Vijf manieren om je schwung terug te krijgen

Ik noem het schwung. Jij noemt het misschien: creativiteit, flow, zin of gevoel. Iedereen krijgt er mee te maken; met een blokkade. Geen zin. Afgeleid zijn door van alles. Te moe zijn om je bezig te houden met je passie. Het gevoel te hebben dat het zinloos is wat je doet.

Of je nou een schrijver, ICT-er of een tandartsassistente bent. Het gevoel van totale mislukking ligt altijd op de loer. Iets heel anders willen. Dromen over een beter leven. Jezelf wijs maken dat je geen talent hebt.

Altijd is het de vraag hoe kom je eruit? Maar voordat ik je die tips geef is het belangrijker stil te staan of deze gevoelens voortkomen uit reële of irreële gedachten. Het verschil maakt dat je bij reële gedachten niet voldoende hebt aan trucjes, maar je misschien wel ook echt niet op de juiste weg bent.

Alle mensen met irreële gedachten kunnen het volgende proberen.

1. Ga op zoek naar een successtory uit jouw niche

Ben je een journalist? Ga op zoek naar collega’s die het hebben gemaakt in jouw vakgebied. Wat hebben ze er voor gedaan en wat hebben ze er voor gelaten. Beperk je niet alleen tot collega’s uit Nederland, maar kijk ook over de grens. Probeer het te vertalen naar je eigen leven. Wat heeft gemaakt dat zij het zo ver hebben geschopt?

2. Droom over je eigen succes

Ga op de bank liggen en bedenk wat je eigenlijk zelf zou willen bereiken. Het zal dan niet als toverslag gebeuren, het zorgt wel voor focus. Als je weet waar je heen wilt is het gemakkelijker om de weg er naartoe in te vullen.

3. Help mensen die met hetzelfde worstelen als jij

Door op een afstandelijke manier na te denken over waar een ander tegenaan loopt zul je gemakkelijker in staat zijn een oplossing te bedenken dan wanneer je moet oordelen over je eigen situatie. Een schrijver die werk van andere schrijvers beoordeelt zal beter in staat zijn om dingen in zijn eigen werk te herkennen nadat je het bij een ander heb weten vast te stellen.
Voor fotografen geldt hetzelfde. Beoordeel het werk van andere en je zult ineens zien waar het in jouw werk aan ontbreekt.

4. Wees je eigen manager

Beoordeel jezelf niet alleen, maar bedenk ook waar je kansen liggen en wat je als uitdaging ziet. Door een andere rol aan te nemen kun je tot verassende inzichten komen.

5. Ga terug naar het begin

Wanneer voelde je voor het eerst schwung ten aanzien van de dingen waar je mee bezig bent. Waardoor ontstond er een vonk in je hoofd en ben je aan de slag gegaan? Ben je aangestoken door iemand die enthousiast was? Had je iets nodig en bedacht je het zelf te gaan doen? Of ben je er gewoon ingerold? Is er geen aanwijsbaar moment te bedenken wanneer je er mee bent begonnen laat staan dat je weet waarom?

Ga in dat laatste geval terug en bedenk of je twijfels reëel of irreëel zijn.

0 Shares:
Dit artikel is 3.885 keer gelezen