bedrogen uit.

Wat krijg je dan wel voor je Marvel Unlimited-abonnement? Uit de FAQ:

“We’ve selected some of our favorite titles – thousands of them – to include in the Marvel Unlimited collection. (…) There are over 13,000 issues available to read, with new titles added weekly!”

Een collectie van 13.000 comics die elke maand groeit dus. Klinkt eveneens niet slecht toch?

Usability

Het grootste probleem met de Marvel Unlimited-app zit het hem ook niet in het aanbod, maar in de usability. Die is namelijk alles behalve om over naar huis te schrijven.

Als je een strip leest, zie je op je telefoonbeeldscherm niet een plaatje per keer, maar krijg je in één keer een hele pagina voorgeschoteld. Anders dan in de reguliere Marvel Comics-app, kun je dus niet ontspannen met je duim tegen het scherm tikkend een verhaal lezen.

Klik voor grotere versie

In plaats daarvan moet je inzoomen op de bladzijden (al snel twee-handen-werk, niet handig als je bijvoorbeeld in een volle metro staat), en dat uitvergroten levert vaak ook nog eens problemen op. De besturing is zo brak dat je vaak ineens vijf bladzijden vooruit springt, of dat na het terugzoomen de rest van de comic verdwenen is.

Smart panel

Er is overigens wel een ‘smartpanel’-functie beschikbaar, die je slechts gedeeltes van een pagina toont. Deze is alleen nog niet zo ‘smart’ als in de reguliere Marvel-app, en toont vaak maar delen van een afbeelding of tekstballon:

Klik voor grotere versie

Een ander nadeel van Marvel Unlimited is dat de app niet onthoudt bij welke bladzijde je bent gebleven als je een comic niet in een keer uitleest. Een boek digitaal dichtslaan betekent voor Marvel Unlimited ook echt dichtslaan. De volgende keer begin je gewoon weer bij de cover. En er zijn geen boekenleggers beschikbaar.

Verder is het vervelend dat je zelfs voor de strips die je hebt opgeslagen om offline te lezen, eerst verbinding moet hebben om te kunnen inloggen in je library. Wie dus leesvoer voor een lange vlucht downloadt, doet er goed aan voor het opstijgen nog even snel connectie te maken. Eenmaal ingelogd kun je de verbinding wel gewoon verbreken, maar dan moet je de app wel open houden.

Marvel Unlimited

Te prestigieus

Het is jammer dat Marvel niet langer de tijd heeft genomen om zijn Unlimited-app verder te ontwikkelen, alvorens het op de markt te brengen. Het beetje-bij-beetje opengooien van het superheldenarchief is voor de liefhebbers natuurlijk fantastisch nieuws, maar voor de mobiele markt lijkt het project nu nog iets te prestigieus. Met een tablet is de app nog wel prettig te gebruiken, maar op een telefoon voelt het alsof je de Nachtwacht door een rietje bekijkt. Zonde, want getuige de veel gebruiksvriendelijkere reguliere app van Marvel, weet de uitgever wel hoe het moet.

Zelf proberen?

De Marvel Unlimited-app is gratis te downloaden voor zowel IOS als Android. Je kunt dan gelijk een aantal proefexemplaren van verschillende stripseries lezen. Wil je meer? Dan moet je een abonnement nemen. Mijn advies is met dat laatste nog heel even te wachten tot de grootste bugs gefikst zijn.

Getest op een HTC One X +.

0 Shares:
Dit artikel is 5.297 keer gelezen