Alexander Klöpping vertelt in de DWDD university ‘De wereld van Klöpping’ over zijn bezoek aan Silicon Valley. De eerste aflevering was een feest van herkenning. Hoe begonnen we ook alweer allemaal op internet? Zelfs het geluidje van een inbellend modem heeft nu iets liefelijks. In de tweede aflevering ging hij in op het Silicon Valley anno nu. Hoeveel van de startups zijn levensvatbaar en hoe komen de vaak jonge nerds aan hun geld? Zijn shows brachten me op het idee om net als Lonely Planet (Top 10 ultimate places to see wildlife, Ten cities with briljant beaches) eens te komen met een lijstje van de 5 leukste bestemmingen voor nerds en mensen die geïnteresseerd zijn in technologie.

Silicon Valley – Verenigde Staten

garage-hp-silicon-valleyNatuurlijk moet Silicon Valley op nummer 1. Dit mekka voor de nerds is de bakermat van het internet en onze moderne manier van communiceren. Maar wat kun je hier allemaal zien? Natuurlijk is er de door Alexander Klöpping genoemde garage van Hewitt en Packard, die wordt gezien als de kribbe van Silicon Valley. Sinds 1989 staat er ook een plaquette bij om dit te onderstrepen. De garage staat in een gewone woonwijk, je kunt die dan ook makkelijk missen. Als je meer van de actie bent en je geen bedevaartganger voelt dan zijn er nog genoeg andere interessante dingen te doen. Je kunt rondfietsen op de Google Campus of zwerven over de campus van de Stanford University en Berkley. Voor de gebouwen van Adobe en Android staan moderne sculpturen. Lees ook vooral A Visitors Guide to Silicon Valley van Steve Blank voor meer goede ideeën.

Tokio – Japan

Zin in een potje voetbal met een robot? Japan kent een lange geschiedenis als het om technologie en mobiele telefonie gaat. De Japanners zijn gek op technologische snufjes. Het is dan ook niet vreemd dat in Tokio het Miraikan national museum of emerging science and innovation staat. Een fraai staaltje moderne architectuur met verschillende tentoonstellingen. Een van de populairste is robotworld met de modernste mensachtige robots. Je kunt de robots zelf bedienen en een potje voetbal tegen een humanoïde robot spelen.

De Technologische universiteit van Tokio heeft een prachtig hoofdgebouw, helaas is dit niet open voor het publiek. Wel is er een galerie die je kunt bezoeken. Natuurlijk is Tokio ook een uitstekende stad om de nieuwste snufjes te zien en te kopen. Zo is er zelfs een robotwinkel!

Calcutta – India

Calcutta is een onordelijke, echt Indiase stad. Maar India zit al jaren in de lift, voornamelijk door de goedkope technologische arbeidskrachten. Om de technologische vooruitgang te demonstreren herbergt Calcutta Science City Kolkata. Hier kun je van alles leren over het onstaan van de aarde, de ruimtevaart in India en je kunt er plaats nemen in een tijdmachine. Je reist door het heelal in een tijdmachine die alle richtingen op kan bewegen. Er zijn meerdere technische hogescholen en universiteiten in Calcutta, maar het gebouw van de University of Science and Technology is wel prachtig koloniaal. De school werd aan het begin van de 19e eeuw door de Britten gesticht.

Parijs – Frankrijk

parijs-kaartParijs is niet alleen de stad van de liefde, maar blijkt uit een onderzoek uit 2012 van Buck Consultants International op nummer 1 te staan van technologische steden in Europa. Vooral het aantal mensen dat werkzaam is in de technologische sector en het grote marktaandeel plaatsen Parijs op nummer 1. Maar als je op zoek gaat naar bezienswaardigheden voor de echte technologieliefhebbers onder ons valt het zwaar tegen. In de futuristische kantoorwijk La Défense werd in 2008 het Museé de l’informatique geopend om een overzicht te geven van alle technologische ontwikkelingen sinds het begin van deze eeuw. Maar inmiddels is het museum gesloten. Valt er dan helemaal niets te beleven? Jawel, er is nog de Cité des sciences et de l’industrie. Dit technologiepark ligt aan de noordzijde van het Parc de la Vilette; je kunt er een onderzeeër uit de jaren 50 bezoeken. Het grote Explora vormt het hart van de Cité des Sciences et de l’Industrie, en heeft tentoonstellingen over van alles: van ruimtereizen, automobielindustrie, tot genetica en geluid.

Eindhoven – Nederland

Als laatste op mijn lijst een stad uit eigen land. Brainport Eindhoven wordt wel als het technologische hart van Nederland beschouwd. Nee, Eindhoven is niet de mooiste stad van Nederland, maar dat maken ze ruimschoots goed met de technologische vernieuwingen. Voor bezoekers is er regelmatig wat te ondernemen in onze technologiestad. Zo is er op 4 juni een TEDxBrainport, met als onderwerp People, Planet en Purpose.

logo-dutchtechnologyweekVan 31 mei tot en met 7 juni wordt voor de tweede keer een technologieweek gehouden onder de naam Dutch Technology Week. De week bestaat uit verschillende evenementen. Zo vindt op 31 maart een hackdag plaats. Dit fenomeen lijkt zo overgewaaid uit Silicon Valley. Op 7 juni wordt er ook een technologiequiz gehouden.

En niet te vergeten verdedigt Eindhoven dit jaar zijn wereldtitel in eigen land tijdens het WK RoboCup van 26 tot en met 30 juni. Waarin een klein land groot kan zijn.

Heb jij nog tips voor leuke technologische bestemmingen? Ik hoor het graag.

0 Shares:
Dit artikel is 6.348 keer gelezen