Wie online pissige reacties schrijft, blijft zelf kwader achter. Het staat in een bericht op AD.nl van 28 maart jl. en verwijst naar verschillende onderzoeken rondom online agressie van Ryan Martin. Onder het bericht staat een poll waarmee je kunt aangeven wat je van het bericht vindt. En? Nou, 35% – het hoogste percentage – vindt het nieuwsbericht ergerlijk.

Mensen vullen zo’n poll dus echt in, valt me op. Gelukkig maar voor  AD.nl dat het puur een poll is en dat je niet met eigen tekst kunt reageren, dan was er niks van het bericht over gebleven vrees ik. (Maar dan ook echt niks blijkt ook weer zeer recent, overigens niks daarover want ja, daar heeft heel Nederland zich al over gebogen nietwaar. Ok, als je er toch over wilt lezen klik dan hier, Aagje.)

Je mening geven

Goed, we geven dus te pas en te onpas via de online snelweg aan wat we ergens van vinden. Wat je vindt van je lunch, van je buurman en van publieke figuren zoals premier Rutte. Wat wij vinden doet er toe, want er wordt op gereageerd en dan kun jij dáár weer op reageren etc. De verschillende ‘social media’ maken het ook nog eens heel makkelijk, want het is snel en het is soms net alsof je in volledige anonimiteit een bericht plaatst. Sterker nog, als jij een bericht ziet waar je het niet mee eens bent, kun je je vaak direct tot de persoon richten die het heeft geschreven of ‘gepost’! Rikketik en nog een beetje rikketik en terwijl je nog meer rikketikt word je nog wat bozer en nog een beetje bozer en dan zónder het bericht nog een keer te lezen druk je op ‘send’ of ‘post’ en leun je tevreden achterover. En, helpt het?

Je blijft gefrustreerd achter

Nee dus. Sterker nog, door je agressief op te stellen ervaar je uiteindelijk veel meer woede en frustratie, stelt onderzoeker Martin. Uit een andere studie van Martin blijkt dat zelfs het lezen van andermans kwade reacties, dit gevoel al oproept. Martin publiceerde verschillende studies rondom online agressie in het online tijdschrift ‘Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking’. Het helpt dus niks dat boos doen, maar we doen het tóch. Waarom?

Waarom ben je negatief?

Volgens Martin voelen mensen zich machteloos en denken ze op deze manier toch hun steentje bij te kunnen dragen. Bovendien denken veel mensen dat het een gezonde aanpak is, je woede ventileren, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Martin stelt dat er niks mis is met kwaad zijn, maar dat het wel noodzakelijk is dat we  op een andere manier met die woede omgaan. Probleemoplossend werken en verandering in de hand werken zijn daar goede voorbeelden van, stelt Martin. Ja ja, klinkt logisch, maar hoe doe je dat dan probleemoplossend werken?

Hoe word je constructief?

Vijf tips voor geen, of een andere, wellicht wel constructieve reactie.

1. Wees selectief. Reageer als je dat per se wilt alleen op een bericht dat je echt raakt (en ook niet op andere mensen die commentaar leveren dus).
2. Stel je reactie nog even uit. Tel tot 10 of beter nog, slaap er een nachtje over. Weg stress? Zie je wel.
3. Lees het bericht en verplaats je in de ontvanger. Wat nu als jij het was? Draai het positief en zet er zo mogelijk een oplossing in (zie het voorbeeld hieronder).
4. Waarom schrijf je dit eigenlijk, waar ben je nou eigenlijk werkelijk boos over en wat zegt het dus over jou dat jij zo reageert? Hmmm, confronterend hè, zelfreflectie?
5. Analyseer jezelf. Ben je stiekem gewoon een driftkikker? Koop dan dit boekje.

Verschillende manieren om het tij te keren en op een andere manier met online reageren om te gaan. Hoe werkt dit nou in de praktijk?

Een negatief bericht positief gebracht

Goed. Je hebt een bericht gezien waar je wel op moet reageren. Klik eens hier voor een hele sliert aan reacties van met name ‘reageerder op reageerder’ na het overlijden van Britse oud-premier Margaret Thatcher. Je wordt er bijkans onpasselijk van toch? Reageer niet om te reageren en als je dus eigenlijk niks te melden hebt. En met niks te melden bedoel ik dit:

Screen Shot 2013-04-22 at 12.42.59 PM

Hem? Goed, reageer ook niet op elkaar:

Screen Shot 2013-04-22 at 1.29.33 PM

Sjonge jonge zeg. Of reageer wel, maar dan in ieder geval met respect zoals hieronder opgenomen.

Screen Shot 2013-04-21 at 9.14.29 PM

Is positief zijn moeilijk?

Nu ik zo wat fora bezocht heb en reacties gezien denk ik dat we enorm veel tijd winnen als we gewoon níet reageren en iets nuttigs gaan doen bijvoorbeeld. Maar goed, stel dat je wel ergens op wilt reageren, doe het dan positief. Gelukkig is positief zijn helemaal niet zo moeilijk. Het vergt even wat inspanning, wat zelfreflectie, je een beetje verplaatsen in een ander, kortom laat het menselijke aspect zegevieren. Niet heel verrassend of anders dan in het ‘echte leven’, maar blijkbaar toch niet zo eenvoudig. Werk aan de winkel dus. Maar, wees gerust, zoals met ongeveer alles word je er beter in als je het vaker doet. Lukt het en wil je dat delen of heb ik nog een briljante tip gemist? Reageer dan gerust (positief).

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.349 keer gelezen