Onlangs stond in het nieuws een bericht over de energierekening van het Willy Brandt vliegveld in Berlijn. Dit hypermoderne vliegveld is nog niet in bedrijf. Toch kost het 20 miljoen per maand aan vooral energie.

Deels komt dat omdat de lichten continue aangaan. Het computersysteem dat de verlichting van het gehele complex aanstuurt is zo ingewikkeld dat het de operators niet lukt om het uit te zetten. Dit voorbeeld illustreert de technische uitdaging van systemen waarin ontzettend veel informatie samenkomt. Het verzamelen van al die informatie heet ook wel Big Data.

liquid data

Invloed op ons leven?

De techniek achter Big Data verbetert elk jaar dus met het vliegveld zal het wel goed komen. Maar wat betekent Big Data voor jou en mij? Zijn wij beter af met Big Data? We hebben immers voordeel van Facebook, Gmail, Amazon, Apple, Microsoft. Al die informatiediensten die ons leven makkelijker maken? We delen vrijwillig ons privéleven omdat we sociale wezens zijn. Dat levert Big Data op.

Marketing

De informatie die jij vrijwillig deelt, gebruiken de aanbieders van apps, sociale netwerken, mobieltjes en zoekmachines. Niet  jouw individuele gegevens, maar de informatie van ons allen. En ook dat is ‘Big Data’. Wat kan je met al die gegevens bij elkaar? Je kunt die informatie analyseren.

Nu zijn het nog vooral wetenschappers die uit de grote bak van informatie allerlei conclusies kunnen trekken: Google-zoekopdrachten voorspellen waar een griepepidemie zich ontwikkelt. Facebook likes blijken een indicatie van zaken zoals intelligentie, seksuele oriëntatie en politieke voorkeur. Dit soort inzichten in mensen (consumenten) is voor marketeers goud waard. Bereid je dus maar voor op nog meer gerichte online advertenties, gesponsorde links, suggesties en aanbiedingen.

Big Data en ik

Moet ik me dan maar digitaal opheffen? Dat is wel een hele grote stap, alhoewel je dan veel tijd zou overhouden voor andere dingen. Hoe raakt Big Data jouw leven? Hieronder enkele aspecten die mogelijk relevant zijn voor jou:

 1. Jongeren en hun sporen op sociale media. De huidige generatie leeft online en van sommigen zijn de jeugdzonden vereeuwigd in de Big Data.
 2. De Nederlandse Overheid worstelt met de privacy en blijft achter. De overheid staat voor het dilemma hoe ze als gesloten organisatie moet omgaan met open informatiestromen.
 3. Big brother op de werkplek: meten is weten met workforce science. Binnen een bedrijfsnetwerk is jouw werkdag 100% te volgen. Elke toetsaanslag, elke mail, elke klik geeft een beeld. Hoe gaat je baas hiermee om?
 4. De dataficatie van de wereld. Nog nooit eerder konden we uit zoveel statistische informatie putten. Maar cijfers en feiten alleen geven geen inzicht. Dat weten we al lang en toch gebruiken we cijfers nog vaak verkeerd.

Kansrijk

Er is veel mogelijk met ‘Big Data’. Het staat nog aan het begin. Het is niet een langer alleen  technisch vraagstuk. Het gaat om nieuwe ideeën over hoe je informatie kunt combineren. Dat levert nu al mooie dingen op zoals leafsnap. En spannende dingen: zoals de startup RecordedFuture die een preview van de toekomst laat zien.

Wat denk jij: wie maakt ‘Big Data’ groot in Nederland?

0 Shares:
2 comments
 1. Gaan we nou echt ALLES Big Data noemen? Hoezo noem je een lichtprobleem van een vliegveld als voorbeeld van Big Data? Dat iets een technisch complex operating systeem heeft maakt het niet automatisch 'Big Data': we scharen Windows ook niet onder Big Data toch? (hoewel niet in steen gebeiteld is de gangbare definitie toch wel het verwerken van een grote hoeveelheid data, snelle toename nieuwe data en diversiteit aan data).

  Daarnaast: ik kom met £4.000 per dag niet verder dan £28.000 per week (nog geen fractie van 20 miljoen p.w.)

  1. Dank voor je reactie. Ik haal het voorbeeld van het vliegveld aan omdat het hierbij gaat om IT-systemen veel informatie omgaat. In dit geval op basis van sensors waardoor lichten en klimaatbeheersing ‘vanzelf’ aangaan. Het voorbeeld is in deze context vooral bedoeld als een spraakmakend voorbeeld waarin de ‘Big Data’ te groot is om te hanteren. Er ontbreekt in ieder geval een lichtknopje.

   Het verlies bedraagt inderdaad minder. Het is 20 miljoen per
   maand: http://www.nu.nl/economie/3484006/vliegveld-berli

Comments are closed.

Dit artikel is 3.177 keer gelezen