Pinterest is geweldig. Zeker als je een beetje visueel ingesteld bent dan kun je helemaal los op Pinterest. Plaatjes pinnen, re-pinnen of gewoon op zoek naar inspiratie. Heer-lijk! Geen idee waar ik het over heb? Hier kun je lezen wat Pinterest is volgens Gwen. Maar wat als je niet wilt dat jouw visuals op Pinterest komen? Wat zijn dan de opties?

Traffickanon

Stel dat jouw website draait om de visuals die er op staan? Bloed, zweet en tranen heeft het gekost om de visuals te maken of te verzamelen. Sommige visuals heb je zelfs grof geld voor betaald en nu vindt een of andere pipo het nodig om de visual te pinnen. Sterker nog: de visual komt op Pinterest te staan met een link naar zijn eigen website. Je loopt zelfs de credits mis! Al het werk voor niets. Traffickanon Pinterest staat op de verkeerde website gericht. Is het mogelijk om dit tegen te gaan en zo ja: hoe?

De oplossing komt van Pinterest

Waarschijnlijk heeft Pinterest hier ook vragen en/of klachten over gehad, want de oplossing komt van Pinterest zelf. Er is een manier die werkt voor elke website en voor WordPress blogs is er zelfs een speciale plugin voor.

Flickr heeft deze oplossing als eerste doorgevoerd in de hele website.

Geen Pinterest op HTML websites

Deze oplossing werkt op elke website. Het enige dat je moet doen is een stukje code plaatsen in de <head> sectie van jouw HTML pagina. Tussen <head> en </head> dus. De meta tag ziet er als volgt uit:

<meta name=”pinterest” content=”nopin” />

Op het moment dat iemand een plaatje op jouw website wil pinnen krijgen ze de volgende boodschap te zien:

Pinterest error boodschap

Dit is de standaard boodschap en kan eenvoudig aangepast worden:

<meta name = “pinterest” content = “nopin” description = “Je wil niet weten hoeveel werk er in deze visuals zit. Afblijven dus!” />

Gaat het niet om de hele website, maar om een aantal plaatjes? Dan kun je per plaatje aangeven dat het niet gepind mag worden:

<img src = “foo.jpg” nopin = “nopin” />

Dit gebeurt dus niet in de <head> sectie, maar bij elke individuele afbeelding.

Gemak bij WordPress

Voor WordPress is er een speciale plugin, Pinterest Block die de werkzaamheden hierboven uit handen nemen. Plugin gevonden? Installeren en activeren en je komt in het volgende scherm:

Pinterest Block

Hier kun je de gewenste opties aanvinken en je hoeft je geen zorgen meer te maken. Wil je overigens individuele afbeeldingen beschermen, dan zul je nog steeds in de code moeten duiken.

Beschermd tegen Pinterest

Pinterest is heel leuk, maar het kan heel vervelend uitpakken als mensen ongewenst aan de haal gaan met jouw visuals. Met deze simpele oplossingen maak je een einde aan het probleem en houd je jouw visuals veilig.

0 Shares:
9 comments
  1. Maar als iemand van mijn site wat pint, dan komt ie toch juist wel met een link naar mijn site te staan, en niet naar die van die andere 'pipo'?

    1. Klopt, maar de slimme pipo kan die link zelf aanpassen en dat zou in sommige gevallen wel vervelend kunnen worden.

      Zou interessant zijn als je dat tegen zou kunnen gaan. Dat je visuals wel kunt pinnen, maar dat de pinner de bronvermelding niet aan kan passen.

    2. Klopt, maar die link kun je eenvoudig zelf aanpassen.

      Zou ook wel een mooie oplossing zijn dat je wel kunt pinnen, maar dat die pipo de bronvermelding niet aan kan passen.

  2. Een ander probleem: ze kunnen nog steeds je visuals opslaan of er een screenshot van maken. Daarna is het nog steeds te pinnen.

  3. Begrijp ik goed dat ik voor WordPress van die plugin gebruik móet maken? Want als ik handmatig die tag aan de toevoeg, werkt het bij mij in ieder geval niet…

    1. Oh wacht even, ik lees nu je artikel op afrit22; ik gebruik een javascript-button die de URL uitleest, dat omzeilt natuurlijk die -toevoeging :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 6.824 keer gelezen