Ik ben zwaar digitaal aan het spijbelen. Al vanaf dag 1. Drie weken terug heb ik mij aangemeld voor de eerste Massive Open Online Course (MOOC) van Nederland. Op die dag, 20 februari, startte deze online en gratis opleiding van de Universiteit van Amsterdam. Het is tot nu toe bij aanmelden gebleven, want ik heb sindsdien één keer de lesstof bekeken. Nu zie ik dat week drie alweer online is gezet. Hier komt de inhaalslag!

Online college volgen

MOOC college screenshot

Daar gaan we dan, online college volgen. Met een broodje en een kopje thee zit ik er helemaal klaar voor. Ik moet even wennen aan de Engels sprekende professor met een duidelijk aanwezig Nederlands accent. Maar verder komt de inhoud allemaal nog bekend voor. Gelukkig, anders zou mijn HBO-studie voor niets zijn geweest..

In eerste instantie moet ik ook wennen aan de manier waarop het college in beeld wordt gebracht. Er wordt veel gewerkt met animatie. Alles wordt getekend of in beeld geschreven. Daar zitten af en toe plaatjes tussen die misschien voor de opvulling wel aansluiten, maar niet echt veel toevoegen aan de inhoud. Dat wordt beter, het begin is natuurlijk algemener qua informatie. Zodra er dieper ingegaan wordt op de materie is het gebruik van de animaties prettiger. Net alsof je aantekeningen aan het maken bent. Tenminste, zoals ik aantekeningen maak: boven, onder en aan de zijkant van alles erbij gekriebeld.

Dr. Rutger de Graaf

Nog 4 filmpjes van week 1 te gaan. Helemaal gewend aan de cartoons springt daar toch in ene Dr. Rutger de Graaf in beeld! Hij komt vanaf nu in ieder filmpje terug ter afwisseling van de animaties.

Discipline!

Ik heb nu alle filmpjes achter elkaar gekeken, maar heb gemerkt dat er hier en daar wat ‘ruis’ bij mij optreedt. Ik zit toch iets te relaxed te kijken. Ik spreek met mijzelf af dat ik vanaf het college van week 2 aantekeningen ga maken. Na mijzelf toch even ferm te hebben toegesproken maak ik alle quizzen om te zien wat er is blijven hangen. De uitslag valt mee: van de 26 vragen, vijf fout. Ruim voldoende lijkt me dat!

gradebook MOOC uvaHet bekijken van de filmpjes en het direct maken van de vragen zorgt ervoor dat de stof wel aardig blijft hangen. En het neemt niet zo heel veel tijd in beslag. Maar is dat genoeg voor het examen in de zevende week? Daarvoor ga ik toch ook nog even de aanvullende informatie bestuderen.

Communication Science

Deze eerste MOOC van de UvA is een Introduction to Communication Science. Na mijn aanmelding heb ik toegang gekregen tot het intranet, waar ik toegang heb tot alle ‘Lectures’. Elke woensdag wordt er een nieuw college toegevoegd. Zo’n college bestaat uit acht filmpjes. Aan de hand van deze filmpjes maak je 8 quizzen om te zien of het enigszins tot je is doorgedrongen. Deze quizzen zijn wel verplicht, maar tellen uiteindelijk niet mee. Je mag ze dan ook zo vaak over doen als je wilt (binnen de zeven weken die de cursus duurt) en je hoogst behaalde score telt. De cursus is volledig in het Engels. Logisch, want het moet voor iedereen en wereldwijd toegankelijk zijn. Het is dus afhankelijk van jouw Engels hoe makkelijk je de stof in je opneemt. Daarom zijn de transcripts ook erg prettig, hierin staat alle informatie die in de filmpjes voorbij is gekomen.

Verder worden er voor alle behandelde onderdelen discussies aangemaakt in het forum. Hier kan er verder gepraat worden over de stof met medestudenten en vragen gesteld worden aan de docent. Tot nu toe worden er vooral veel algemene vragen gesteld en wordt er nog niet echt veel gediscussieerd over de inhoud.

Little box of nuance

In het kader ‘Little box of nuance’ staan opmerkingen over de stof en hier vind je een lijst met aanvullende literatuur: artikelen, boeken en websites. En wat mij zeer goed bevalt is dat de meeste artikelen en boeken (of alleen specifieke hoofdstukken) direct te downloaden zijn. Zo blijft de cursus écht online!

Wat is jouw ervaring?

Ben jij ook aan deze MOOC begonnen? Of volg je een ander MOOC? Ik ben nieuwsgierig naar jouw eerste ervaringen!

0 Shares:
Dit artikel is 4.686 keer gelezen