De hitlijsten bepalen ons beeld van de Nederlandse popgeschiedenis. Het zijn de nummers die de hitlijsten haalden die ons altijd bij zullen blijven. Toch? Wist je dat Urban Dance Squad nooit in de Top 40 heeft gestaan? En dat ook de eerste single van Anouk deze lijst nooit haalde? Tijd voor eerherstel voor de mooiste liedjes van eigen bodem, zo vinden de bloggers van de website Ondergewaardeerde Liedjes.

Ondergewaardeerde Liedjes

De NO99 is een initiatief van de website Ondergewaardeerde Liedjes, een blog over muziek, die aandacht heeft voor dat éne liedje uit het oeuvre van een artiest dat onterecht onbekend is. In december organiseerde deze blog de Snob 2000, een alternatief voor de Top 2000 met enkel liedjes die de voorselectie van de bekende jaarafsluiting niet haalden.

Initiatiefnemer Freek Janssen

Freek Janssen, initiatiefnemer van de NO99: “Als je in het archief van de Top 40 gaat kijken, valt het op dat veel liedjes met een grote eeuwigheidswaarde de lijst nooit gehaald hebben. Denk aan Strange Machines van The Gathering, Smoorverliefd van Doe Maar en Tumble and Fall van Johan. Blijkbaar zegt een Top 40-notering dus niet alles over de waardering die een liedje krijgt van popliefhebbers.”

Kikkerlandje met mooie muziek

Ik draag dit initiatief een warm hart toe, want ons kikkerlandje maakt veel mooie muziek dat het verdiend om geluisterd te worden. Ik vind het daarom ook jammer dat ik deze blog niet eerder geschreven heb. Het is namelijk tot en met vandaag mogelijk jouw 15 favoriete ondergewaardeerde liedjes te nomineren voor de Nederlandse Ondergewaardeerde 99 (NO99). Beetje kort dag, maar heb je een momentje sla dan jouw slag!

Mijn bijdrage

Mijn bijdrage aan de NO99? Het was een “kill your darlings” sessie van 2 uur, maar ik ben er uitgekomen. Hieronder staan mijn 15 ondergewaardeerde liedjes. Overigens heeft de volgorde geen betekenis. Het was al moeilijk genoeg zo.

Stem dus vandaag nog op jouw ondergewaardeerde liedjes! Geen tijd? Voor de Nederlandse muziekgeschiedenis maak je toch tijd? Lukt het écht niet? Houd dan de website Ondergewaardeerde Liedjes in de gaten, want hier verschijnt snel de volledige lijst.

Heb je er 15 geselecteerd? Ik luister graag naar jouw selectie!

0 Shares:
Dit artikel is 2.823 keer gelezen