Het is alweer 2 jaar geleden dat ik mijn vaste telefoonnummers de deur uit deed. Zowel mijn huis- als mijn zakelijke nummer. Mijn huisnummer werd enkel nog door mijn ouders en schoonouders gebruikt. Vaak vruchteloos omdat simpelweg niemand thuis was. Mijn zakelijke nummer werd enkel door mij gebruikt en alleen wanneer ik op kantoor was. En dan spreek ik over 3 tot 4 keer per maand. Dus toen ik eindelijk besefte dat ik meer aan vaste telefoonlasten betaalde dan aan de variabele gebelde minuten, besloot ik meteen beide lijnen de  deur uit te doen. Sindsdien doe ik alles met mijn iPhone.

telefoonnummer niet meer nodig

Voordelen van geen vast telefoonnummer hebben

Wat heb ik gemist sindsdien? Twee extra facturen en de gelegenheidsklachten van de (schoon)ouders omdat wij niet thuis waren.
Waar ben ik op vooruit gegaan? Altijd bereikbaar want mijn mobiel heb ik altijd bij me. Twee lelijke toestellen uit mijn interieur verdwenen. Minder kabels en snoeren in da house. Geld over om bijvoorbeeld geweldige apps te kopen.
Een andere positieve verandering is dat mijn ouders nu ook op het internet zijn aangesloten. Mijn schoonvader echter verwacht nog dat deze internethype overgaat.

Mogelijkheden zonder telefoonnummer

Ondertussen zijn de mogelijkheden van de toestellen waarmee wij het internet op gaan verder ontwikkeld en verbeterd. In feite zo goed, dat ik mijn beltegoed amper nog gebruik om te telefoneren. Elke maand gaat het grootste gedeelte (70%) de digitale prullenmand in. Zo’n 95% van het gebruik van mijn smartphone is internetgerelateerd. Dus ook bellen. Ik maak gebruik van de goede ‘bel-apps’ die verkrijgbaar zijn. En het zijn meer dan apps om te bellen. Ik kan er mee texten en foto’s en video’s zenden. Het overstijgt de ‘belbeleving’ zoals we het kennen.

Apps ipv telefoonnummer

Iedereen kent ondertussen wel Skype. Maar er zijn nog vele andere alternatieven voor het mobiele bellen via je provider. Wat denk je van Knocking Video, Viber, Tango of Line? Stuk voor stuk brengen deze stukjes techniek je in contact met anderen. Met video en geluid. Gratis. Of althans, voor het maandelijks abonnementsbedrag van je wifi-contract. Maar wel onbeperkt.
Daarnaast heb je nog vele andere communicatie-apps waarmee je textend contact onderhoudt, zoals het welbekende  Whatsapp. Maar je hebt ook Kik, Line, MessageMe of het nieuwe Hangouts van Google dat zelfs nieuws was op nu.nl. En nog vele, vele anderen. Maar ook deze apps gaan verder dan slechts tekst. Video, foto’s en andere bestanden worden gedeeld. Veel meer dan wat de oude telefonie ons ooit kon bieden. En het meeste absoluut gratis!

Mijn plan zonder telefoonnummer

En nu komt mijn stoute plan. Ik heb bedacht volgend jaar oktober, wanneer mijn iPhone contract met T-Mobile afloopt, mijn telefoonnummer op te geven. Ja, je leest het goed. Ik zal afscheid nemen van het telefoonnummer dat ik al meer dan 10 jaar heb. En ik zal zelfs geen smartphone meer kopen. Om precies dezelfde reden waarom ik mijn 2 vaste telefoonlijnen heb opgeheven, zal ik ook mijn mobiele telefoonnummer opheffen: ik bel er niet mee. Waarom dan maandelijks 3 tientjes betalen voor iets dat ik kwijtraak als ik het niet gebruik?

iPod

Ik koop een iPod! Heb je wel eens zo’n apparaat gezien? Ze kunnen evenveel als een iPhone, behalve bellen en navigeren. Voor de rest is die iPod  volledig gelijk. Beperk ik mezelf niet? Nee. Helemaal niet. Zoals ik al zei: ik kan hetzelfde als met mijn iPhone, alleen honderden euro’s goedkoper. Hier de technische specs van de iPhone 5 Dan kan je vergelijken. En voor het gebrek aan een ingebouwde GPS,  is dit de oplossing.
Straks kan ik prima uit de voeten met mijn iPod. Apps maken dat mogelijk. En dat er geen microfoon en speaker in een iPod zijn ingebouwd, hoef geen probleem te zijn. En anders gebruik ik mijn ear plugs. Als je dit allemaal niet ziet zitten en toch een echt telefoonnummer of twee wenst aan te houden, dan kan je ook nog dit kopen.

Bedrijven met vast telefoonnummer

Mijn ervaring is dat bedrijven mij eerst via Twitter of e-mail benaderen. De afspraken worden op e-mail gemaakt en bevestigd.  En als er iemand is die mij persé wil spreken, dan is er Skype of een andere wonderbaarlijke app. En voor de bedrijven die niet zo hip zijn als ze beweren, heb ik er nog altijd zo eentje. Een tientje pre-paid beltegoed erop en klaar. En wanneer deze internethype overwaait zoals schoonvader overtuigend beweert, dan heb ik toch nog een werkend apparaat.

Durf jij het aan jouw telefoonnummer op te geven?

0 Shares:
5 comments
  1. @Bas: denk dat WhatsApp ook een keer zal verdwijnen, het grote gemis bij whatsapp is dat het juist gekoppeld zit aan je telefoon en dus niet op mijn pc of tablet kan, ik denk dat Skype en consorten een langer leven is beschoren, ook ik bel niet tot nauwelijks, toch heb ik wel een abonnement om ook onderweg mobiel te zijn, hoewel ik thuis en op het werk via Wi-fi online ben en dus ook redelijk bereikbaar.

    1. Tot nu toe hebben ze al 3 aanvallen van soortgelijke software afgeslagen, inclusief een coup van Google. Ik zie ze nog wel even volhouden!

  2. Waarom zou je je telefoonnummer willen opgeven als er ook nog zoiets is als VoIP (bellen via internet)? Wij gebruiken sinds tijden meerdere nummers voor beide ondernemingen, hiervoor betalen wij nog geen 7 euro per maand en hebben ongelimiteerd aantal lijnen. Even een app installeren op je Android, iPhone of Windows Phone en je bent overal bereikbaar op je lokale (bedrijfs)nummer..

  3. Zolang ik nog een abonnement bij Vodafoon heb, moet ik mijn vaste nummer wel houden. Ik heb op mijn smartphone namelijk nauwelijks bereik in huis. Ook dat bestaat nog anno 2013.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.678 keer gelezen