Tijdens de Google I/O conference kondigde de zoekgigant – die allang niet meer alleen een zoekgigant is – een heleboel vernieuwingen, veranderingen en uitbreidingen aan van haar producten en diensten. Dus maar even de belangrijkste updates op een rij.

Social

 

Google+ redesign, met 41 nieuwe features

Wie vandaag vanaf zijn computer al heeft ingelogd op Google+, heeft het al gezien: de layout is veranderd. De nieuwsfeed bestaat nu uit kolommen, met een Pinterest-achtige look. En er is meer aandacht en ruimte voor je foto’s. Deze zijn makkelijker te ordenen en te bewerken, binnen Google+. In totaal zullen er 41 nieuwe features toe worden gevoegd aan Google+, die van invloed zijn op de nieuwsfeed, hangouts en foto’s.

Hangouts App

Met een nieuwe, los te downloaden Hangouts App, combineert Google nu verschillende bestaande communicatiediensten, zoals Google Talk, Google+ Messenger en Google Voice.

Met Hangouts kun je chatten, videobellen (met meerdere personen tegelijk) en foto’s delen, waarbij je geschiedenis in de cloud bewaard wordt. Hierdoor kun je via de Hangout app, ongeacht op welk device deze staat, bij je historie. Foto’s die je via Hangouts uitwisselt, worden opgeslagen in albums op Google+, alleen zichtbaar voor jou en degene(n) met wie je de foto hebt uitgewisseld.

Google Maps

Jazeker, Google Maps staat in het social rijtje. Want door integratie met andere diensten is er straks veel meer mogelijk met Google Maps. Je kunt locaties beoordelen, zien wat je vrienden ergens van vonden en je gebruikerservaring wordt steeds meer gepersonaliseerd en gelokaliseerd. Real time-nieuws en file informatie zullen onderdeel worden van Maps. Net als 3D renderings, Google Earth en de mogelijkheid om manieren van vervoer met elkaar te vergelijken. In onderstaand filmpje zie je de veranderingen en voor een preview van de nieuwe Google Maps kijk je Hier.

Meer ruimte, meer mogelijkheden

 

Gedeelde opslagruimte

Google maakt de scheidingswandjes tussen de verschillende diensten die ze aanbieden steeds kleiner. Zo is nu de gratis opslagruimte die je bij GMail, Google Drive en Google+ Photos krijgt samengevoegd. En dus heb je nu 15 GB gratis opslagruimte, in te delen zoals jij dat wil. Is het nog niet genoeg? Dan schaf je 100 GB extra ruimte aan $4,99 per maand en 200 GB voor $ 9,99 per maand. Dat is te overleven.

Meer met boeken

Ook Google Play Books heeft een redesign ondergaan en biedt nu een Read Now sectie waar je je laatste aankopen terug kunt vinden, of de files die je als laatste hebt geupload. Want dat laatste is nu ook mogelijk. Je kunt nu je eigen pdf’s en epub bestanden toevoegen en hebt daar toegang toe via Android, iOS en het web. Nadat je je files hebt geupload, kun je ze bewerken met o.a. bookmarks, highlights en notities.

googleplaybooks

Meer met muziek

Voorlopig alleen nog in de VS te gebruiken, maar Google lanceert muziek streaming service Google Play Music All Access, voor $9,99 per maand. Hiermee kun je naar eigen muziek luisteren, maar krijg je ook tips, gebaseerd op je smaak en je luistergedrag. Nummers die je niet ziet zitten, swipe je eenvoudig uit de lijst.

Meer development

Google kondigde ook aan dat er nieuwe mogelijkheden komen voor app developers om bèta tests te doen en gefaseerde uitrol van nieuwe features mogelijk te maken. Er komt een nieuwe ontwikkelomgeving voor Android, genaamd Android Studio. Er er zijn nieuwe API’s vrijgegeven, gericht op game ontwikkelaars. Dus waarschijnlijk zullen we het komende jaar nog wel meer nieuws te horen krijgen.

En nog een cadeautje toe

Urenlang ontwikkelingen aanhoren, daar zit niet iedereen op te wachten. Maar ik wilde toch dat ik erbij was geweest, want volgens TheNextWeb  heeft Google aan alle aanwezigeneen Google Chrome book beloofd. Die had ik best wel uit willen proberen. Maar vooruit, met alle nieuwe ontwikkelingen valt er voorlopig wel weer genoeg te testen. En de conferentie duurt nog tot morgen, dus wie weet wat er allemaal nog bijkomt…

 

0 Shares:
2 comments
  1. Hmmm, 100GB voor €4,99 niet duur? Da's toch zo'n 46,50 per jaar. Voor drie keer dat geld koop je een hardeschijf die je aan je router kan hangen met ongeveer 300x zoveel ruimte. Met de juiste software kan je deze informatie ook veilig via het web beschikbaar maken… dus wel duur… maar zeker ook makkelijk. En dat is ook wat waard, toch?

    1. Volgens mij staat al je Google-data in de VS, dus val je onder de patriot-act. Maw: de Amerikaanse overheid mag in de koffiepauze door al je bestanden en foto's grasduinen. Onder het genot van een donut.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.685 keer gelezen