Of misschien voornamelijk achterwoordzetsel? Weet je het nog?

Meestal gaan mijn blogs wat meer richting technische webtechniek, maar ik wil de minder technische webtechniek niet uit het oog verliezen: de techniek van webtaal. Want anders krijg je zo’n onleesbaar blogje. Je kent me en je krabt nu aan je hoofd? Hoeft niet, ik ben nu expres wazig bezig.

Er wordt wel eens gezegd: iedereen kan schrijven. Vooruit, als we ervan uitgaan dat je hebt leren lezen en schrijven, dan: ja. Tenminste … er komen dan letters op papier. Zolang het niet langer is dan een tweet, blijft het ook best leesbaar. Is het eigenlijk nodig dat je alle grammaticale regels tot in de puntjes beheerst?

Derde alinea

Mooi. Dit is de derde alinea en je weet nog steeds niet waar ik naartoe wil. Dan feliciteer ik je nu, want je hebt het al goed volgehouden. De meeste lezers zijn al afgehaakt. We zijn nu wel op het punt gekomen dat ik echt iets ga zeggen, namelijk:pas de omgekeerde piramide toe als je schrijft! Boven alles, dus ook boven spelling/grammatica, gaat namelijk je boodschap. Je wilt dat jouw boodschap overkomt. Zet je de kern bovenaan, dan weet je zeker dat de lezers die je wilt bereiken, daadwerkelijk doorlezen (en daarmee is dit artikel dus het foute voorbeeld). Spelling en grammatica zijn vooral belangrijk voor prettig lezen en geloofwaardigheid.

Omgekeerde piramide

piramide

Zo werkt het:

  1. Schrijf eerst wat moet: de kernboodschap
  2. Schrijf dan wat helpt bij de boodschap
  3. Schrijf dan wat verder nog interessant is (zou kunnen zijn)

Wat is de kernboodschap? Wie, wat, waar, hoe, welke, waarom zijn de vragen die je helpen om je kernboodschap bovenaan te zetten. Wat wil je zeggen? Waar gaat het eigenlijk over?

Die omgekeerde piramide is het belangrijkste handvat voor schriftelijke communicatie (maar wat zou zou dat een saaie titel zijn geweest …!).

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.325 keer gelezen