Vorige week kwamen we een berichtje tegen op AD.nl, waar ik wel even over na moest denken. Want dat bericht kopte dat Photoshop straks alleen nog maar gehuurd kan worden via de ‘Creative Cloud‘ van Adobe. Alle traditionele software pakketten, te koop in de winkel, zullen verdwijnen.

Een abonnement op Creative Cloud

Gebruikers gaan tussen de $30 en $70,- per maand betalen voor de Creative Cloud, waarin alle Adobe programma’s te gebruiken zijn. Losse programma’s huren kan voor € 25,-. De huidige versies van de software blijven nog wel te koop, maar zullen niet meer vernieuwd worden.

In de creatieve sector en de webwereld, maken miljoenen mensen gebruik van Photoshop, maar ook van Adobe Illustrator en InDesign. En die zullen dus allemaal aan een abonnement moeten geloven. Nu, of in de niet al te ver weg liggende toekomst. Want Adobe verwacht in 2015 ruim 4 miljoen abonnees te hebben en daar werken ze nu al hard aan. Als je op de website van Adobe zelf kijkt, is het daar namelijk al niet meer mogelijk om losse programma’s te bestellen.

creative-cloud

Duurder, goedkoper, of gelijk uit?

Adobe zegt dat gebruikers met een abonnement niet duurder uit zullen zijn dan nu. En daar hebben ze een punt. Een hele set programma’s kost nu duizenden euro’s. Voordat je dat aan abonnementsgeld hebt betaald, ben je wel weer even verder. Daarbij is het misschien wel een voordeel dat de software automatisch wordt voorzien van updates, zonder dat je steeds maar op een nieuwe release moet wachten.

Het argument dat je nu geen nieuwe software meer hoeft aan te schaffen gaat alleen niet op, want je betaalt met een abonnement natuurlijk net zo goed voor updates. Misschien zelfs wel meer dan voorheen, want de vraag is of je alle nieuwe features wel direct nodig hebt.

En de vraag is natuurlijk ook, wat doen de kosten op de lange termijn? Hoe zit het met de kleine gebruikers, is het voor hen nog rendabel? Een abonnement moeten afsluiten in deze tijd zal mensen wellicht tegen de borst stuiten. Tegelijkertijd biedt Creative Cloud wel steeds meer mogelijkheden voor het leggen van verbindingen met anderen, projectmatig werken en het showcasen van je werk. Iets wat, goed ingezet, natuurlijk wel van waarde kan zijn.

Zijn er alternatieven?

Het zal in elk geval een strop zijn voor gebruikers van illegale versies, want die zullen moeilijker en moeilijker te verkrijgen zijn. Iets wat Adobe natuurlijk graag ziet gebeuren en waardoor ze hoopt nog meer abonnees aan zich te binden. De meeste andere (open source) fotobewerkingssoftware haalt het nog niet bij de functionaliteiten van Adobe Photoshop. En zeker niet als je daar nog eens bij optelt dat de Adobe programma’s elkaar onderling ook nog eens versterken in gebruik.

Of zou Adobe zich daar toch op verkijken en zijn er (binnenkort) al goede alternatieven?

0 Shares:
1 comment
  1. Op mn werk hebben we Photoshop en Premiere Elements samen gekocht voor 150 dollar. Ik mis Illustrator af en toe wel, dus zo'n abo met alle software is wel aantrekkelijk. Maar toch, dat is niet zo'n groot prijsverschil waard?

Comments are closed.

Dit artikel is 3.426 keer gelezen