Voor iedereen die het gemist heeft,  Apple’s keynote was afgelopen maandag 10 juni. Tijdens deze keynote lag de nadruk echt op de presentatie van iOS 7, het nieuwe mobiele operating system van Apple dat vanaf de herfst uitrolt naar alle iPhone 4, 4S, 5 iPad 3,4 en iPad mini’s.

Natuurlijk zit deze update vol met slimme nieuwe technologieën, maar wat misschien nog wel het meest opzien baarde was het design van iOS 7, het geesteskind van Jonathan Ive, Senior Vice President of Industrial Design bij Apple. Voordat we daarover doorgaan kijken we eerst even snel naar wat er nog meer gepresenteerd werd.

Voer voor de diehard Apple-gebruiker

2013_mac_pro

Naast iOS 7 werd er natuurlijk nog meer gepresenteerd. Het nieuwe OS voor de Mac Pro en Macbooks werd gelanceerd, OS Mavericks. De nieuwe Macbook Air met een batterijduur van 9-12 uur zorgde ook voor veel applaus in de zaal. Maar wat toch echt voor het meeste applaus en gejoel zorgde was de ‘sneak peak’  van de nieuwe Mac Pro. Deze nieuwe powerhouse onder de pc’s is natuurlijk de jongensdroom van iedere designer en ontwikkelaar. En laat daar nou eens net de zaal mee vol hebben gezeten tijdens de WWDC. Alhoewel de echte specificaties uitbleven, belooft deze nieuwe Mac Pro een grote jongen te worden.

iOS 7(0ties) design? Heeft Jonathan Ive de plank misgeslagen?

ios-7

Goed, terug naar waar deze blog echt over gaat, het design van iOS 7. Zoals terug te zien is in de video van de keynote zit het vol gave ‘intuïtieve’ extra’s, zoals het 3d-effect van je homescherm. Een reeks van icoontjes met een nieuwe look en het handige en compleet nieuwe control center dat nu vanuit iedere app te bereiken is waarin je direct je wifi, bluetooth en muziek aan en uit kunt zetten.

Allemaal erg leuk en in potentie superhandig, maar is het niet een beetje te rond, plat en kleurrijk vormgegeven? Daar zijn de meningen over verdeeld. De Twitterfeed met hashtag #WWDC stroomde vol met uiteenlopende tweets als: “Zat Jonathan Ive te slapen toen hij dit bedacht? Waardeloos” tot “Wow, kan niet wachten om hier mee aan de slag te gaan!” en alles er tussenin, de ene tweet meer geschikt voor publicatie dan de ander!

Zelf ben ik gematigd enthousiast. Na het zien van de foto’s van iOS 7 op de iPad en iPad mini moet ik toegeven dat de standaardachtergrond toch wel erg neigt naar een combinatie van carnaval en de jaren 70, maar daar zit ook weer de kracht van het nieuwe design.  Verander je de achtergrond foto naar je eigen foto of afbeelding dan verandert de look van je telefoon compleet! De nieuwe transparante vormgeving zorgt er voor dat de kleuren van jouw eigen achtergrond afbeelding doorschemeren in alle menu’s. Kortom je hebt het design van je iPhone of iPad voor een groot deel in eigen hand. En laten we eerlijk zijn, die nieuwe platgeslagen icoontjes hebben toch ook wel wat?

Het design zorgt  in ieder geval voor nieuwe lading internetgrappen

Dat die mening niet door iedereen gedeeld wordt, blijkt wel uit de grote hoeveelheid internetgrappen die er wordt gemaakt over het nieuwe design van iOS 7 en de hoofddesigner Jonathan Ive. Een van de pareltjes is toch wel deze website, waar alles opnieuw wordt ontworpen, geheel in de stijl van Jonathan Ive zelf.  Ik zou zeggen, kijk ernaar, lach erom en laten we allemaal afwachten tot de herfst van dit jaar!

0 Shares:
Dit artikel is 4.769 keer gelezen