Vorig jaar werd bekend gemaakt dat Google meewerkte aan een onderzoek dat koraalriffen in Australië in kaart bracht. De beelden daarvan zijn in Google Maps terug te vinden als onderwater Street View. Voor mij als duiker een geweldig project, waarvan ik hoopte dat ze dat over de hele wereld gingen uitrollen.

Goed nieuws: daar zijn ze inmiddels druk mee bezig! Inmiddels zijn beelden van zes locaties in Google Maps te vinden, maar er zijn al veel meer foto’s en video’s gemaakt, die op de website van Catlin Seaview Survey – de onderzoeksorganisatie die de riffen in beeld brengt – terug te vinden zijn. In een half jaar zijn zo’n 150.000 beelden verzameld. Per duiksessie legt een camera zo’n twee kilometer af en worden tussen de 3.000 en 4.000 foto’s gemaakt.

catlin-seaview-survey

Ook op de Google I/O conference was er aandacht voor het project. Richard Vevers, directeur van Catlin Seaview Survay stelde dat het project twee grote doelstellingen heeft. Het eerste is om de staat van de riffen vast te leggen voor wetenschappelijk onderzoek. Het tweede is om de wereld bewust te maken van zowel de schoonheid, als de fragiliteit van de ecosystemen onderwater. In de hoop dat het grotere publiek actie zal ondernemen om ze te beschermen.

De tijd tikt door

Die bewustwording is van cruciaal belang, want koraalriffen sterven over de hele wereld met een alarmerende snelheid. En dat is erg, want koraalriffen zijn de meest diverse ecosystemen ter wereld en bieden een thuis aan duizenden diersoorten. Daarnaast zorgen de riffen voor kustbescherming en voor bron van inkomsten voor mensen over de hele wereld.

“Het is een race tegen tegen de klok. We moeten veranderingen monitoren en uitvinden wat de kritische gebieden zijn die beschermd moeten worden,” zei Vevers verder. “Mensen beschermen niets wat ze niet kunnen zien. Google Maps maakt het mogelijk dat mensen de beelden kunnen zien, waardoor ze iets kunnen doen om de onderwaterwereld te beschermen.”

Hulp is nodig…

Het maken van virtuele onderwater tours is echter heel kostbaar door de geavanceerde apparatuur die nodig is. Als het project opengesteld wordt zodat meer mensen foto’s kunnen nemen, dan is er software nodig die daar vervolgens weer 360 graden beelden van kan maken. En er zijn meer ontwikkelaars nodig om de beelden aan te kunnen bieden op een dusdanige manier, dat het grote publiek zich erbij betrokken voelt.

…op grote schaal

secore

Ik hoop dat de hulp er komt, niet alleen voor dit project, maar ook voor andere. En ik kan het niet laten van de gelegenheid gebruik te maken om een bruggetje te slaan naar de SECORE Foundation, de non-profit organisatie waar ik zelf actief voor ben.

SECORE houdt zich bezig met koraalconservatie door onderzoek, onderwijs en actieve restauratie van bedreigde koraalsoorten. Jaarlijks organiseert de stichting onder andere workshops om kennis en restauratietechnieken te delen met aquaristen, wetenschappers en mariene biologen over de hele wereld. De stichting begon heel klein, met een eerste workshop in 2005 in Diergaarde Blijdorp, maar is de afgelopen jaren hard gegroeid naar onderzoek, workshops en projecten in Curacao, Guam, Belize, Mexico en de Filippijnen. En ondanks het feit dat ze zich bezighoudt met een relatief jonge onderzoeksdiscipline, zijn de resultaten veelbelovend.

Als onderdeel van het communicatieteam mocht ik er de afgelopen twee jaar bij zijn en via de blog en Facebookpage laten zien wat er tijdens zo’n veldworkshop allemaal gebeurt. De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuwe website, die afgelopen week is gelanceerd. De website is volledig gesponsord door een Rotterdams internet bureau, iets waar we ontzettend blij mee zijn,

Want ook SECORE bestaat volledig bij de gratie van donateurs en vrijwilligers. En om impact te kunnen maken en koraalriffen op globale schaal te kunnen behouden is ondersteuning op grote schaal nodig.

Kies je project en draag bij

En zo zijn er natuurlijk meer projecten en organisaties, groot en klein, die hopelijk steeds meer zullen samenwerken. Van Project Aware tot het WNF, van Greenpeace tot de dierentuin bij je om de hoek. Van Catlin Seaview Survey tot en met SECORE.

Dus lieve lezers, bekijk de beelden in Google Maps en maak kennis met de prachtige wereld onder water. Geniet ervan, maar kies ook je organisatie en steun deze met tijd of geld. Want als we nu niets doen, hebben we over 20 jaar geen onderwaterwereld meer. En dat is niet iets wat alleen maar van invloed is op je mooie (duik)vakantie, maar wat impact heeft op de gezondheid van de hele wereld.

 

 

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.493 keer gelezen