Solliciteren is weer helemaal hip en happening. De meest recente cijfers van Eurostat vertellen ons dat met 5,8% werkloosheid solliciteren weer helemaal ‘in’ is. Hoe onderscheidt jouw CV zich van die van alle andere hipsters? Vijf tips om er helemaal uit te springen.

Tip 1. Wanneer mogelijk, stuur je CV mee

CV’s, doen we dat eigenlijk nog wel anno 2013? Zitten P&O-dames, recruiters en HR managers nog wel te wachten op zo’n suffe opsomming wapenfeiten nu we levende CV’s in de vorm van LinkedIn en Xing hebben. Of ben jij eenvoudig de laatste Nederlander die “hoogachtend” onder zijn brief schrijft.

Het antwoord op die vraag is natuurlijk niet verrassend: Ja. Sterker nog, ik verwacht dat het merendeel van de brieven zonder curriculum vitae en met alleen een verwijzing naar het LinkedIn profiel van een kandidaat direct naar de stapel “Afwijzen” verhuist. Jammer… maar realiteit.

Tip 2. Inhoud van je CV

Curriculum Vitea
Foto – Flickr/the Italian voice

Voor het waarom kunnen we misschien het beste proberen ons voor een paar tellen in de huid van een recruiter te verplaatsen. Dus sluit heel even je ogen, zeg een paar magische woorden als ‘flexschil’ en ‘employability’, open je ogen en stel je voor dat je achter een goed gevulde mailbox met 50 sollicitanten zit. Heb je het gevoel een beetje? De kans dat je dan bij alle sollicitanten eerst de sollicitatiebrief leest om vervolgens de CV te openen is vrij klein. Je gaat de stapel dus in tweeën of drieën verdelen en dit doe je waarschijnlijk op basis van de inhoud van de CV’s.

Eerst is er de stapel “Leuk… maar niet voor deze functie”. Sollicitanten op deze stapel ontvangen haast wel zeker allemaal de welbekende “Jammer en bedankt” brief. De tweede stapel is waarschijnlijk het grootst en wat hoopvoller van aard. Laten we deze “Sluit niet 95% aan maar biedt wel perspectief.” noemen. De laatste stapel is die met sollicitanten die aansluiten op de hardste en meest belangrijke eisen uit de vacature. Deze stapel noemen we voor het gemak “lezen en bespreken.”.

Denk dus bij het solliciteren niet alleen goed na over je sollicitatiebrief maar zeker ook over je CV en laat het aansluiten op de vacature waarop je solliciteert. Je bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige sollicitant en er is een gerede kans dat er kandidaten solliciteren die wel 100% aansluiten. Door jouw tekorten in je curriculum vitae goed te verkopen eindig je niet op stapel twee maar beland je in het sollicitatie-walhalla en wordt jouw met bloed, zweet en tranen geschreven sollicitatiebrief aandachtig gelezen en besproken.

Tip 3. Laat de opbouw van je CV aansluiten op de vacature

Voor zover mij bekend zijn er twee manieren om je CV op te bouwen. De chronologische manier, deze opbouw van een CV is mij tijdens mijn nederlandse les nog geleerd en volgens mij is dit ook de opbouw waar het wat meer traditionele deel van wervend nederland zich vertrouwd mee voelt.

De tweede opbouw is de functionele-, of vaardigheden CV. Beide vormen bevatten personalia, opleidingen en eventueel relevante hobby’s. Anders dan bij het chronologische curriculum vitae beschrijf je bij een functionele CV eerder de vaardigheden die je hebt opgedaan en de context waarbinnen je ze hebt opgedaan. Dit type CV is uitermate geschikt voor werkbijen die de arbeidsmarkt net betreden en mensen met een gapend gat in hun CV (Die ze niet willen vullen met een sabbatical) Hybride vormen zijn denkbaar maar niet zonder risico.

