Er is al zoveel over gezegd, toch wordt er nog steeds onzettend veel over gegoogled en krijg ik van collega’s regelmatig vragen over online veiligheid. “Hoe kan ik veilig online rondhobbelen?” en “Hoe zit dat met mijn kinderen”. In deze blogpost noem ik voor mij 6 belangrijke punten. Als je het niet al ergens anders hebt gelezen, lees je het hier.

1. What you write online, stays online

Er zijn verschillende websites die jouw informatie van verschillende platforms verzamelen en ongevraagd een account voor je maken. Google jouw naam eens en kijk wat er over je gezegd wordt. Zie je dingen terug die je liever niet had willen delen? Be aware dat alles wat je schrijft online, vaak ook online blijft. Meer lezen over jouw online identiteit? Onze bisser Jeroen Huynen schreef  hier onlangs een mooie en leerzame post over: ‘Het probleem met online identiteit’.

2. Stel je privacy instellingen goed in

Meestal kun je dit doen onder… tromgeroffel… je privé instellingen of privacy settings. Het lijkt een overbodig punt, toch hoor ik nog té vaak dat mensen nooit naar hun privé instellingen hebben gekeken of ze niet eens weten te vinden. Waarom zijn jouw privé instellingen zo belangrijk? Je zal met jouw privé-updates maar net een slechte indruk maken voor die leuke vacature… Met de komst van Graph Search wordt het straks ook nog makkelijker om te zoeken in jouw foto’s. Weet je zeker dat je er wel klaar voor bent om jouw foto’s met de wereld te delen?

3. Facebook, Twitter, Google, het is niet van jou

Nee je account is niet jouw eigendom. Dat betekent dat alles wat je deelt, ja ook je foto’s, gewoon door Facebook worden opgeslagen in een  stoffige kast van een heel continent groot (ok, digitaal is niet stoffig, het gaat om het idee… ;)) Wil je weten wat Facebook allemaal van jou weet? Download je Facebook data. Let op! Ben je een drukkerd op Facebook, dan weet ik niet of je baas erg blij wordt als je op de CRTL + P toetsen drukt ;)

4. Applicaties vragen vaak om toegang tot jouw profiel

Je ziet en leuk spel, een tool om alles makkelijker te maken, maar weet je zeker dat je de applicatie toegang geeft tot je account? Ik zal niet overdrijven, in de meeste gevallen is het accepteren van een applicatie niet in jouw nadeel. De applicatie krijgt toegang tot een beperkt deel van je account. Waar ik mij persoonlijk vaak aan erger is dat de app je highscores of spelresultaten deelt met je vrienden, vanuit jouw account. De oplossing: Stel de applicatie in op ‘berichten van deze applicatie alleen delen met…’ en kies dan voor ‘alleen ik’.

privé instelling Facebook
Laat alleen applicaties alleen toe tot vrienden of alleen jij.

5. Wie kijken er allemaal mee?

Leuk die applicaties, maar bekijk regelmatig welke applicaties je toegang hebt gegeven tot jouw profiel. Ook applicaties die je een tijd niet hebt gebruikt, kunnen nog steeds bij jouw persoonlijke informatie. Wis er eens per maand een paar en blokkeer applicaties voor meldingen. Scheelt een hele hoop updates van speelgrage vrienden die je meldingen volgooien met hun spelverslavingen. Ken je een programma of tool niet? Google de applicaties. Vaak vind je  al heel eenvoudig op de naam van de applicatie beoordelingen of reviews. Altijd handig om te weten wat anderen ervaren.

6. Laat je niet automatisch taggen

Als je een leuke vriendenlijst hebt op Facebook zul je niet snel voor verrassingen komen te staan. Echte vrienden zetten je niet voor lul aap. Twijfel je hierover, dan kun je de tijdlijncontrole aanzetten. Beter zeker van dat wat je deelt dan voor gekke zaterdagavond verrassingen te staan…

Natuurlijk wist je dit allemaal al

Wist je het niet… Ga er dan snel mee aan de slag. Jouw stap 1: Google jezelf!

0 Shares:
Dit artikel is 3.150 keer gelezen