Het is zondagmorgen. En mijn Twitter timeline loopt vol met reacties over het ‘terugtrekken van het #Koningslied’. Nu weet ik niet precies hoe je een lied terugtrekt, want het is er inmiddels, met beeld en geluid. Maar goed. Op de Facebook-pagina van John Ewbank laat hij weten dat het klaar is. Hij heeft er genoeg van.

Ook nu weer zie ik via Facebook en YouTube veel reacties en vooral heel veel meningen. Dat is natuurlijk het sterke punt van ons allemaal: we hebben echt overal een mening over. We zijn allemaal de beste bondscoach, we hebben enorm verstand van de weersverwachtingen, we geven kundig advies over het Songfestival en nu weten we ineens veel van muziek. En meer specifiek; het Koningslied.

Het lied

Zoals we inmiddels allemaal weten, schreef John Ewbank het Koningslied in opdracht van de NPO en het Nationaal Comité Inhuldiging. Hij kreeg de medewerking van bijna vijftig populaire Nederlandse artiesten. Afgelopen vrijdag ging het nummer in première en sindsdien is de kritiek volop losgebarsten. “Het lied zingt niet makkelijk mee”. “De tekst is te moeilijk”. “Er zijn veel betere nummers”. Enzovoort, enzovoort. De stroom aan eerste reacties is duidelijk. De kritiek is in het begin heftig, maar wordt al snel heel persoonlijk. Bedreigingen. Scheldpartijen. Nare verwensingen tuimelen over elkaar heen via de social media netwerken.

Koningslied_2013Mag het ietsje minder?

Ik snap het niet zo goed. Ik ben geen bijzonder fan van het Koningshuis, ik vind het lied ook geen groot succes, maar om nou zo massaal te exploderen richting John Ewbank? Jammer trouwens dat John Ewbank zelf ook raar heeft gereageerd op sommige berichten…

Maar nu terug naar het lied. Het is toch een project waarbij veel mensen hun best hebben gedaan om iets goeds te maken. Wat wij er als individuele landgenoten er van vinden is toch niet zo heel erg belangrijk? Hoe halen we het in ons hoofd om zo extreem te reageren? Waar gaat het mis? Is het nu echt nodig om (lekker veilig en anoniem) online zo ‘los’ te gaan? Hoezo social media?  Wat mij betreft is het duidelijk weer een voorbeeld van asociale media! Een beetje normaal gedrag onderling is niet te veel gevraagd. Toch?

Daar sta je dan

Wat me zorgen baart, is dat ook in mijn eigen sociale (?) netwerk veel reacties net zo heftig zijn als ik hierboven omschrijf. Ik heb de laatste dagen af en toe verbijsterd gekeken naar de teksten die ik van sommige vrienden, familie en andere bekenden voorbij zag komen. Ben ik dan echt één van de weinigen met deze mening? Het idee was (is?) toch om rondom het Koningslied een Oud-Hollands-meezing-feestje te organiseren? Sta ik straks in mijn eentje in Ahoy in Rotterdam op 30 april?

Daar sta ik dan.

0 Shares:
6 comments
  1. Helemaal mee eens. Iedereen mag zijn mening hebben, maar het lijkt alsof normen en waarden niet tellen op social media. Who cares of dat koningslied leuk is of niet, er komen vast nog 10 alternatieven, voor ieder wat wils. Ik heb ook enorm gelachen om sommige reacties op het lied zelf, maar die persoonlijke aanval daar ben ik ook zeker geen voorstander van.

  2. Ik kan me ook wel vinden in je verhaal dat sommige reacties veel te ver zijn gegaan op de sociale media. Overigens vond ik het nummer niet echt passen bij de gelegenheid, los van of het wel/niet mooi is. Ik had een iets meer "hos" nummer verwacht.

  3. Alhoewel ik het lied zelf vre-se-lijk vond, vind ik het bizar hoe dit zo is geëscaleerd. Enerzijds zorgen de social media ervoor dat wat voorheen binnen de muren werd besproken nu voor iedereen leesbaar is. En is dat blijkbaar aanleiding voor enkele mensen om ook over de morele grenzen heen te gaan. Belachelijk, helemaal mee eens.
    Anderzijds, in plaats van een gewogen reactie te geven heeft Ewbank zich laten kennen door geïrriteerd op berichten in te gaan. Als bekende Nederlander zijnde moet je hier toch het nodige (PR/social media) advies voor inwinnen, zonder uit de emotie te reageren?

  4. Thanks Clarinda, Joost en Joyce! Het onderwerp houdt ook vandaag ons allen en de (online) media behoorlijk bezig. Daarbij hoor ik net via RTL Nieuws dat het Koningslied gewoon hét lied blijft…Wat ik daar ook van denk :-)

  5. Ja, natuurlijk is iedereen nu behoorlijk "doorgedraaid" over het lied, (de een maakt het nog bonter dan de ander) en dit komt omdat de ene gek de ander aansteekt (lang leve Social Media) maar aan de andere kant: Als je met zoveel "poeha" en zoveel "artiesten" hét lied pretendeert te hebben…dan kun je ook kritiek verwachten. Is de kritiek terecht? Absoluut! Het lied rammelt aan alle kanten, is taaltechnisch gezien een gigantische flater, is absoluut geen "meezinglied" en ik vind het getuigen van een niveau van een derde klasser (zeg maar leesniveau AVI 3) Overtuigd zijn van je eigen "kunnen" hebben we dan ook al eerder gezien (denk aan de afgelopen jaren Songfestival). Wat een beter idee had geweest: Had lekker 5 leuke liedjes gemaakt en iedereen erop laten stemmen. Dan was er niet zoveel verdeeldheid geweest! Neemt natuurlijk niet weg dat kritiek op zich niet verkeerd is, maar op het moment dat je leest dat iemand doodsbedreigingen uit voor een líedje moet je je afvragen of dat soort mensen niet moeten worden opgesloten.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.648 keer gelezen