Sinds een paar maanden ben ik een Redditor. Het zal ongetwijfeld toeval zijn, maar ik zie ook sinds een paar maanden Reddit steeds vaker opduiken in “reguliere” media. Reddit groeit in bekendheid en invloed, maar tegelijk ken ik in mijn omgeving maar weinig mensen die er echt mee bekend zijn. Daarom geef ik in dit blog 5 reden om Redditor te worden (en twee redenen waarom je het misschien beter niet kunt doen).

Voor ik naar mijn – toegegeven behoorlijk subjectieve – lijstje ga van redenen om Redditor te worden, eerst een korte toelichting voor hen die totaal niet bekend zijn met Reddit. Reddit is een Amerikaanse website, gelanceerd in 2005, en kan worden omschreven als een sociale nieuws- en entertainmentwebsite. Laat je niet ontmoedigen door de tekstgebaseerde layout die een beetje doet denken aan de ouderwetse nieuwsgroepen. Reddit draait om het delen van links en het delen van informatie, waarop vervolgens uitgebreid wordt gereageerd door mensen van over de hele wereld, ook wel bekend als Redditors. Hoeveel mensen? Om je een idee te geven:

reddit-stats
Dus, waarom zou je meedoen met deze slordige 70 miljoen mensen?

1. Op en top vermaak

De eerste reden is meteen de meest simpele: op Reddit vind je alle vermaak en entertainment die je je kunt voorstellen. Op de homepagina van Reddit, de frontpage, vind je de populairste items van het moment. Met een simpel upvote/downvote systeem bepaalt een gigantische groep mensen welke items komen bovendrijven. Een groot deel van de content op de frontpage bestaat uit links naar filmpjes en foto’s. Sommige zijn zelfgemaakt, anderen zijn links naar bestaande content. Maar als iets de frontpage haalt, kun je er meestal van uitgaan dat het de moeite waard is. Dat geniale filmpje dat je vandaag op een Nederlands weblog ziet staan (ik noem geen namen), en volgende week in je Facebook-feed gedeeld wordt door je vrienden? Dat stond gisteren al op Reddit.

2. Voor elk wat wils

Op de frontpage van Reddit vind je de populairste items van het moment. De doorlooptijd is gigantisch kort. Kom een paar uur later terug en je vindt weer een bijna volledig nieuw gevulde frontpage. Het bijzondere is de enorme diversiteit. Ja, heel wat posts zijn varianten op de bekende memes (als je in het dagelijks leven mensen gaat typeren als Bad luck Brians en Scumbag Steves, dan weet je dat je veel op Reddit hebt gezeten). En ja, heel wat foto’s en filmpjes zijn van schattige katten en (in mindere mate) honden. Maar je vindt er nog z veel meer. Om je een idee te geven, op het moment van schrijven zijn dit achtereenvolgens de frontpage-posts:

Zoals ik al zei, enorm divers. Maar maak niet de fout enkel op de frontpage te blijven hangen. Reddit bestaat uit letterlijk tienduizenden subreddits, iedere subreddit is gewijd aan een specifiek onderwerp. En je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een subreddit voor. Sommige zijn vermakelijk, anderen leerzaam en weer anderen zijn… ronduit vreemd.

3. Actueel en leerzaam

Tussen alle foto’s en hilarische filmpjes van schattige katten en blunderende Brians is Reddit ook ideaal om op de hoogte te blijven van de actualiteit en om het één en ander op te steken. Op dit moment beheersen de protesten in Turkije niet alleen het nieuws in de reguliere media, maar ook op Reddit wordt er voortdurend over gepost. Hoewel er vaak wordt verwezen naar items in de reguliere media, zijn het hier de commentaren die het zo interessant maken. Ooggetuigen vertellen wat er daadwerkelijk gebeurd is en ervaringsdeskundigen geven achtergrondinformatie over hoe het zo ver is gekomen. Naast de actualiteit zijn er nog tal van subreddits waar je het één en ander van kunt opsteken. Persoonlijke favorieten zijn Today I Learned (TIL) en Explain Like I’m Five, maar er zijn er nog zoveel meer!

