Smartphone in je broekzak, chip in de hardloopschoen en Google Glass op je neus. Tegenwoordig zijn we allemaal bijna cyborgs. Technologie komt steeds dichterbij en nieuwe ontwikkelingen infiltreren ons leven tot en met. Media als extensies van het lichaam – mediawetenschapper McLuhan zou trots op ons zijn. Vooral op Neil Harbisson: hij kan door cybernetische technologie kleuren horen.

Kleuren kun je horen

Neil Harbisson is kleurenblind. En niet zo’n beetje ook: hij ziet alleen in zwart en wit. Met deze zeldzame aandoening ‘achromatopsie’ is hij geboren. In 2004 werd hij met hulp van computerwetenschapper Adam Montandon cyborg. Samen ontwikkelden ze een tool die het voor hem mogelijk maakte kleur waar te nemen, in de vorm van geluid. De elektronica is volgens hem vast onderdeel van zijn lichaam, uit of afzetten gaat niet.

De Eyeborg

De camera op Neils hoofd wordt door hem en maker Montandon de Eyeborg genoemd. Dit ‘cybernetic body apparatus’ laat de drager middels camera voor het hoofd en chip in het achterhoofd kleuren waarnemen door ze om te zetten in geluidsgolven. Neil heeft zelf de schaal ontworpen die kleur naar toon omzet. Dit gebeurt real time: de cyborg hoort constant geluidsgolven en verwerkt deze informatie om zijn omgeving waar te nemen.

Hitler-King-Harbisson

Componeren met kleur

“First I dressed to look good; now I dress to sound good!” Lopen door een supermarkt is voor Neil een ware musical: alle kleuren klinken door de Eyeborg allemaal anders. Hij componeert met kleur en is naast cyborg ook kunstenaar. Bovenstaande schilderijen representeren twee speeches: een van Hitler en een van Martin Luther King. Welke van wie is, is alleen voor Neil te zien. Of te horen…

The Cyborg Foundation

In 2010 richtte Neil Harbisson ‘The Cyborg Foundation‘ op. Het is een non-profit organisatie die mensen stimuleert hun zintuigen uit te breiden en cyborgs te worden. Neil kan nu ook ultraviolet licht horen en dingen dus waarnemen die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn. Andere (kleuren)blinden kunnen bij de stichting ook een eyeborg aanvragen: deze geven ze gratis aan hen weg. Wellicht zie je in de toekomst wel meer mensen zo over straat lopen!

neil-harbisson-cyborg

popcorn

0 Shares:
Dit artikel is 4.068 keer gelezen