Ben je online, dan is de kans dat je Ted niet kent bijzonder klein. Ted is – naar eigen zeggen – een non-profit die zich toelegt op het verspreiden van ideeën die het waard zijn om te verspreiden. Dat doen ze door middel van congressen en Ted-events waar fantastische sprekers, inspirerende verhalen delen over wetenschap kunst en andere onderwerpen die tot de verbeelding spreken.

Video’s van die verhalen worden via het web vrijelijk gedeeld en moeten zo – waar mogelijk – mensen aanzetten tot beweging. Want dat zou inspiratie toch moeten zijn wat mij betreft: het in beweging zetten of in beweging gezet worden door een gebeurtenis of persoon.

Door de jaren heen heeft Ted via Ted.com duizenden verhalen gedeeld. En hoewel ik ze absoluut niet allemaal heb gezien, wil ik toch een poging wagen om de filmpjes die mij het meeste hebben geraakt hier voor je op een rijtje te zetten. Voeg in de comments vooral jouw favorieten toe en vertel er ook bij wat het met je deed. Hoe heeft het jou geïnspireerd?

Ken Robinson


Over onderwijs en creativiteit.
Vooral het idee dat je niet bang moet zijn om fouten te maken sprak me erg aan: don’t be afraid!

Neil Pasricha

Over de kleine gelukjes van het leven en hoe je daarmee omgaat.

Voor ons – Nederlanders – is dit een verplichte video. Neil Pasricha verzamelt de kleine gelukjes van het leven op zijn blog 1000awesomethings.com. In een tijd vol slecht nieuws wordt het steeds belangrijker om het plezier in het kleine geluk te ontdekken. Neil deed dat ook en dat is nou een attitude waar je nog eens ergens mee komt!

Jill Bolte Taylor

 

De hersenwetenschapper die de praktijk leerde kennen.

Jill Bolte Taylor is hersenwetenschapper en kreeg in 1996 een hersenbloeding. Ze vond het fascinerend. Vanuit haar expertise als wetenschapper, maar ook gewoon als mens vertelt ze over deze gebeurtenis en wat het deed met haar leven en de manier waarop ze het leeft. Wauw!

Hans Rosling

 

Statistieken die tellen

Hans Roling is een statisticus en zo enthousiast over statistieken dat je niet anders kan dan enthousiast met hem mee worden. Tijdens zijn Ted-talk ontkracht hij een aantal hardnekkige mythen over ontwikkelingslanden. Fascinerend spul!

Brené Brown

“Kwetsbaar zijn, maakt je mooi…”

Ik ben niet zo’n zweefkees, maar ik was geraakt door deze Ted-talk. Een herkenbaar verhaal van een controlfreak die iets moois ontdekt.

Mary Roach

 

 

10 dingen die je niet wist over een orgasme

Gek genoeg is het niet het onderwerp waarom ik deze Ted-talk heb gekozen, maar het enthousiasme van de “talker” dat het een plekje oplevert op deze lijst. Het fascineert direct met een verwijzing naar in-utero masturbatie…ik heb het niet bedacht, maar het bestaat. Gewoon kijken: heel interessant.

Philip Zimbardo

 

Het waarom van monsters en helden

Zimbardo leidde in 1971 het Standford prison-experiment. Geen idee wat dat is? Lees eens wat! In zijn Ted-talk onderzoekt hij – dus niet voor het eerst – waarom sommige mensen monsters worden en sommige mensen helden. Zijn boek The Lucifer effect is een absolute aanrader.

Bobby McFerrin

httpv://www.youtube.com/watch?v=ne6tB2KiZuk

Don’t worry be happy
Ja, dat kennen we nu wel. Maar wat hij hier doet is zo mooi dat ik je dit filmpje graag meegeef als afsluiter. 

Heb jij een favoriete Ted talk? Deel de link in de comments, want die wil ik zien!

 

0 Shares:
10 comments
   1. Ik vind het echt één van de beste talks, maar zal vast door de boeddhistische insteek komen :)

    1. toen hij weer bij Apple ging werken heeft hij alle charity projects gekilled (inmiddels reinstalled door opvolging) dat maakt hem nogal on-boeddhistische vind ik :)

     1. Charity is meer Christelijk dan Boeddhistisch hoor. Christenen doen daar veel meer aan. Maar Boeddhisten hebben om de een of andere reden wel het imago :)

Comments are closed.

Dit artikel is 15.229 keer gelezen