In de begindagen van het bloggen, ergens heel vroeg in de jaren ‘00, zette een de Fransman Michel Valdrighi met PHP en MySQL een blogsysteem in elkaar dat b2/cafelog heette. In 2003 vormde dat de basis van ongeveer 2000 blogs. Toen besloten Matt Mullenweg en Mike Little b2 als basis te nemen voor een systeem dat de concurrentie aan zou kunnen gaan met (het afgrijselijke) MovableType

Je zou, vandaag precies tien jaar na dato en met meer dan de helft van de CMS-markt in handen van WordPress, voorzichtig kunnen stellen dat dat gelukt is. Maar er zijn altijd dingen te verbeteren. Hier dus vier toekomstuitdagingen voor het belangrijkste (en mooiste) CMS ter wereld.

1. Beveiliging, beveiliging, beveiliging

WordPress wordt ontwikkeld door een wereldwijd netwerk van vrijwilligers. Je zou misschien verwachten dat dat een rem zou zijn bij het reageren op beveiligingsproblemen. Dat valt erg mee. Uit dit stuk blijkt dat de core van WordPress juist steeds veiliger wordt. Misschien komt dat doordat er bij open source software meer focus op kwaliteit ligt, omdat er geen druk is om met flitsende nieuwe features de concurrentie de loef af te steken. Misschien is het ook omdat de ontwikkelaars uit de gebruikerscommunity komen en dus in principe ook aan de beveiliging van hun eigen site aan het werk zijn.

De beveiligingsuitdagingen komen dus niet uit de WordPress core, maar ze zijn er wel. Dat zit hem in de enorme hoeveelheid plugins die beschikbaar is. Plugins worden veelal ontwikkeld door veel kleinere teams. Op de veiligheid ervan is veel minder controle. Er is dus ook een toename te zien in de hoeveelheid beveiligingslekken die wordt veroorzaakt door plugins.

Juist omdat WordPress zo ontzettend populair is, zijn hackers continu op zoek naar kwetsbaarheden. Want een botnet van gehackte WordPress sites, altijd aan en met enorme mogelijkheden voor het uitvoeren van malware, dat is de droom van iedere cybercrimineel.

Het implementeren van securityrichtlijnen voor plugins wordt dus een van de belangrijkste uitdagingen voor de WordPress community voor de komende jaren.

2. Integratie

Je zou je, in het verlengde daarvan, kunnen afvragen of het inmiddels niet een goed idee is om essentiële features als caching, backups, security en eventueel SEO, die nu nog met plugins moeten worden opgelost, te gaan integreren in de WordPress core. Op die manier kan de community zich met volle kracht storten op de kwaliteit van de code van die functionaliteiten en wordt het voor websitebouwers (nog) makkelijker om in korte tijd een WordPress site in de lucht te hebben.

Technisch gezien kunnen het natuurlijk gewoon plugins blijven, maar ze zullen dan standaard worden meegeïnstalleerd met WordPress, net als commentspam-plugin Akismet.

Gebruikers die een voorkeur hebben voor een andere plugin kunnen alsnog makkelijk overschakelen. Je kan je, los van de vraag of dat wenselijk is, voorstellen dat er net als bij Linux verschillende ‘distributies’ van WordPress ontstaan.

3. Beheerinterface

Met miljoenen WordPress sites wereldwijd in de lucht, brengen onvoorstelbaar veel mensen onvoorstelbaar veel uren door achter de WordPress beheerinterface. En hoewel er daar wel stappen gezet zijn met bijvoorbeeld hover-over menu’s en een nieuwe media-uploader, laat de gebruikerservaring voor beheerders en redacteuren nog wel wat te wensen over.

Cloud-applicaties hebben de laatste jaren een hoge vlucht genomen en steken inmiddels de desktop apps naar de kroon. Door toepassing van AJAX is het mogelijk geworden via de browser gegevens te bewerken zonder continu op het verversen van pagina’s te wachten. Google Docs, GMail en HootSuite vervangen steeds vaker hun lokale equivalenten.

Toch is het voor mij als WordPressbeheerder nog steeds af en toe of ik in de Planet Internet webmail van 2006 terechtgekomen ben. Op alle instellingenpagina’s, ook die met vijfhonderd opties, vind ik nog zo’n dikke vette ‘save’ knop. Vergeet je die in te drukken en sluit je per ongeluk je browser: vette pech, configuratie weg. Zelfs het mooie drag-n-dropscherm waarmee je je menu’s kan configureren is afhankelijk van zo’n knop. Ik hoop dus van harte dat de WordPress backend zeer binnenkort een meer ‘appy’ feel krijgt. Daar horen ook sneltoetsen bij. Op het moment heeft alleen het scherm voor commentmoderatie die.

Wat ik ook graag zou willen zien is de mogelijkheid om echt wysiwyg te editen. Dat wil zeggen: terwijl ik aan mijn stuk werk zie ik hoe het eruit gaat zien op de site, in het theme, zonder dat ik hoef te saven en op ‘preview’ hoef te klikken. Met de huidige technologie, waarvan een beginnetje al is toegepast in de ‘theme customizer’ kan dat volgens mij niet heel moeilijk meer zijn.

4. Multi-theme

Het allergeweldigste van een CMS als WordPress is dat je met het wisselen van theme in één klap al je content in een nieuwe vormgeving kan tonen. Maar in het geval van WordPress blijft het daarbij. Er zijn geen mogelijkheden om voor verschillende pagina’s verschillende themes te gebruiken. Dit is een van de dingen waarbij je, als je een commerciële website maakt met landing pages voor campagnes en microsites voor afzonderlijke producten, de beperkingen van WordPress voelt. Natuurlijk is er een plugin voor, maar die ziet er nog niet erg volwassen uit.

Hetzelfde geldt voor het kiezen van een mobiel theme. Het zou mooi zijn als WordPress binnenkort standaard de mogelijkheid zou krijgen om in ieder geval twee themes te installeren: één voor desktop browsers en één voor mobiele apparaten.

Ziedaar mijn uitdagingen voor het jarige WordPress. Maar nu ik ze teruglees bedenk ik me iets. Voor wie zijn die uitdagingen eigenlijk? WordPress is open source dus iedereen die eraan bij wil dragen kán eraan bijdragen. Eigenlijk geeft het dus geen pas om hier als eindgebruiker van een compleet gratis softwarepakket te gaan zitten zaniken over features die je mist, terwijl er wereldwijd allerlei mensen voor nop voor je zitten te werken. De vijfde uitdaging is dus eigenlijk voor mezelf: wanneer gaat Bouke, die prima PHP kan, zich nou eens tegen WordPress aan bemoeien?

0 Shares:
4 comments
  1. Mooi overzicht van uitdagingen. De behoefte aan mobiele thema's zal denk ik afnemen door de opkomst van responsive design. Ook komen er steeds meer thema's waar al verschillende pagina-templates inzitten, bijvoorbeeld voor landingspagina's.

    Een grote uitdaging lijkt mij ook om het principe van de custom post types echt te integreren, zonder dat je plugins of custom code nodig hebt. Als je eenvoudig via het Dashboard contenttypes en contentvelden kunt aanmaken én aan de voorkant kunt tonen, wordt WordPress echt een volwaardig CMS.

    1. Ja, die kan er zeker bij op het lijstje. Daar zouden een heleboel (enterprise) toepassingen (webwinkel, downloads managen, user generated content, implementeren van workflows) stukken eenvoudiger door worden.

  2. 'Just a blogging platform'… Dat lijkt me nou precies wat WordPress niet meer is.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.937 keer gelezen