STARR-Methode
Afbeelding – De sollicitatiedokter

Het gaat erom dat degene die de selectie maakt zich direct bekend en vertrouwd voelt bij de opbouw van jouw CV. Het argument voor een hybride vorm is wel dat je hierin heel goed vaardigheden naar voren kan laten komen die in eerste instantie geen standaard onderdeel zijn binnen de functies die je bekleed hebt maar die je bijvoorbeeld in een project-setting eigen gemaakt hebt. Probeer bij het beschrijven van je vaardigheden zo dicht mogelijk bij de STARR (Situatie Taak Actie Resultaat Reflectie) methode te blijven.

Tip 4. De vorm is voor de leesbaarheid

De opmaak van je curriculum vitae is er in de eerste plaats om het document leesbaarder te maken, en niet om te laten zien hoe creatief je bent. Zorg voor een duidelijk lettertype in een acceptabele grootte en vermijd een regenboog aan kleuren. Het merendeel van Nederland raad ik aan om vooral weg te blijven van grappig of ultra-creatieve varianten van een CV. OK, dit klinkt wat behoudend, dus wanneer jouw creativiteit doorslaggevend gaat zijn voor het al dan niet binnenhalen van de job laat je dan vooral inspireren door deze voorbeelden.

Infographic

Infographic van de CV van Hagan_Blount

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezi

Youtube

httpv://www.youtube.com/watch?v=9EzNll1U2N8

 

Tip 5. De X-Factor

Er is natuurlijk maar één ingrediënt dat jouw curriculum vitae super succesvol maakt… en dat ben jij. Wees dan ook niet bang om wat van jezelf in je CV te stoppen. Dat begint natuurlijk bij een nette foto van jezelf, maar denk ook eens aan een linkje naar een korte videopresentatie. Vermijd uitgekauwde bedrijfstaal maar schrijf als een echt mens. Vraag je bij iedere regel af: “Zou ik dit in een normaal gesprek ook zeggen?”.

Tenslotte

Een goede recruiter heeft aandacht voor de factor mens. Hoe je met dat ene softwarepakket om moet gaan is je immers veel eenvoudiger eigen te maken dan empathisch vermogen of goede communicatieve vaardigheden. Wees daarom ook eerlijk en open, overdrijf niet, lieg nooit en vertel ook eens wat niet zo goed is gegaan, en wat je daarvan hebt geleerd. Niets menselijker dan dat, toch?

Hat tip aan @functioneel voor het zich hard maken voor softskills. Martijn is al een aantal jaar werkzaam in Werving en Selectie en weet uit ervaring hoe belangrijk de mens achter de CV is.

0 Shares:
3 comments
  1. Mijn ervaring met recruiters is dat zij, in het algemeen, voor "the low hanging fruit" gaan. Zij hebben geen empathisch vermogen getoond en kunnen zich niets voorstellen bij potentieel. Alleen bij de zogenaamde ervaring van, als het even kan, precies dezelfde functieprofiel. Dankzij jouw tips zullen sollicitanten de recruiters helpen om talent te herkennen. Dank je wel voor je post.

    1. Thanx @dagelijkstijdoverhouden:disqus Misschien kan je je als recruiter onder andere markt-omstandigheden zo opstellen (Ik vraag me af of je het moet willen… je brengt je waarde wel erg terug tot CV schuiver) Onder deze omstandigheden moet je eenvoudig accepteren dat het aanbod kandidaten bij iedere sollicitatie groot is… dus dat een goede relatie met een kandidaat, een die kennisoverdracht bevordert, in het voordeel van alle partijen is.

  2. Ik vond deze wel erg leuk, in het rijtje "Ultra creatief"
    http://www.huffingtonpost.com/2013/02/21/chocolat

    Zelf heb ik een meer Amerikaanse stijl Resume, startend met puntsgewijs een profiel en daarna chronologisch de werkervaring. Daarbij kies ik er voor alleen de meest relevante te noemen, maar dan wel redelijk uitgebreid toegelicht wat ik gedaan heb, en vooral ook proberen resultaten te noemen.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.855 keer gelezen