Met je tweets verraad je je leeftijd en je geslacht. Pardon? Jazeker. Mannen tweeten namelijk vaak de woorden ‘game’, ‘ouwe’  en ‘bier’, terwijl vrouwen juist ‘hihi’, ‘omg’ en ‘nagels’ tweeten, aldus de online tool Tweetgenie. Heerlijk stereotype nietwaar?

Kenmerkend taalgebruik

Tweetgenie is een initiatief van het Meertens Instituut (een onderzoeksinstituut naar de Nederlandse taal) en de Universiteit van Twente. Op basis van het taalgebruik in je tweehonderd meest recente tweets maakt de tool een inschatting van de Twitteraar. Er is een aantal kenmerkende woorden voor mannen en vrouwen en voor jongeren en ouderen vastgesteld. Blijkbaar gebruiken jongeren meer smileys, ‘ik’, ‘jij’ en ‘haha’ en ouderen ‘goedemorgen’, ‘prettig weekend’ en ‘wens’.

Spelelement

Er zit ook een spelelement aan de tool vast: je kunt het opnemen tegen het algoritme. Je krijgt een aantal tweets te zien en moet dan aangeven of het om een man of vrouw gaat en welke leeftijd deze persoon heeft.

Correcte inschatting?

Maar klopt het dan? Mwah, de reacties op Twitter zijn niet overweldigend enthousiast. En ook ik vind dat ik er niet zo goed vanaf kom met de inschatting: vrouw van 33. Ook online is het altijd beter om vrouwen jonger in te schatten dan ouder… Hoe kom jij uit de test? Check het op tweetgenie.nl.

0 Shares:
8 comments
  1. Tweetgenie schat mij op al mijn accounts jonger in. Grappig, meer niet lijkt het. Hoewel, ik heb mijn toon bij mijn tweets voor opdrachtgevers aangepast. Ook bij mannelijke account 'ziet' tweetgenie een vrouw. Niet dat ik nu ineens biertje ga roepen ;-)

    1. Interessante toepassing van de tool. Daar had ik nog niet bij stil gestaan. Thanks voor je toevoeging!

  2. Ik werd drie jaar jonger ingeschat, redelijk nauwkeurig vind ik, zelf zit ik er steevast naast, heb het idee dat iedereen als een 16 jarig meisje tweet, blijkt het een man van dertig of een vrouw van in de veertig :(

  3. Ik word op 28 geschat, 9 jaar jonger dan de werkelijkheid. Al word ik IRL ook wel eens rond de 30 geschat. Oeps ;-). Gelukkig had hij wel door dat ik vrouw ben.

  4. Oeps, ik ben een man van 35. Wel lekker om jong geschat te worden, maar ik tweet toch niet over bier???

  5. Misschien is het een gebrek aan tweets over je nagels en manicures?!

Comments are closed.

Dit artikel is 2.874 keer gelezen