De populariteit van Bitcons is de laatste weken gigantisch toegenomen. Hoe komt dit en moeten we nu allemaal aan de Bitcoins?

Wat zijn Bitcoins ook alweer?

Bitcoins is een digitale valuta. Het is een elektronisch betaalmiddel wat niet beheerd wordt door een regering of bank. De waarde van de valuta is dus ook niet afhankelijk van het vertrouwen in deze instelling. Bitcoins kun je opslaan in een wallet-bestand op je computer of dit uitbesteden aan een wallet-service. De Bitcoins komen niet uit de lucht vallen maar moeten gedolven worden (minen). Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid Bitcoins vrijgegeven aan de delvers. De delvers maken gebruik van de rekenkracht van hun computers om de Bitcoins te delven. Dit gebeurt soms echter ook onvrijwillig via malware. Daarnaast kun je Bitcoins ook aanschaffen met je Euro’s of Dollars. Indien je meer wilt weten over Bitcoins dan kun je het artikel van Karina Meerman nog eens lezen.

Waarom heeft iedereen het nu dan over Bitcoins?

Door de huidige financiële onrust zijn veel mensen op zoek naar financiële alternatieven. De crisis in Cyprus en de sluiting van de banken heeft ertoe geleid dat er in Spanje een run is ontstaan op Bitcoins. Dit werd vervolgens opgepikt door diverse media en een wereldwijde interesse in Bitcoins was geboren. Doordat er maar een bepaald aantal Bitcoins per dag uitgegeven worden is de waarde van de in omloop zijnde Bitcoins binnen een maand gestegen van zo’n €35,- naar meer dan €120,-. De ontwikkeling van de  koers kun je hier volgen.

Bitcoin

En nu?

Moeten we nu allemaal snel Bitcoins aanschaffen of gaan delven?

Volgens mij niet. Zoals altijd met een hype zal deze ook weer overwaaien. De creatieve brein(en) achter Bitcoins, Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekende persoon of groep), zullen er ongetwijfeld goed aan verdiend hebben. Ook de mensen die vroeg zijn ingestapt en de Bitcoins voor relatief weinig (echt) geld hebben aangeschaft of gedolven profiteren er van. Problemen zijn er echter ook.

Waar er geld valt te verdienen zullen er ook altijd mensen zijn die daar ongeoorloofd van willen profiteren. Bijvoorbeeld door middel van de al eerder genoemde malware. Ook zijn er door hacks, diefstal en fraude al 1,2 miljoen van de op dit moment 11 miljoen in omloop zijnde Bitcoins gestolen. De veiligheid laat dus nog te wensen over. Toch blijven Bitcoins en andere nieuwere initiatieven interessant om te volgen. Ik ben dan ook benieuwd of er mensen zijn die hun ervaringen willen delen.

 

 

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.499 keer gelezen