Iedereen kent tegenwoordig de Facebook Cover. We hebben het dan over die mooie foto over de hele breedte van Facebook boven de Timeline. Nou ja, mooie foto? Het was in ieder geval een mooie foto voordat je hem ging uploaden naar Facebook. Waar gaat het fout? Waarom is de kwaliteit na het uploaden zo slecht?

Aan de hand van een aantal punten ga ik je uitleggen hoe je een coverfoto kunt maken met minimale kwaliteitsverlies.

Afmetingen

Wil je graag een foto met hoge resolutie gebruiken als cover foto? Geen probleem! Heb ik op mijn bedrijfspagina ook zonder problemen gedaan. Facebook zal de afmetingen en de grootte van het bestand voor je aanpassen. Na uploaden kun je de foto nog verplaatsen om hem zo goed mogelijk zichtbaar te maken binnen het frame. Helaas kun je zelf geen uitsnede maken of de foto verkleinen. Van kwaliteitsverlies zul je weinig merken bij het uploaden van een foto met hoge resolutie.

Facebook Cover Afrit 22

Je gaat het pas merken als je zelf aan de slag gaat. Creabea met een coverfoto, zoals ik voor mijn persoonlijke profiel heb gedaan? Dan zijn er toch een aantal dingen waar je op zal moeten letten. En dat begint al direct met de afmetingen.

Facebook Cover Martijn Bloksma

De coverfoto moet precies 851 pixels breed en 315 pixels hoog zijn. Als de afbeelding groter is gaat Facebook ermee rommelen en zal de kwaliteit er direct onder lijden. Tip: Maak in Photoshop of The GIMP (Photoshop voor nop) een sjabloon aan met deze afmetingen en maak hier je cover foto mee.

Nog makkelijker? Download hier een psd bestand waarin alle afmetingen al vast staan. Dit bestand kan zowel met Photoshop als met The GIMP gebruikt worden.

Grootte van het bestand

De afmetingen van het bestand zijn erg belangrijk. Maar ook moet je letten op de grootte van het bestand. Facebook comprimeert namelijk elk bestand dat groter is dan 100kb. En comprimeren betekent kwaliteit inleveren! Zorg er dus voor dat je bestand niet groter wordt dan 100kb. Facebook is zonder genade! Ik heb hier gelezen over een bestand van 158kb dat gecomprimeerd werd naar 38kb! Moet je je eens voorstellen wat dat met de kwaliteit doet.

Hoe je de grootte van het bestand bepaald? Bij The GIMP (zal bij Photoshop ongeveer hetzelfde zijn) kun je de kwaliteit bij het exporteren naar JPG aanpassen.

Facebook Cover Bestandsgrootte

Je kunt een afbeelding ook achteraf zelf comprimeren met bijvoorbeeld Pic Resize.

Bestandstype

Facebook accepteert alle bestandstypen. Goed nieuws toch? Klopt. Alleen het slechte nieuws is dat Facebook alle afbeeldingen die geen JPG formaat hebben alsnog converteert naar JPG. En converteren betekent verlies aan kwaliteit.

Zorg er dus voor dat jouw afbeelding een JPG of JPEG afbeelding is.

Facebook cover checklist

 • Afmeting: 851 x 315px;
 • Bestandsgrootte: max. 100kb;
 • Bestandstype: JPG of JPEG;
 • PSD template

Heb jij een creatieve Facebook cover gemaakt of gevonden? Deel die dan ter inspiratie hieronder in de reacties!

0 Shares:
16 comments
  1. Welkom Miranda! Leuk om te lezen dat je het een fijn artikel vindt :)

 1. Heel erg bedankt hiervoor. Zit me al twee dagen op te winden over het verschil tussen de kwaliteit op mijn desktop en online. Klein puntje: In het artikel zeg je 851in je summary 815. Moet natuurlijk 851 zijn.

  1. Graag gedaan Menno! Is het nu gelukt?
   Ik zal het gelijk aanpassen in de summary. Scherp, dank je!

 2. Nee, het is nog steeds verre van aantrekkelijk. Heb het ook met gewone posts.

  1. Om welke Facebookpagina gaat het? Wellicht kan ik je nog wat tips geven.

 3. Beste Martijn,

  Kan jij vertellen wat ik fout doe? Ik probeer een foto op mijn timeline te zetten maar blijft onscherp.

  Afmetingen: 503 x 503 pixels
  Resolutie: 72 pixel/inches
  RGB: 8bits kanaal

  opslaan als sRGB en JPG file onder de 100kb. Maar toch is hij niet scherp. Wat doe ik fout?

  Groet,

  Bert Jan

 4. Hallo Martijn,
  Bedankt voor je info. Ik ben het alleen nu al een hele tijd aan het proberen, maar het lukt me niet om de header op onze bedrijfspagina scherp te krijgen. Wat doe ik verkeerd?
  Ik start met: 851 x 315 px, sla hem op als 90 Kb JPEG-bestand.
  Ik hoop dat je advies voor mij hebt.

  1. Hoi Carola,

   Vreemd dat het niet scherp wordt. Je lijkt aan alle voorwaarden te voldoen. Het enige wat ik kan bedenken is dat de afbeeldingen waar je mee start niet van voldoende kwaliteit zijn. Probeer je afbeeldingen te vergroten naar het juiste formaat?

   En het kan trouwens ook zijn dat je kwaliteit verliest om een kleiner bestandsformaat te krijgen. In dat geval zou ik andere afbeeldingen gebruiken.

   Misschien iemand anders nog een tip?

 5. Laatst met illustrator een bestand gemaakt voor de header, maar hier pakt ie um ook niet echt scherp. wat ik vaak doe is een printscreen maken van het bestand. Vaak helpt dit ook al.

Comments are closed.

Dit artikel is 44.070 keer gelezen