Doorgaans gluur ik graag om het hoekje van andermans leven. Hoe hebben ze hun huis ingericht, wat doen ze zoal? Nieuwsgierigheid…? Ik noem het meer het opdoen van inspiratie.

Gelukkig zijn er de laatste jaren genoeg sociale netwerken ontstaan die aan die behoefte kunnen voldoen. Denk aan Facebook, waar iedereen graag laat weten wat ze aan het doen zijn, met wie en hoe leuk dat is. Instagram, waar de leuke ervaringen in beelden worden vastgelegd. Pinterest, waar de interesses, smaak en inspiratie worden gevangen in foto’s. Ik geniet ervan.

Volle vaatwassers en verregende kapsels

Kanttekening daarbij is, dat we ons presenteren zoals we graag zouden willen zijn of willen worden waargenomen. Geen ruzies over volle vaatwassers, of niet nagekomen afspraken op Facebook, geen foto’s van verregende kapsels of je oude uit elkaar vallende stadsfiets op Instagram en ook geen foto’s van huiskamers a la ‘Help, mijn man is klusser’.

ROOM for thought

ROOM for thought

Persoonlijk zou ik het leuk vinden dat we naast de beoogde smaak via post, tweets, pins, een ‘eerlijk’ kijkje in andermans leven kunnen nemen. Ik had het nog net bedacht en prompt, het nieuwe jaar (net iets te laat voor kerst en Sinterklaas, maar niet minder gewaardeerd) bracht de uitkomst: ROOM for Thought. Een fotoapp die net even anders werkt. Elke dag, op een willekeurig moment maakt de app een foto. De foto’s zijn dus allesbehalve geënsceneerd en geposeerd en geeft een eerlijke en authentieke representatie weer.

Bits en bites

Elke dag, 365 dagen lang, verzamelt de app bits and bites uit jouw dagelijkse leven. Leuke en mislukte foto’s. Achterkanten van hoofden bij een seminar, vier keer achter elkaar je laptop omdat je aan het werk bent, je avondeten, de kroeg, je vrienden… Bij het terugkijken van de beelden levert het veel ‘o, ja’ momenten op. En aan het einde van het jaar heb je toch mooi een fotoalbum van jouw 2013 in de pocket.

Quick manual

Hoe het werkt? Dat is heel eenvoudig.

– Elke dag op een willekeurig moment pusht de app een bericht

– Als je het bericht opent, zie je eerst een animatie, dan opent de camera op je iphone zich automatisch.

– Een teller verschijnt in beeld. Je hebt nu 3 seconden de tijd om je camera te richten

– Nadat de foto wordt gemaakt kun je er nog een filter overheen doen of een comment aan toevoegen.

– Je kunt de foto delen via ROOM for thought, dan komt deze in de timeline tussen alle andere recent gemaakte foto’s terecht (erg grappig om te zien trouwens). Of naar de andere sociale netwerken als Facebook en Twitter. Houd je de foto liever voor jezelf? Ook geen probleem.

– Zie je het pushbericht een keer over het hoofd. Geen paniek. De app probeert het later dan nog eens.

Check anders ook even het onderstaande filmpje

Haat/liefde-verhouding

Nu moet ik toegeven, af en toe irriteert het pushbericht mij zeker. Denk aan de meest onhandige momenten, zoals met je handen vol boodschappen bij een kassa staan, of net midden in een heel goed gesprek zitten… Het resultaat van alle foto’s bij elkaar doet mijn irritaties echter weer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wel nog een klein minpuntje, de app is helaas alleen nog maar voor de iPhone beschikbaar.

Uiteraard ben ik benieuwd naar jullie gebruikerservaringen in aanvulling op mijn review!

0 Shares:
Dit artikel is 2.547 keer gelezen