Tot voor kort waren de meeste termen in deze blog zoals collaborative consumption, fablabs, peer-2-peer en crowdfunding nieuw voor mij. Dinsdag 16 april was ik één van de aanwezigen bij de eerste bijeenkomst van OuiShare in Nederland. In dit artikel lees je over de verschillende soorten initiatieven van de nieuwe economie.

OuiShare

OuiShare is een, zoals ze het zelf noemen, ‘not-for-profit’ organisatie, opgericht in januari 2012 in Frankrijk. OuiShare staat voor ‘Global community of people accelerating the shift toward al collaborative economy’. Een nieuwe economie waar het niet draait om de relatie klant bedrijf en heel veel winst maken, maar om de relatie tussen consumenten onderling, ook wel ‘peer-2-peer’ genoemd.

deskmag-coworking-4494

Soorten initiatieven

Welke initiatieven die te maken hebben met peer- to-peer (P2P) open en collaborative heb je allemaal?

  • Collaborative consumption – een nieuwe economie waarin transacties direct tussen consumenten plaatsvinden.
  • Fablabs – wereldwijd netwerk van inspirerende experimenteer plaatsen met digitaal aangestuurde apparaten zoals 3d printers worden ontworpen en gemaakt.
  • Open innovatie – het uitwisselen van de innovatieve ideeën.
  • Crowdfunding – een alternatieve wijze om een project te financieren.
  • Coworking – het delen van een ‘working environment’.
  • Open design – de ontwikkeling van producten, systemen en machines met gedeelde design informatie. 
  • Open knowledge – open kennis, principes en methoden voor het gratis voortbrengen en verspreiden van kennis.

Statue_of_Liberty_by_drumgirl

Nieuw?

Voor het tijdperk van de massaproductie en massaconsumptie had je veel kleinschalige peer-2-peer initiatieven. En crowdfunding is dan niet zo oud als de weg naar Rome, maar de VOC heeft met crowdfunding haar handelsmissies bekostigd. Een ander voorbeeld is het New Yorkse Vrijheidsbeeld, een cadeau van Frankrijk (een beeld zonder sokkel ) aan Amerika. De sokkel van dit beeld is er gekomen door crowdfunding. Een groep Amerikanen heeft door het initiatief van één man geld ingezameld om samen de sokkel te bekostigen. Lees meer over crowdfunding in een blog dat ik eerder heb gepubliceerd op de website van Community Managers Nederland. Nieuw zijn deze initiatieven niet. De huidige technologie, sociale media, de huidige economische omstandigheden en de wens vanuit de gemeenschap om duurzamer en minder schadelijk voor het milieu te produceren en te vervoeren, vallen allemaal samen in diverse collaborative consumption initiatieven.

Tegenlicht

In Tegenlicht geeft Jan Rotsman, Hoogleraar Transitiekunde, zijn visie op de nieuwe economie. Hij zegt in deze uitzending: “Wij leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk”. Wil je meer over dit onderwerp horen, kijk dan via Uitzending Gemist naar de uitzending van 15 april 2013 van Tegenlicht. Over dit onderwerp valt nog heel veel meer te schrijven dan ik in dit artikel heb gedaan. Ik heb wat highlights aangestipt. Mis je wat in dit artikel? Meld het dan. Zelf vind ik de rol van vertrouwen bij collabarative consumption initiatieven interessant. Daar gaat dan ook mijn volgende blog over. En ik ben ook erg benieuwd naar interessante en/of succesvolle p-2-p projecten. Wil jij die delen? Plaats deze dan hier onder.  

Bronvermelding: Foto “Vrijheidsbeeld” is Drumgirl van de foto “Coworking is” van Deskmag

0 Shares:
Dit artikel is 4.449 keer gelezen