Soms voel ik me verloren op 42bis.nl. Al die blogs over gadgets, marketing, sales, technische tips voor programma’s en apparaten. Wat ik dan mis? Maatschappelijke betrokkenheid, emoties wellicht.

Soms vind ik het overigens wel; in de blogs van Eva Lebens bijvoorbeeld. Misschien kloppen mijn verwachtingen niet, maar ik denk dat we samen dit platform maken en dat ik wat ik mis ook toe mag (of zelfs moet) toevoegen. Daarom een blog over internet en mensenrechten.

Vrij internet is een mensenrecht

De boodschap is simpel: Iedereen in de wereld, waar ook ter wereld, heeft recht op een open, vrij en toegankelijk internet en bij discussies over de toekomst van dat internet moet iedereen kunnen worden betrokken. Het is geen luxe, maar een basisrecht.

Internetvrijheid is een prioriteit in het beleid van de Nederlandse regering over mensenrechten. De Nederlandse regering stimuleert wereldwijd het debat over de toekomst van het internet. Onder de vlag van het Nederlandse Governance Forum (NL IGF) worden jaarlijks activiteiten en debatten georganiseerd. Interessant en gratis.

Social media en de bevrijding van onderdrukking

In haar afsluitende lezing als gasthoogleraar van de Vrede van Utrecht leerstoel ging Femke Halsema in op haar onderzoek naar de rol van social media voor de mensenrechten.

Ze concludeert dat het nu nog te vroeg is voor een beoordeling en historische analyse, maar duidelijk is: “The revolution can, but democracy and peace can not be tweeted.” Via social media kijkt de wereld nu mee in Syrië, maar geen blogger of twitteraar kan echter het geweld stoppen.

Schending mensenrechten of nationale veiligheid

Volgens Mariko Peters zijn de mogelijkheden in het digitale tijdperk om onder andere via sociale media elkaar te vinden en te informeren, te organiseren en zich in de politieke strijd en beleid te mengen revolutionair veranderd. Ook typische mensenrechtenschendingen die bij het digitale tijdperk horen worden zichtbaar. Zo proberen China, Iran, Syrië, maar ook Cuba internet gesloten te houden zodat protest zich niet kan organiseren. “De mensenrechtenschendingen van het digitale tijdperk zijn dus informatieschendingen. Door ofwel de ongeoorloofde inbreuk op privé-informatie, of de ongeoorloofde inperking van de toegang tot informatie en de vrijheid om informatie te delen.”

Lees ook het blog van Marieke van Doggenaar op 42bis.nl over Iran.

Kijkend naar de ontwikkelingen rondom Wikileaks zien we dat ook de Verenigde Staten internetvrijheid wil beperken met als argument dat de nationale veiligheid bedreigd wordt. De discussie moet gevoerd worden waar de grens ligt tussen schending van rechten en bewaken van de veiligheid. Wat vinden we bovendien van Nederlandse technologiebedrijven die software of diensten leveren aan regimes die de internetvrijheid van hun burgers beperken?

Controle en censuur

Nationale overheden houden graag zeggenschap over internet, om zo controle en censuur mogelijk te maken. En dan vooral om maatschappijkritische acties op sociale media de kop in te drukken.

portada-del-libro-de-yoani-sanchez

Deze week is de Cubaanse blogster Yoani Sánchez in het nieuws. Time noemde haar een van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld, ze kreeg een belangrijke Spaanse journalistieke prijs en in 2010 de Prins Claus Prijs. Ze kan nu pas haar prijs ophalen die ze krijgt “omdat haar blog de wereld in staat stelt kennis te nemen van de dagelijkse realiteit in Cuba, omdat haar inspirerende en moedige voorbeeld tot zwijgen gebrachte mensen een stem geeft en omdat ze het grote belang van ICT voor maatschappelijke verandering en ontwikkeling aantoont”.

Goede doelen en bedrijfsleven samen voor internetvrijheid

In het streven naar een vrij en open internet voor iedereen kunnen goede doelen en het bedrijfsleven heel goed samenwerken. HivosFree Press Unlimited en XS4ALL, drie Nederlandse organisaties met verschillende expertises en middelen op het terrein van internetvrijheid hebben besloten de handen ineen te slaan en het samenwerkingsplatform Internet Protection Lab op te richten waarbinnen zij een aantal van hun activiteiten voor een vrij en open internet coördineren. De oprichting was in september 2012 en al op 22 november 2012 won het Lab een ISOC Award voor het ‘Beste maatschappelijke internetinitiatief’.

Wat wil ik nou eigenlijk?

Meer informatie en meningsvorming over de verschillende aspecten van internetvrijheid, op een persoonlijke manier; niet alleen technisch of juridisch. Hoe geven wij, hoe geef ik, invulling aan het recht op een open, vrij en toegankelijk internet? Wat voor dilemma’s zijn er?

Blogs als die van Eva Lebens en Marieke van Doggenaar helpen mij daarbij. En ik hoop op meer!

update d.d. 2-10-2013

De Verenigde Naties hebben een rapport uitgebracht over de beschikbaarheid van breedband internet over de hele wereld. Speciale aandacht gaat uit naar de situatie in ontwikkelingslanden.

“Internet, and particularly broadband Internet, has become a key tool for social and economic development, and needs to be prioritized, even in the world’s poorest nations,” said the Secretary-General of the UN International Telecommunications Union (ITU), Hamadoun Touré.

0 Shares:
6 comments
    1. Dank je wel! Ben zelf ook verrast over het hoge aantal, vooral omdat met de nieuwe vormgeving een week of twee geleden de teller voor de blogs weer op 0 begon. Nu vraag ik me natuurlijk weer af waar de hernieuwde belangstelling aan te danken is.

  1. nee, de originele aantallen staan in de back-end nog. Die pas ik – wanneer ik met artikelen bezig ben – handmatig aan. Dus dit klopt met wat het was.

  2. Aha! Miste de aantallen al, vooral bij mijn empowerment artikel die boven de 4000 was. Of is dit ijdeltuiterij?

  3. hahah nee hoor. Ik probeer het te fixen, maar moet tot noch toe handmatig en we hebben meer dan 4000 artikelen, dus ik maak geen haast.

  4. update:
    “Internet, and particularly broadband Internet, has become a key tool for social and economic development, and needs to be prioritized, even in the world's poorest nations,” said the Secretary-General of the UN International Telecommunications Union (ITU), Hamadoun Touré.
    http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=4591

Comments are closed.

Dit artikel is 11.092 keer gelezen