Heb je er weleens over nagedacht wat er met je socialmedialeven gebeurt als je dood bent? De een zal willen dat zijn Facbook- en Twitteraccounts direct worden opgeheven en de ander wil juist dat op deze accounts een in memoriam wordt geplaatst. Er zijn al uitvaartverzekeringsmaatschappijen die op deze vraag inspelen en een ‘socialmediatestament’ hebben geschreven.

Mensen die online altijd door willen leven, kunnen vanaf deze maand hun geluk niet op. De nieuwe dienst _LIVESON is namelijk van mening dat dit mogelijk moet zijn.

Hoe dit werkt?

Je meldt je aan bij _LIVESON en vanaf dat moment worden je tweets geanalyseerd. Wat voor dingen like je, wat is je smaak en wat is je schrijfstijl? Op je _LIVESONaccount worden al tijdens je leven tweets geplaatst die jij zelf volgens hen geplaatst zou kunnen hebben. Gelukkig maar, want nu heb je nog de kans om feedback te geven als je het er niet mee eens bent. Je wijst ook iemand aan die na jouw dood beslist hoe lang je account door blijft leven.

liveson2

Tot zover de praktijk

Bij het lezen over deze service komen er bij mij toch een paar vragen naar boven. Wie wil dat er automatisch gegenereerde tweets vanuit zijn naam worden verstuurd als hij zelf al tussen zes planken ligt? Je kunt niet controleren wat ‘jij’ tweet, wat ‘jij’ leuk vindt en hoe ‘jij’ dat dan verwoordt. Misschien ben je het er helemaal niet mee eens!

Bericht uit het hiernamaals

En hoe zit het met je volgers? Zitten die te wachten op tweets uit het hiernamaals? Ja, als je echt daarvandaan kon tweeten, dat zou interessant zijn. Maar wil je weten wat een overleden vriend van je volgens de computer misschien wel leuk gevonden zou hebben? Heb je behoefte aan kunstmatige berichten uit naam van een dode? Ik zou liever zelf terugdenken aan een persoon als ik iets tegenkwam waarvan ik denk dat diegene dat leuk gevonden zou hebben.

Keep on tweeting

Het moge duidelijk zijn, ik zie er nog niet zo veel heil in. Maar misschien zijn er mensen die hier anders over denken. Zijn er mensen die zo bang zijn om dood te gaan, dat ze dan maar hun Twitteraccount laten doorleven? Geloof jij in een leven na de dood met behulp van kunstmatige intelligentie? Wat zou voor jou een reden zijn om je hiervoor op te geven?

Mocht je interesse hebben, dan kun je je op de site aanmelden en ergens in maart zal het van start gaan. En weet dan: When your heart stops beating, you’ll keep tweeting.

liveson6

0 Shares:
Dit artikel is 3.078 keer gelezen