4. AMA’s

Xaviera blogde er een tijdje geleden al over: de bekende AMA’s van Reddit. AMA staat voor Ask Me Anything en is één van de bekendste subreddits. Degene die een AMA op Reddit plaatst, beantwoordt dus zoveel mogelijk vragen van Redditors en dit leidt vaak tot interessante antwoorden en verhalen. In het recente verleden hebben we AMA’s voorbij zijn komen van niet de minste, zoals Bill Gates, Barack Obama, Dave Grohl en Arnold Schwarzenegger. Toegegeven, veel beroemdheden gebruiken een AMA op Reddit deels als promotie voor bijvoorbeeld een nieuwe film of een nieuw boek. Minstens even interessant zijn daarom AMA’s van mensen die misschien niet (zo) bekend zijn, maar wel iets interessants hebben meegemaakt.

5. Open, ongecensureerd en vrij van commercie

Als media-nerd ben ik zelf ook gefascineerd door de manier waarop Reddit is opgezet. Reddit is open source en bijna volledig zelfregulerend. Er zijn moderators, voor als dingen echt te ver gaan, maar in de praktijk is het massaal downvoten van mensen die zich niet gedragen voldoende om Reddit behoorlijk schoon te houden. Het maken van een account is gratis en super eenvoudig. Je hoeft geen profiel in te vullen of foto’s te uploaden; een gebruikersnaam kiezen is voldoende. Je hoeft enkel je e-mailadres in te vullen, maar dat is het dan ook (Plus: je krijgt letterlijk nooit e-mail van Reddit). Daarnaast is Reddit niet vervuild door advertenties en andere commerciële uitingen. En wie probeert toch zijn product te promoten, wordt in het meest gunstige geval volledig genegeerd en/of gedownvote. In het meest ongunstige geval maak je een potentieel gigantische groep mensen tot je vijand, die je product helemaal met de grond gelijk kan maken. Woody Harrelson kan er over meepraten. In zijn beruchte AMA wilde de acteur enkel praten over zijn nieuwe film, wat hem niet in dank werd afgenomen door de Redditors, en Woody is nog steeds persona non grata op Reddit.

En waarom moet ik geen Redditor worden?

Zoals je misschien al door hebt: ik ben enthousiast over Reddit en breng er heel wat uurtjes door. Dus waarom zou je je er niet aan moeten wagen? Nou, vooral daarom: het is enorm verslavend. Zeker als je een Reddit-app op je smartphone installeert, is het enorm gemakkelijk flink wat uren te verliezen in de wereld van Reddit. Een ander nadeel: vrijwel iedere keer als een vriend me een “super vet filmpje” of een “wtf foto” wil laten zien, is mijn standaard reactie “ja die ken ik al”, want: alles staat op Reddit.

Ben je al een Redditor? Laat me dan zeker weten als je nog leuke/bijzondere/interessante subreddits weet!

0 Shares:
4 comments
  1. Ik ben dus redditor > té leuk en verslavend inderdaad. Echt heerlijk! Wat ik me wel afvraag: reddit is heel Yank-georienteerd – zijn er ook Nederlandse plekken? Ik heb ze nog niet zo ontdekt namelijk.

    1. Je hebt natuurlijk /r/netherlands, die is redelijk actief en ook regelmatige goeie discussies over Nederland, en de relatie tussen Nederland en de rest van de wereld. Voor de rest zie ik in veel threads regelmatig wel Nederlandse inbreng voorbij komen, maar ik heb het gevoel dat er nog veel te winnen valt voor Reddit in ons landje qua bezoekersaantallen :)

  2. Ik haakte altijd af op de lay-out (zoals je zelf ook zegt), maar na het lezen van je blog ga ik toch nog maar eens serieus kijken. Bedankt!

  3. Leuk! FiftyFifty kende ik nog niet!

    /Bestof is inderdaad leuk ja, enigszins in dezelfde lijn ligt /depthhub, subreddit met de beste inhoudelijke threads en reacties, vaak erg interessant.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.039 keer gelezen