Eind vorige eeuw, toen virussen zich nog voornamelijk verspreidden via het nog in de kinderschoenen staande e-mail kreeg ik eens een Belgisch virus van een kennis toegestuurd. Met daarin de toelichting dat zij, “domme Belgen”, niet in staat waren om een virus te schrijven. En daarbij het vriendelijke verzoek (Belgen zijn in de regel heel aardige mensen) om het bericht naar al mijn vrienden door te sturen en daarna alle bestanden op mijn harde schijf te wissen.

Blijkbaar was die kennis (die het doorstuurde) niet de enige die er om moest lachen. Later die dag kwam hetzelfde bericht nog vele malen voorbij. Vaak met complete adreslijsten in de “Aan” van het e-mail bericht. Maar goed, dat is een ander verhaal.

We konden allemaal weer even lachen. Om die “domme Belgen” natuurlijk. Wij zouden dat nooit doen. Inmiddels zijn we de nodige jaren verder. Dankzij datzelfde internet zijn we allemaal veel internationaler gericht. Engels is voor velen welhaast een tweede moedertaal geworden. Belgenmoppen hoor ik niet zo vaak meer. Misschien omdat we allemaal een beetje Belg zijn geworden.

Pardon?

Belgisch Virus 2.0

Het Belgisch virus gaat namelijk nog steeds rond, in een iets andere vorm. “Stuur dit bericht naar al je vrienden” staat er weer. Maar nu gevolgd door “Geef onze app toestemming om namens jou op Facebook te posten en al jouw persoonlijke informatie binnen te halen”. Of “Vul hier je hotmail gebruikersnaam en wachtwoord in, dan vertellen wij wie jou profiel bekeken hebben”. Zelfde idee, net even anders.

En massaal trappen je vrienden (jij niet!) erin en vervuilen ze onbedoeld jouw stream. Iedereen weet inmiddels dat het niet verstandig is, maar houd mensen de kans op een gratis iPad voor de neus, en het gezond verstand gaat overboord. Aan de ene kant lopen we te klagen over al die advertenties op internet. We installeren allemaal een ad-blocker om daar vanaf te zijn. Om vervolgens door je vrienden lastig te worden gevallen met (jawel) advertenties. En privacy? Ach, dat is toch dat ene waar bits-of-freedom wel voor zorgt dat het blijft?

En als je nu denkt dat dat Facebook appje echt laat zien wie jouw profiel bekeken heeft? Helaas, dat appje kijkt alleen wie er gereageerd heeft op jouw status updates of een like gegeven heeft op een foto. Het laat niet zien wie stiekem (want dat wilde je natuurlijk weten) op jouw profiel gekeken heeft. Sorry!!

Nee, jij niet natuurlijk

Zeg eens eerlijk. Hoe vaak heb jij zo’n oproep waarbij een iPad (of vul maar in) te winnen viel met al je vrienden gedeeld? En? Nog wat gewonnen? Heb jij ooit nog eens op een pagina die je blindelings geliked hebt gekeken om te kijken of jij misschien wel de gelukkige winnaar was? Heb jij ooit wel eens een boze mail gestuurd naar de desbetreffende notaris die de trekking zou doen?

Nee…, de drempel bij dit soort acties is laag. Het kost niks, dus waarom niet proberen? De kans dat je je bekocht voelt, is daarom ook laag. En dat weet degene die zo’n actie start natuurlijk ook. Die gaat er ook gewoon mee door. Net zolang het effect van het Belgisch virus nog niet is uitgewerkt.

En nu dan?

Tijd dus om te stoppen met al dat Liken en Doorsturen. En tijd om eens na te gaan welke apps je allemaal toestemming hebt gegeven. Check dat eens op Facebook, Twitter, LinkedIn of Google bijvoorbeeld. Het zal je nog verrassen wat je tijdens het surfen allemaal verzameld hebt. Gelukkig kun je dat eenvoudig opschonen door de toestemming weer weg te halen bij apps die je niet herkend.

Dankzij het internet zijn we allemaal veel internationaler geworden. En daarmee allemaal een beetje Belg. Mij maakt het niet uit hoor, dat zijn vriendelijke mensen. En al hebben ze geen verstand van virussen (nog steeds niet), het bier is er in ieder geval stukken beter dan hier in Nederland.

img3c9cd5cb668b2

0 Shares:
Dit artikel is 3.106 keer gelezen