Het al heel lang niet meer zo populaire Yahoo neemt het steeds populairder wordende Tumblr over voor bijna 860 miljoen euro (1,1 miljard US dollar). Met de deal zou Yahoo jongere gebruikers aan zich willen binden.

AllThingsD meldde de vermoedelijke overname als eerste en het nieuws werd daarna door onder andere de New York Times bevestigd. De raad van bestuur van Yahoo zou al akkoord zijn met de overname ter waarde van 1,1 miljard dollar en waarschijnlijk wordt de overname vandaag officieel bekendgemaakt.

Voorlopig nog zelfstandig

Volgens AllThingsD blijft Tumblr voorlopig zelfstandig opereren en zal Yahoo hopelijk voorzichtig te werk gaan bij het winstgevend maken van het platform.  Tumblr startte zelf nog niet zo lang geleden met bescheiden advertentiemogelijkheden. De verwachting is dat Yahoo dat zal willen uitbreiden, maar met een jonge doelgroep als die van Tumblr is voorzichtigheid geboden.

Tumblr gebruikers niet dolenthousiast

De reputatie van Yahoo op het gebied van overnames van start-ups is twijfelachtig. Zo werden GeoCities – een populaire webhosting service – en Flickr voor veel geld overgenomen. GeoCities werd door Yahoo afgestoten. Flickr bestaat nog steeds, maar is wegens te weinig doorontwikkeling inmiddels dik ingehaald door andere diensten. Facebook sloeg een overname-aanbod van Yahoo in 2006 af.

De reacties op de overname zijn dan ook niet onverdeeld positief zoals te zien is op Valleywag.gawker.com:

yahoo-reactie

yahoo-reactie2

Update (21/5/2013)

Inmiddels is de overname officieel bekend gemaakt. Yahoo CEO Marissa Mayer heeft beloofd “…het niet te verpesten. Tumblr is ontzettend speciaal en heeft iets moois veroorzaakt. We zullen Tumblr zelfstandig laten opereren. David Karp zal CEO blijven. Tumblrs roadmap, team, humor en oneerbiedigheid zullen allemaal hetzelfde blijven, net als de missie om mensen hun beste werk te laten maken en hen de mogelijkheid bieden dit onder de aandacht te brengen van het publiek dat het verdient. Yahoo zal Tumblr helpen om beter en sneller te worden”.

Ook Tumblr CEO David Karp berichtte op de Tumblr Staff blog over de overname en beloofde dat ze hun fans niet zullen teleurstellen.

tumblr-staff

Reactie Wordpress

De oprichter van WordPress, Matt Mullenweg, berichtte in een blogpost dat het aantal posts dat vanuit Tumblr in WordPress geïmporteerd werd een enorme piek gaf toen de overname bekend werd. Waar normaal gesproken 400 tot 600 posts per uur werden geïmporteerd, waren het er ineens 72.000. Verschillende media berichtten vervolgens over een exodus van Tumblr gebruikers naar WordPress, maar Matt zelf geeft in een update en de comments aan dat hij niet denkt dat dat het geval is. “Bij de meeste mensen winnen gewoonten het van internet-verontwaardiging. Zelfs als een miljoen mensen zou vertrekken, dan is dat met alle nieuwe aanmeldingen in ongeveer één week weer in balans.”

Kortom, we zullen moeten afwachten wat er verder gaat gebeuren.

0 Shares:
Dit artikel is 4.552 keer gelezen