Van je Android smartphone en/of tablet een mediacenter maken? Dat kan en XBMC is hiervoor een erg geschikte kandidaat.

XBMC is oorspronkelijk begonnen als Xbox Media Center en is geport naar verschillende andere besturingssystemen. In eerste instantie naar Windows en Linux, maar inmiddels voor een grote hoeveelheid andere waaronder ook Android. Het is een app die je telefoon omtovert tot een volwaardig media center.

De mogelijkheden van de app

De app zelf biedt verschillende mogelijkheden om content te bekijken. Zo maakt het de bestanden (foto’s, video’s, films, enz.) beschikbaar om bekeken te worden, maar is het ook mogelijk om content van andere bronnen toe te voegen. Dit kan zijn vanaf een NAS, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van verschillende addons. De addons hebben verschillende functies: zo kunnen ze je helpen informatie en afbeeldingen te verzamelen voor films/series en muziek. Ook kunnen diensten zoals shoutcast, soundcloud, icefilms en dergelijke toegevoegd worden, waardoor content gestreamd kan worden.

De verschillende typen content zijn allemaal ondergebracht in verschillende tabbladen namelijk: weer, afbeeldingen, video’s, speelfilms, muziek, programma’s en systeem.

Content

Weer spreekt voor zich, er is een overzicht van het huidige weer en een mogelijkheid om het vooruitzicht te bekijken. Het is mogelijk om dit voor maximaal 3 locaties te doen. Afbeeldingen is een verzameling van plaatjes en foto’s. Bij video’s staan de video’s die gemaakt zijn met behulp van je camera of bijvoorbeeld series.

Screenshot_2013-04-16-13-42-15

 

Bij het tabblad speelfilms kun je een mooi overzicht zien van je films, dit kan gesorteerd op naam, jaar, enz. Bij muziek kan je toegang krijgen tot verschillende streaming diensten (zoals de shoutcast addon) en de muziek die lokaal (NAS, SD of interngeheugen) aanwezig is. Bij het tabblad programma’s krijg je toegang tot de andere app’s die geïnstalleerd zijn op de smartphone en/of tablet. Deze kunnen vanuit de app geopend worden. Bij systeem is het mogelijk verschillende instellingen van XBMC aan te passen, waaronder het thema en taal van de interface.

Bediening van de app

De app is makkelijk te bedienen en reageert snel op de verschillende handelingen (swypen, selecteren van mappen, enz.). De bediening is nagenoeg gelijk aan die van de PC versie, maar dan ook geschikt gemaakt voor het gebruik met touchscreens.

Downloaden & Installatie

Android: De app is (nog) niet beschikbaar in de Google Play Store, maar wel gratis te downloaden via de downloadpagina van de XBMC website.

iOS: De app is overigens ook voor iOS apparaten beschikbaar. Kijk voor meer hulp bij de installatie naar de how-to: Installeer XBMC op de iPad/iPhone/iPod Touch.

Voor meer hulp bij de installatie van de app en het instellen ervan is er een mooi how-to beschikbaar op het forum van AndroidWorld.nl.

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 55.265 keer gelezen