Het is Pasen. Traditioneel gezien het moment om op jacht te gaan naar (door je ouders) verstopte paaseieren. Dat zo’n eierjacht nog best lastig kan zijn merkte mijn ouders toen een week of twee na Pasen onze huiskamer raar begon te ruiken. Goed zoeken leverde niks op. Gelukkig konden we een paar dagen later het makkelijk met onze neus vinden. Sindsdien houden mijn ouders voor de zekerheid een lijstje bij van verstoplocaties.

En omdat je altijd een beetje kind blijft verstoppen veel ontwikkelaars “easter eggs” in hun software of websites. Deze kun je vinden door goed te zoeken, of net als mijn ouders, het onderstaand spiekbriefje te gebruiken.

Google Eieren

De jongens en meisjes vaan Google en zijn extra nerdy en verstoppen vaak paaseitjes, hier een paar van de leukste.

De Konami Classic

Voordat Google reader de nek om wordt gedraaid kun je nog snel even genieten van deze klassieker; de Konami-code. Als je net als ik bent opgegroeid met een Nintendo kun je deze code blindelings invoeren. Voor alle anderen hier de instructies: ga naar Google reader en log in, klik nergens op. Tik nu met de pijltjes op je toetsenbord: omhoog, omhoog, beneden, beneden, links, rechts, links, rechts, b, a.
Voila; er staan links ninja’s in je beeld. Op zich niet spannend, maar die Konami-code hè?

Google Gebrabbel

Ook leuk; Google-en in niet “bedachte” talen, probeer hiervoor de onderstaande links. Mijn favoriet is de Swedish Chef. Bork!Google Fudd

Swedish Chef
Elmer Fudd
Piglatin 
Hacker
Klingon

Best Easter Egg Evah!

Het beste Google Easter Egg heb ik tot het laatst bewaard; tik in Google in “answer to life, the universe, and everything” (zonder aanhalingstekens) en mep op enter. De rekenmachine is het eerste resultaat en vertelt je alles wat je moet weten. Meer weten over 42? Check dan hier!

Er zijn er natuurlijk nog veel meer van Google. Die horen we vast wel van je in de comments!

Mini Ei

Op Mini Usa kun je de hele site in zijn achteruit gooien door in de zoekbalk “reverse” in te tikken (zonder aanhalingstekens) en op enter te klikken. Links onderin verschijnt dan een kleine versnellingspook. Als je de shiftknop op je toetsenbord in gedrukt houdt en daar op klikt, slipt de hele site in zijn achteruit.

Hey!

Om al deze ellende te vergeten kun je best een traditioneel gebrouwen biertje gebruiken. Kijk daarvoor op de site van Black Acre Brewing en klik op “I am under 21” enjoy!

Ptero

De Oatmeal Moet je wel kennen als je maar één dag over het internet hebt geklikt. Om de Easter Egg daar te vinden surf je naar hun website en klik je met je rechtermuisknop op de pagina, dan kies je voor “Bekijk paginabron” of “View Source” of het equivalent daarvan voor jouw exotische browser en tadaaa….het lol’en begint.

Bijdehante computer

Wolfram Alpha heeft meerdere interessante antwoorden in petto als je deze vragen stelt: “To be or not to be”, “What’s your favorite color”, “‘where have all the flowers gone” of “how much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood”

Knippen

Op de website kickstarter kun je geld bij elkaar crowdfunden voor je lijpe ideeën. Een prachtig platform, mét gevoel voor humor. Ga naar hun website, scroll naar beneden, vind de schaar en klik daarop…net zolang totdat het leuk wordt graag.

Dank je

De Easter Egg van Amazon is eigenlijk heel zoet. Ook heel oud al trouwens (sinds 2002), dus je kent ‘m vast al. Surf naar deze pagina en klik op de witte ruimte onder het copyright tekentje onderaan de pagina. Dan weet je meteen wie ze daar echt dankbaar zijn.

The Zuck

Facebook kan natuurlijk niet achterblijven. Of dit echt Easter Eggs zijn moet je zelf maar bepalen, maar geinig is het wel. Ga naar Account settings (mijn FB is Engelstalig) en kies daar voor Pirate (waarmee de Home bijvoorbeeld wordt aangeduid met Home Port) of Leet speak (waarmee de Home wordt aangeduid met 127.0.0.1) of English Upside down (ondersteboven dus allemaal) en kijk wat er allemaal verandert. Ik heb me er best even mee vermaakt!

Robots

Gebruik je Firefox dan is deze ook best leuk. Tik in je adresbalk about:robots en je browser stelt je meteen gerust over de dreigende wereldheerschappij van robots.

Maak het stuk

Wat de website YourNextSeven doet en welke diensten ze bieden…geen idee. Maar als je helemaal naar beneden scrollt en klikt op Destroy The Things, dan kun je de website aan flarden schieten (met je spatiebalk).

Want wie leest het eigenlijk?

Ook de mensen van WordPress hebben de lolz wel begrepen. In hun TOS lees je opeens de onderstaande zin.

wp-tos

Klik voor een grotere versie

Als je klikt op de link achter de tekst “Here’s a treat” krijg je iets lekkers te zien.

Om mijn plaatsvervanger te quoten: “Vrolijk Pasen en bedank voor die bloemen.”


Geschreven door