Inmiddels woon ik al twee jaar in Zuid-Afrika (Durban), het land van de auto. Van de veelal te grote auto voor de portemonnee, maar dat is een ander verhaal. In die twee jaar ben ik – van huis uit fietsjunk, in de zin dat ik alles met de fiets deed – noodgedwongen gewend geraakt aan het feit dat je hier alles met de auto moet doen.

Ten eerste omdat de bergen met de bakfiets niet te bedwingen zijn, ten tweede omdat het mogelijk onveilig is je anders dan met de auto te vervoeren. Zuid-Afrika staat immers ook bekend om de criminaliteit.

In de file

De kinderen breng ik dan ook met de auto naar school. Omdat iedereen dat op precies hetzelfde tijdstip doet, ontstaan er files. In de file heb je tijd waar je niks mee kunt en dus ga je andere auto’s bekijken, ik wel althans. Het viel me op dat heel veel auto’s iets op hun achterruit geplakt hebben. In eerste instantie dacht ik dan ook dat de Zuid-Afrikaan een variant op de ‘De Vis’ ontdekt had. Ik ken de vis alleen als iets van een Christelijke uiting. Ik reed wat dichter naar de auto voor me – niet te dicht want mijn reputatie op schadeloos rijden is al niet briljant – en toen zag ik dat het allemaal verschillende stickers waren.

My Family stickers

Familie op achteruit

Nog niet eerder zag ik op achterruiten van auto’s hele families afgebeeld. Een stickervader met een computer, een stickermoeder met een tennisracket, stickerkinderen en een stickerbaby met een speen. Alles wat je hebt kun je met behulp van My Family stickers voor ongeveer 30 Rand (ongeveer 3 Euro) per sticker, etaleren op je achterruit. Ik vond het hilarisch en niet van deze tijd, maar misschien was het wel soort van hip voor de oudere garde? Dus tijdens een etentje met een jong Zuid-Afrikaans stel dat net een nieuwe auto had gekocht zei ik: “Nou, dan ontbreken alleen de family stickers nog, ha ha ha!” Maar er zaten er al twee op de achterruit.

Is de sticker een Gadget?

Lang verhaal voor een hebbedingetje dat in Nederland eigenlijk alleen verkocht wordt op de campingbeurs en drie zuidelijke plaatsen in Nederland (zonder adres), dus dan weet je het wel. “Dat ís geen gadget!” Hoor ik jullie roepen. Nee, hè hè, maar dan lezen jullie tenminste ook eens wat men zoal hip vindt hier in Durban. Help.

0 Shares:
Dit artikel is 6.768 keer gelezen